Türkiye’de en fazla tüketilen alkollü içki olan bira, kendine has dokusu ve köpüğü ile ön plana çıkıyor. Diğer içkilere oranla daha hafif bir içime sahip olması ve düşük alkol oranı ile kolayca tüketilebiliyor. Arkadaş sohbetlerinde, buluşmalarda veya insanlar tek başına olduğunda rahatlamak için bira içmeyi tercih ediyor. Alkolün dostunuz olmadığını söyleyerek bu konuda dikkatli olmanızı öneririm. Türkiye’deki bira markaları yerli ve ulusal şirketlerden oluşuyor. Her bir bira markası farklı alkol oranları, içerikleri ve içimi ile birbirinden ayrılıyor. En iyi bira markası kişiden kişiye değişirken yine de kabul edilen bir ortalamadan bahsetmek mümkün. Gelin, birlikte en iyi bira markaları ve dikkat çeken özelliklerini inceleyelim!
Biranızı yudumlarken birde bitcoin al-sat yapmak ister miydiniz? en güvenilir bitcoin sitesi sayfamızı incelemenizi tavsiye ederim.
En İyi 13 Bira Markası
Biralar, temelde iki farklı biçimde ayrılır. Ale ve lager farklı fermente koşullarını ve tat oranlarını ifade eder. Ale biralar genelde daha acı ve yoğun bir tada sahiptir. Lager biralar ise hafif içimli ve meyve tadının ön planda olduğu içkilerdir. Türkiye’de ise pilsner olarak adlandırılan bira türü tercih ediliyor. Bu bira türünde ise malt ve acı tadın daha çok öne çıktığı söylenebilir. En iyi bira markaları ise elbette ale ve lager ile sınırlı kalmıyor. Birçok alt fermente çeşidi ile her bira kendine has özelliklerini oluşturuyor. İşte en iyi bira markaları:
Guinness
İrlanda birası Guinness siyah rengi ve kremamsı köpüğü ile en iyi biralar arasında bulunuyor. Dublin’de 1756 yılında üretime başlayan firma uzun süren geliştirmeler sonucunda bugün içtiğimiz biranın formüle ulaşmıştır. Daha önce Guinness bira içtiyseniz içinde küçük bir top görmüş veya sesini duymuş olmalısınız. Bu özel küçük top biranın açıldığı anda köpüklenmesini sağlamaktadır. Diğer biralara oranla köpüğü daha dolgun bir his bırakır. 44 cc’lik kutularda %4.2 alkol oranıyla satılıyor.
Carlsberg
1847 yılında Danimarka’da üretime başlayan Carlsberg şirketi, günümüzde yaklaşık yüz elli ülkede satış yapmaktadır. Türkiye’de de hatırı sayılır bir kitleye ulaşmıştır. Carlsberg biraların en önemli özelliği hafif ve yumuşak içimidir. 50 cc’lik şişelerinde %5 oranında alkol bulunur. Diğer pek çok biraların aksine rahatsızlık hissi vermeyen özel bir formüle sahiptir. ‘Muhtemelen dünyanın en iyi birası’ sloganıyla ön plana çıkan Carlsberg, en çok tercih edilen bira markalarından biridir.
Efes Pilsen
Türkiye’de en çok tercih edilen bira markası Efes Pilsen’dir. Biraların alkol oranı %3 ve %7.5 arasında farklılık gösteriyor. Özellikle son dönemlerde +1 bira serisi ve dinlendirilmiş özel bira serileri ile alkol tüketicileri memnun ediyor. Yerli üretim bira markaları arasında satış hacmi konusunda birinci sırada yer almaktadır. Efes Pilsen biralarının çok acı bir tadı olmamakla birlikte arpa maltı ve şerbetçiotu tadı baskındır.
