En İyi Online Kitap Okuma Siteleri

Bir şeyleri araştırmak ve yeni bilgiler öğrenmek her zaman benim ilk önceliğim olmuştur. Bu anlamda internet çok büyük bir deniz ve kimi zaman içinde kayboluyorum. Ancak genelde yolumu tekrar bulmak için kitaplarıma dönmeyi tercih ediyorum. Bunu yaparken de dijital ortamdan kopamadığım için haliyle e-kitap okuyorum. Okuduğum kitapları ise ücretsiz kitap okuma siteleri üzerinden indiriyorum. Bazı siteler ücretli e-kitap satışı yapsa da ücretsiz olanlarını da bulmak mümkündür. Sizler için hazırladığım en iyi online kitap okuma siteleri tavsiyelerinde kitap satış sitelerinden daha çok, online okuma deneyimini ve paylaşımı benimsemiş siteler üzerinden ilerleyeceğim.

En İyi 14 Online Kitap Okuma Siteleri

Sizler için hazırladığım bu yazıda online kitap sayfalarını tek tek incelemeye çalıştım. Telif konusunda çok dikkatli olmaya çalıştığım için de buna uygun sayfaları paylaşıyorum. Özellikle burada yer alan sitelerde çok fazla ücretsiz içerik bulabileceğinizi belirtmek isterim. Yine de satın almak isterseniz ilgili kitapların satış sayfalarına gitmeniz gerekiyor. Sizleri çok bekletmeden en iyi online kitap okuma siteleri listesine geçelim.

Google Play Kitaplar

Google Play Kitaplar

Google Play’de bulunan ana kategorilerden olan Kitaplar bölümü, hem ücretli hem de ücretsiz kitaplar içeriyor. İlk başta giriş yaptığınızda farklı kategoriler altında ücretli kitapların sıralandığını görebilirsiniz. Satın almak isterseniz buradan alım yapmanız mümkün. Ancak ücretsiz kitaplara ulaşmak için arama kısmına ücretsiz kitaplar yazabilirsiniz. Bütün kategorilerdeki kitapları bu sayede bulmanız mümkündür. Arama sonucunda seçeneklerden tekrar ücretsizi seçerseniz de arama sonuçlarınızı daha net elde edebilirsiniz. Özel uygulama olması sebebiyle, kitap okumasını da kolaylaştırmaktadır. Burada hem Türkçe hem de diğer yabancı dillerde binlerce kitap bulabilirsiniz.

Apple Books

Apple Books

Apple marka cihazlara kurulabilen uygulama, genelde satın alınan kitaplar için kullansa da bünyesinde barındırdığı çok sayıdaki ücretsiz kitap ile listede yer vermek istediğim bir uygulamaydı. Özellikle suç, gerilim ve romantik gibi alt kategorilerinde birçok kitap bulundurmaktadır. Yine meraklılar için araştırma ve referans bölümlerinde birçok farklı kitaba ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bütün bu kitaplar arasından sesli olanlarını da ayrıca incelemeniz mümkündür.

Project Gutenberg

Project Gutenberg

E-kitap üzerine konuşmak ama Project Gutenberg’i es geçmek mümkün olamazdı. E-kitap anlamında ilk proje olan Project Gutenberg, 60 binden fazla ücretsiz e-kitaba ev sahipliği yapıyor. Bu sitede telif süreleri dolmuş eski kitaplar yayınlanmakta olup hiçbir kayıt ya da ücret talep edilmiyor. Ancak burada yer alan kitapların hepsi yabancı dillerde yazılmıştır. Kitapları online olarak siteden okuyabileceğiniz gibi, EPUB ya da Kindle uyumlu olarak da indirebilirsiniz.

