Ülkemizde öğrenciler liselere giriş sınavlarına hazırlanıyor ve en iyi liselere girmek için birbiriyle yarışıyor. Burada amaç daha çok Anadolu ve Fen liseleri olarak görülüyor. Ancak bütün bunların dışında, sadece mesleki yeterlilikleri artırmaya odaklanmış olan Meslek liselerini de unutmamak gerekiyor. Bu sebeple sizlere bu yazımızda en iyi meslek lisesi bölümlerini anlatmaya çalışacağım. Yaptığım araştırmalar genelde etrafımdaki meslek lisesi mezunları ve internette bu konuda yayınlanan yorumlar üzerinden olmuştur. Sizler de yorum yapmak isterseniz sayfanın alt kısmındaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.
En İyi 6 Meslek Lisesi Bölümü
Mesleki alanlarda, daha genç yaşta yetişmiş bireylere ihtiyaç duyuluyor. Bu anlamda meslek liselerine çok büyük iş düşüyor. 60’tan fazla alan ve yüzlerce alt dala sahip olan bu liseler ülkenin her yerinde ve en iyi şekilde eğitim sunmaya çalışıyor. Okulların dışında genel olarak bölümleri incelediğim bu yazıda, bizlere göre en iyi 6 meslek lisesi bölümünü paylaşacağım. Burada sıralamadan çok, en çok tercih edilen ve geleceği parlak meslekler üzerinden ilerlemeye çalışıyorum. İşte en iyi meslek lisesi bölümleri:
Bilişim Teknolojileri
Bilişim bölümü geleceği en parlak alanlardan birisidir. Alt dallarından daha çok web programcılığı ve ağ işletmeciliğini sizlere önerebilirim. Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte web alanında çok fazla iş olanağı bulunuyor. Ağ işletmeciliği mezunları ise ilerleyen zamanlarda büyük bankalarda ve internet servis sağlayıcılarında iş bulabilir. Bölüm dahilindeki veri tabanı programcılığı da büyük veri ile devam etmek isteyen kişiler için iyi bir başlangıç olabilir. Bu bölümlerde alacağınız eğitimler ileride üniversite yaşamınızda da size çok büyük katkı sunacaktır.
Alt Dallar:
- Ağ İşletmenliği
- Bilgisayar Teknik Servisi
- Veri Tabanı Programcılığı
- Web Programcılığı
Elektrik Elektronik Teknolojisi
Çoğu meslek lisesinde yer alan elektrik ve elektronik teknolojisi için ilk önerebileceğim alan güvenlik sistemleridir. Özellikle güvenlik firmaları dahilinde iş olanakları çok fazladır. Bunun yanı sıra işletmelerin güvenlik donanımlarından sorumlu birimlerde de çalışma imkanları bulunuyor. Her ne kadar çok tercih edilmiyor gibi görünse de burada bobinajcılıktan da bahsetmek isterim. Genelde küçük işletmelerde gerekli olan bu meslekte daha çok bobin sarımı konusunda fazlasıyla ihtiyaç bulunuyor. Türk Telekom gibi büyük iletişim firmalarında da başarılı kariyerler hedefleyenler için Haberleşme sistemleri bölümünü önerebilirim. Ayrıca elektrikli ev aletleri teknik servisi dalında adından da anlaşılacağı üzere teknik servisler hususunda yetkinlik kazanıyorsunuz.
Alt Dallar:
- Bobinaj
- Büro Makinaları Teknik Servisi
- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
- Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım
- Endüstriyel Bakım Onarım
- Görüntü ve Ses Sistemleri
- Güvenlik Sistemleri
- Haberleşme Sistemleri
- Yüksek Gerilim Sistemleri
Denizcilik
Denizcilik bölümünde tercih edebileceğiniz önemli alanlar yat kaptanlığı ve balıkçı gemisi kaptanlığı diyebilirim. Elde edilen ehliyetlerin ardından, kendinizi geliştirerek iyi maaşlara çalışmanız mümkündür. Diğer alanlardan olan gemi yönetimi ve gemi otomasyonu da çok tercih edilenler arasındadır. Özellikle büyük gemilerde çalışma anlamında iyi bir iş olanağına sahip olan bu bölüm, genel olarak diğer mesleklere göre daha çok para kazandırır. Ancak sadece para konusuna odaklanmayın, çünkü denizcilik alanındaki işler hiç kolay meslekler değildir. Bu işleri sevmeden yapmanız pek olası değil. Bunu kesinlikle göz önünde bulundurunuz.