Bomonti
Bomonti bira da tıpkı Efes Pilsen gibi Anadolu Grubu tarafından üretiliyor. Ancak bazı yerlerde Bomonti’nin Efes Pilsen’i geçtiğini görebiliyoruz. Özellikle bar & publarda Bomonti bira sıklıkla tercih ediliyor. Bunun en büyük sebebi ise dengeli alkol oranı ve yumuşak içimidir. Hafif formülü sayesinde daha önce bira içmeyen biri bile bu tattan hoşlanabilir. Bomonti biraların alkol oranı %4.3 ve %5.8 arasında farlılık gösteriyor.
Corona
Corona bira markası ile hayatımızı etkisi altına alan Covid-19 salgınının bir ilişkisi olmadığını söyleyerek başlamalıyım. Marka yaklaşık yüz yıl önce üretime başlamış ve o günden bu yana istikrarlı bir satış grafiğine sahiptir. Ancak Corona salgınıyla birlikte markanın satış hacmi bazı ülkelerde yarı yarıya düştü. Meksika birası Corona kendine has açık sarı rengi ile ön plana çıkıyor. Alkol oranı %4.8 olmakla birlikte içimi son derece kolaydır.
Beck’s
Beck’s pilser Alman birası olmakla birlikte dünyanın beş farklı ülkesinde üretilir. Aynı formülle üretilen biralarda yoğun bir tat ve keskin bir şerbetçiotu kokusu ön plana çıkıyor. Türkiye’de Beck’s üretimi yapan firma Anadolu Grubu’dur. Yoğun ve acı bir lezzete sahip olan bol köpüklü biralardan hoşlanıyorsanız bu markaya şans verebilirsiniz. İlk defa bira içecek olanlar daha yumuşak bir tada sahip olanları tercih etmeli.
Schneider Weisse
Alman birası Schneider Weisse yüksek alkol oranı ve kendine özgü acı tadı ile biliniyor. Türkiye’de çok fazla satılmamakla birlikte yurtdışında kolayca erişim imkanı bulunuyor. Farklı serileri bulunsa da genellikle ‘tap 6’ tercih edilmektedir. Bu şişede %8.2 alkol bulunuyor ve içimi kolay değil. Daha önce hiç bira içmeyen veya tadını sevmeyenler farklı alternatifleri tercih etmelidir.
Heineken
Hollanda markası Heineken, 1864 yılından beri piyasanın öncü şirketleri arasında bulunuyor. Heineken, 65 farklı ülkede 30 ayrı içkisiyle satış yapmaktadır. Türkiye’de ise sadece Heineken bira ürünleri satılıyor. Dünyada en fazla bira üretimi yapan ikinci firma olmakla birlikte genelde alkol oranı %5’dir. Yumuşak ve hafif bir içime sahip olan bira arayışındaysanız bu markayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca mide rahatsızlığı yapmamakla birlikte asit ve alkol oranı dengelidir.
Tuborg
Türkiye’de en fazla tercih edilen markalardan bir diğeri Tuborg’tur. Tuborg Danima merkezli bir şirket olmasına rağmen Türkiye’de de üretim yapmaktadır. Türk Tuborg fabrikası Skol, Carlsberg, Troy vb. markaları da üretiyor. Tuborg biraları ürün çeşitliliğiyle dikkat çeker ve ürünlerin her biri farklı alkol oranlarına sahiptir. Örneğin, Tuborg Special ya da diğer ismiyle Tuborg kırmızı markanın en fazla alkol oranına sahip birasıdır. Öte yandan hafif içimli bira arayanlar da Tuborg Gold’u tercih edebilir.
Miller
Miller markasının tarihi 1895 yılına kadar uzanıyor. Ayrıca Miller, dünyanın en büyük bira üreticisi olmasıyla ön plana çıkıyor. Türkiye’de Miller Genuine Draft, Efes Pilsen’in fabrikalarında üretilmektedir. Miller, hafif içimli biralardan biridir ve alışkın olmadığımız şekilde limonla tüketilmesi tavsiye edilir. %4.7 alkol içermektedir.