AltKitap

Altkitap

Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olarak kendilerini tanımlayan AltKitap, 20 yıldır piyasada yer alıyor. Ancak son 8 yıldır e-kitap konusunda yeni siteleri ile yola devam ediyorlar. Sitede yayınlanan içeriklerin hepsi ücretsiz. Farklı kategorilerde kitaplar bulabileceğiniz sitede özellikle öykü anlamında güzel kitaplar bulunuyor. Hepsini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye kullanıcıların da kendi içeriklerini göndererek yayınevi tarafından yayınlanmasını sağlamak gibi bir imkan sunuluyor. Bu sebeple özellikle başarılı yazarların seçilmesine özen gösteriyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı E-Kitap

Kültür ve Turizm Bakanlığı E-Kitap

Listeye eklemek istediğim sayfalardan biri de Kültür Bakanlığının kitap bölümüydü. Kendi kültürümüz temelinde birçok farklı esere ev sahipliği yapan sitede, özellikle araştırma yapanlar için çok önemli kaynaklar yer alıyor. Edebiyat, Halk Bilimi, Kültür ve Sanat gibi birçok bölüm bulunuyor. Mesela Eski Türk Edebiyatına ait divan ve mesnevilere ulaşabileceğiniz gibi, Anadolu destanları ile ilgili yazılara da ulaşabilirsiniz. Bütün bunları sadece e-kitap formatında görmüyorsunuz tabii ki. Bazı bölümlerde bilgiler sitede yazılı olarak yer alıyor, ancak genelde içerikler PDF formatında indirilebilir şekilde paylaşılıyor.

Rakuten Kobo

Rakuten Kobo

Rakuten Kobo’nun elektronik kitap okuyucu pazarında önemli bir yeri var. Özellikle Türkçe e-kitap anlamında ciddi bir pazarları bulunduğunu belirtmeliyim. Ancak ücretsiz kitaplar hususunda aynı şeyleri söyleyemem. O konuda biraz geriden takip ediyorlar durumu. Telefon ve tablet yanında masaüstü uygulamaları üzerinden de kitaplarını okumanız mümkündür. Siteye üyelik ücretsiz olup, açtığınız hesap sayesinde kitap takibi gibi temel özellikleri de kullanabilirsiniz.

Wattpad

Wattpad

Kendilerini sosyal hikaye anlatma platformu olarak adlandıran Wattpad, milyonlarca üyeye sahip büyük bir kitap okuma ve paylaşım platformudur. Burada her bir kullanıcı okur ya da yazar olabilir. Birçok yeni yazarın da doğuşuna ön ayak olan Wattpad sitesinde yirmiden fazla kategoride kitap bulmanız mümkündür. Farklı hikayeler okumak ve yeni yazarlar keşfetmek gibi amaçlarınız var ise bu site tam olarak size göre diyebilirim. Hem yerli hem de yabancı birçok dizinin senaryosunun bu platformda yayınlanan kitaplardan çıktığını belirtmeliyim. Ancak yine de kitap araştırırken biraz uzun vakit harcamanız gerekecek. Çünkü kaliteli içeriklerin yanında az özen gösterilmiş içeriklerin sayısı da bir hayli fazla. Onları elemek zaman alacaktır.

Scribd

Scribd

Uzun yıllar boyunca sunum ve doküman paylaşım servisi olarak hizmet veren Scribd, yıllar içerisinde kapsamını genişleterek elektronik kitap anlamında önemli bir yer edindi. Sitede sunulan bütün dokümanlara ücretli üyelik sayesinde ulaşabilirsiniz. Bu üyelik sisteminde ilk ay ücretsiz olarak sunuluyor. Bu sayede kaliteyi test etme imkanınız bulunur. Ayrıca üyeliğiniz sayesinde her ay belirli sayıda kitabı sesli olarak da indirebilirsiniz. Genelde kitap içerikleri yabancı dilde paylaşılıyor. Türkçe içerikleri daha çok doküman bölümünde bulabilirsiniz.

Internet Archive Open Library

Internet Archive Open Library

İnternet üzerinde yer alan web sitelerinin arşivini tutan bir proje olan Internet Archive kapsamında, Open Library isminde bir e-kitap arşivi bulunuyor. Arşiv kapsamında 2 milyona yakın e-kitap yer alıyor. Özellikle tarih konusunda bir milyondan fazla doküman paylaşıyorlar. Bu anlamda çok büyük bir kaynak sunuyor. Sistemde bazı kitapları direkt olarak indirebiliyor iken, bazı kitapları üye olmadan ve ödünç almadan okuyamıyorsunuz. İçeriklerin büyük bir kısmının İngilizce olduğunu belirtmeliyim.