Alt Dallar:
- Balıkçı Gemisi Kaptanlığı
- Yat Kaptanlığı
- Gemi Elektroniği ve Haberleşme
- Gemi Otomasyonu
- Makine Zabitliği
- Su Ürünleri Üretimi
- Gemi Yönetimi
Uçak Bakım
Uçak Bakımı, çok tercih edilen ve yüksek iş potansiyeline sahip bir bölümdür. Buradan mezun olan kişilerin çoğu iş garantisi ile mesleklerini icra etmeye hemen başlıyor. Özellikle ülkemizde THY’de bu bölümden mezun birçok teknisyen bulunmaktadır. Polis ve bakanlıklara ait helikopterlerin bakımları da yine bu bölümden mezun kişiler tarafından yapılıyor. Böylece iş alanları da çeşitlilik kazanmıştır. Bölümün iş alanı sebebiyle çok ciddi çalışmalar gerekiyor. Uçak alanına ilgi duyuyorsanız bu bölümleri kesinlikle tercih etmelisiniz.
Alt Dallar:
- Uçak Elektroniği
- Uçak Gövde-Motor
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
Bu bölüm mezunları KPSS sınavını da geçerek devlet kurumlarında birçok iyi pozisyonda çalışabilirler. Alan olarak bakıldığında genelde makine ile alakalı birçok konumda çalışabilirler. Özellikle otomotiv ve elektronik alanlarında daha fazla iş bulabilirsiniz. İsterseniz bölümü bitirdikten sonra kendi işyerinizi açarak bu şekilde de çalışmaya başlayabilirsiniz. Bütün bu bölümler arasında sizlere en çok tavsiye edeceğim budur. Benim tanıdığım birçok kişi bu bölümden mezun olarak kendi işlerini yapmaya başladı bile. Mekatronik konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz, bu bölümün ardından üniversitede 4 yıllığa geçiş için iyi çalışarak güzel bir kariyere ulaşabilirsiniz.
Alt Dallar:
- Endüstriyel Kontrol
- Mekatronik
Hemşirelik
Son zamanlarda yaşanan pandemi sebebiyle sağlık sektöründe çalışanların ne kadar önemli işler yaptığı daha iyi anlaşılmıştır. Bu sektördeki önemli işlerden birisi de hemşireliktir. Hemşirelik bölümünü okuyarak daha sonra iki yıllık yüksek okullara devam edebilirsiniz. Burada tercih edebileceğiniz bölümlerden bazıları; fizyoterapi, engelli bakım ve rehabilitasyon, evde hasta bakımı ve yaşlı bakım gibi son yılların yükselen işleridir. Bunların dışında laboratuvar çalışanı olarak mezun olabileceğiniz bölümler de var. Ancak hasta bakımı üzerine olan bölümlerin daha çok istihdama sahip olduğunu da unutmayınız.
Alt Dal:
- Hemşirelik
Tercih edebileceğiniz diğer başarılı meslek lisesi bölümleri şu şekildedir:
- Kuyumculuk Teknolojisi
- Ortopedik Protez ve Ortez
- Büro Yönetimi
- Acil Sağlık Hizmetleri
- Makine Teknolojisi
Yazı üzerine yorumlarınız var ise bunları yorum bölümünden bana iletebilirsiniz. Sizlerin değerli düşüncelerini biz de merak ediyoruz. Yazıyla ilgili arkadaşlarınızı bilgilendirmek için sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz. Böylece çok daha fazla kişi burada fikrini belirtir.
Kızım için Elektrik Elektronik Teknolojisi bölümünü seçmesini istiyorum onunda fikrini alıp bu yoldan ilerleyeceğiz. Zaten teknoloji çağındayız. Bu bölüm ve bu bölümle alakalı işler artık her yönden revaçta meslekler ve bu bölümden deyim yerindeyse ekmek çıkar.
Hemşirelik diye bir bölüm yok meslek liselerinde. 7-8 sene önce kalktı bu ve çoğu insan yanlış biliyor.Tüm hemşirelikler 4 yıllıktır hemşirelik veya sağlık bilimleri fakültelerinde okumak zorunludur.Sağlık liselerinde bu isimde yalnızca hemşire yardımcılığı bölümü vardır.Mezunlar “hemşire yardımcısı” ünvanını alırlar.Bugün ben hemşireyim diyen çoğu sağlıkçının diplomasına bakıldığında hemşirelik yazmıyorsa zaten durum anlaşılır.Söze değil belgeye inanın lütfen 🙂 Ayrıca hemşirelik bölümünün puanı her sene daha da yükselmektedir.İyi bir puanla yerleştim umarım meslek ilerleyen zamanlarda güzel yerlere gelir.Pandemi döneminde değerinin anlaşıldığını düşünüyorum.Devlet üniversitesinde hemşirelik okuyan bir öğrenci olarak değerli okuyucuları bilgilendirmek istedim.
Kardeşim şimdi lise meslek lisesi yeterlimi yoksa üni mi okumak lazım onu anlamadım
BEN BİR FİRMADA SATIŞ ELEMANIYIM HANGİ ALAN İÇİN BAŞVURMALIYIM SATIŞ ELEMANI DALINIZ VARMI