Budweiser
Budweiser, Amerikan tipi lager bira özelliği taşıyor ve pirinçten elde ediliyor. Diğer biralara oranla daha şekerli bir tadı vardır. Bu nedenle içiminin kolay olduğunu söyleyebilirim. Biranın keskin tadından hoşlanmayanlar için ideal seçimlerden biridir. Bununla birlikte tadından hoşlanmayan birçok kişi de bulunuyor. Budweiser 50 cc’lik şişelerde %5 alkol oranıyla satılmaktadır. Bazı ülkelerde ve Türkiye’de Bud ismi kullanılıyor.
Amsterdam
Hollanda markası Amsterdam, yüksek alkol oranıyla diğer biralardan ayrılıyor. Navigator serisi biraları Türkiye’de Efes Pilsen tesislerinde üretilmektedir. 50 cc’lik kutularda %8 oranında alkol bulunur. Alkol oranının yüksek olduğu halde içimi çok rahatsız etmez. Bol köpüklü ve yüksek alkollü biralardan hoşlanan kişiler için tavsiye edilir. Aynı zamanda biraların tümünde yoğun alkol tadı baskındır. Arpa maltı içermektedir.
Grolsch
Hollanda merkezli diğer bir bira markası Grolsch oluyor. Grolsch 1615 yılından beri üretim yapmakla birlikte özel şişe tasarımıyla da dikkat çekiyor. Plastik veya metal kapak yerine porselen ve telli çevrili olan kapakları bulunuyor. Özel kapakları sayesinde uzun süre aynı lezzetini koruyor ve herhangi bir bozulma olmuyor. Lager tipi bira hafif içimi ile tercih ediliyor. Ancak Türkiye’deki bira fiyatlarından en fazla etkilenen markalardan biri olduğunu söyleyebilirim.
Bira dediğimde aklıma ilk gelenler Efes Pilse ve Tuborg oluyor. Şimdi bir tiryaki olarak şunu söylemeliyim. İlk olarak yaz olsun kış olsun bira soğuk içilir. Yanında olmazsa olmazı fıstık veya sarı leblebidir. Eğer Efes içiyorsanız. Toplamda 5 fabrikası olan Efes firmasının Adana da olan fabrikasının üretiminden tüketmeye çalışın orada Çatalan suyu var o suyun birada kullanılması ile müthiş bir harman deneyimi yaşarsınız üretim yeri şişesinde yazar Adana yazıyorsa kaçırmayın derim.
Bana bira olsun marka fark etmez. Hani sigara tiryakisi olur ya içmeden duramaz ha işte bende o durumdayım iş yerinde akşam edene kadar akla karayı seçiyorum eve giderken 5 – 6 kutu bomonti toborg, efes hangisi denk gelirse alır akşamdan başlarım içmeye. Birde lol açar oyunuma bakarım. Bir tiryakiye sorarsanız hangi bira daha iyi calsberg derim geçerim.
Ben de bir ara öyleydim sonradan azalttım. Ama yine de bira içmek çok güzel birşey.
Efesin +1 dinlendirilmisini hic bir biraya degismem. Tuborg icilecek bira degil. Buz gibi bir efes. Offff
Şu ana dek içtiğim en iyi bira weihenstephaner fıçıdır
Corona birasini denemenizi öneririm arkadaşlar bağımlısı olacaksınız.
Hayatında löwenbrau içmemiş olanlar, diğerlerini bira zanneder
Herkese selamlar, 2019 da münihte bira festivaline gidip görene kadar bende bira içtiğimi sanıyordum löwenbrau olsun diğerleri olsun resmen başka dünyalar ama bence hafif içimi kolay lezzetli AGUSTİNER birası da çok güzel biradır.
40 yıldır bira içerim ama Efes derim
Kozel’i eklememişler Çek birası çeklerde bira konusunda oldunça uzmanlaşmışlar italyan Peroni yine gayet başarılı ayrıca yayınladığınız bu seride Heineken tek geçilir 🙂