International Children’s Digital Library

International Children's Digital Library

İnternetten kitap okumak isteyenler için sunduğum bu listede çocuklarla ilgili içeriklere yer vermesem olmazdı. Sizlere bahsetmek istediğim bu site ICDL’dir. Site ilk başta sadece yabancı dil içeriklere sahip olarak görülebilir, ama sitede birçok farklı Türkçe kitap da bulabilirsiniz. Özellikle arama kısmından kontrol ederek bu kitaplara ulaşmanız mümkündür. Diğer dillerde yer alan içeriklerden de özellikle resimli olanları seçerek onlar üzerinden çocuklara hikayeler anlatmak mümkündür.

BookBoon

Bookboon

Profesyonel anlamda iş konularında kendini geliştirmek isteyenlerin uğrak noktalarından birisi olan BookBoon’u listeye eklemek istedim. Bu site hem ücretsiz hem de ücretli seçenekler ile kitap okuma deneyimi sunuyor. Kitapları ücretsiz olarak görüntülemek için öğrenci olarak kayıt yaptırmanız gerekiyor. Eğer normal kayıt yaparsanız da, 1 ay boyunca ücretsiz olarak deneme süresinden yararlanabilirsiniz.

İdefix

İdefix

20 yıldan fazladır internet üzerinden kitap satışı yapan İdefix’in elektronik kitaplar üzerine de bölümü bulunuyor. Bu bölümde birçok farklı yazarın, yeni kitaplarını online olarak satın almanız mümkündür. Özellikle yeni çıkanlar bölümünü güncel olarak takip etmenizi öneririm. Sitede yer alan e-kitapların fiyatları da oldukça uygun seviyededir. Sitede ayrıca yabancı dilde içeriklere sahip kitaplar da bulunuyor.

D&R

D&R

D&R birçok yerde fiziki mağazalara da sahip büyük bir markadır. İnternette de kendi sitesi üzerinden kitap ve teknolojik ürün satışları yapıyor. Online kitap okuma siteleri arasında listelememin en büyük sebebi de bu bölümü ve içeriğindeki kaliteli yayınlardır. 14 farklı kategori altında elektronik kitap bulunduran D&R’ın fiyat politikası da standart seviyelerdedir. Marka Kobo ile yaptığı işbirliği sayesinde ilgili kitapları kendi uygulamaları üzerinden okumanıza olanak sağlar.

Üniversite Açık Ders Kitapları

Üniversite Açık Ders Kitapları

Son olarak bahsetmek istediğim siteleri ise tek bir başlık altında toplama istedim. Çünkü birçok farklı site bulunuyor ve bunların hepsi de üniversitede alınan eğitimlerde kullanılan ders materyallerini içeriyor. Türkiye’de birçok üniversite bu şekilde açık ders dokümanlarını paylaşmaya başlamıştır. Mesela İstanbul Üniversitesi’nin AUEF ders kitaplarını ve Ankara Üniversitesi’nin Açık Ders Malzemelerini kendi sayfalarından indirebilirsiniz. Dersler konusunda ekstra kaynak ihtiyacınızı bu şekilde giderebilirsiniz.

Websiteleri:

Eğer bu yazının sizler ve arkadaşlarınız için yararlı olduğunu düşünüyorsanız, yazıyı arkadaşlarınızla sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca burada yer alan sitelerden hangilerini kullanıyorsunuz? En iyi online kitap okuma sitelerinde okuduğunuz kitapların hayatınıza neler kattığını paylaşabilir misiniz? Bütün bu paylaşımlarınızı aşağıdaki yorum bölümünden yapabilirsiniz.

Paylaşmak Önemsemektir!

“En İyi Online Kitap Okuma Siteleri” üzerine bir yorum

  1. Wattpad okuma bağımlısıyım kendimde kitap yazdığım gibi burada yazılan amatör kitapları da büyük bir keyifle okurum. Bu siteyi keşfettiğimde acaba yazdıklarımla dalga geçilir mi diye baya korkmuştum. Ama korktuğum gibi olmadı ve kitabımın 3. bölümünü çıkardım.

    Cevapla

Yorum yapın