En İyi Lehim Teli Tavsiyeleri

Elektrik ve elektronik cihazlarda en fazla kullanılan aletlerden biri lehim telleridir. Bu teller, yüksek sıcaklıkta eriyerek güçlü bir tutunma sağlar. Ben amatör olarak PCB yani baskı devre kartı işlerimde kullanıyorum. Piyasada yüzlerce lehim teli görmek mümkün. Ancak burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta içeriğinde bulunan karışım oranı. Genellikle %60 kalay ve %40 kurşun içeren lehim tellerini kullanıyordum. Hala bu karışımdaki lehim tellerinin kullanım oranı yüksek. Ancak sağlık ve çevre açısından zararlı olması farklı alternatiflere yönelmemi sağladı. Gümüş, bakır ve çinko içeren lehim tellerinin daha sağlıklı ve işlevsel olduğu araştırmalarda kanıtlanıyor. Size de gümüş – bakır içeren lehim tellerini önerebilirim. Kurşunsuz lehim teli uygulama sırasında daha az koku ve dumana sebep oluyor.

En İyi 13 Lehim Teli Tavsiyesi

Lehim işlemini düzgün yapabilmek için havya ve lehim pastası kullanıyorum. Ayrıca bazı teller kendinden lehim pastalı olduğu için genellikle onları tercih ediyorum. Kurşunsuz lehim teli ise Yaptığım işin daha düzgün olmasını sağlıyor. Son olarak kaliteli bir havya almanız gerekiyor.  Lehim telleri farklı kalınlıklara sahip. Listemde farklı markaların öne çıkan lehim tellerini, kalınlıklarını ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. İşte en iyi lehim teli tavsiyeleri:

Soldex 200Gr 0,75mm 60/40 Lehim Teli

Soldex 200Gr 0,75mm 60/40 Lehim Teli

Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok ürünü bulunuyor. Benim için 0,75 mm yeterli ve elektronik devrelerde kullanabiliyorum. %60 kalay ve %40 oranında kurşun içeriyor. Lehim işini büyük oranda kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Kalay miktarının fazla olması erime sıcaklığını düşürüyor. Bu durum da hassas devrelerdeki iletkenliğin korunmasını engelliyor. Lehim teli piyasasına göre fiyatı yüksek. Ancak ‘almışken iyisi olsun’ diyorsanız en iyi tercihlerden biri Soldex olacaktır.

Kurtel 200 Gram 1,2Mm Lehim Teli

Kurtel 200 Gram 1,2Mm Lehim Teli

Kurtel, Soldex markası kadar kaliteli ürünleri ile biliniyor. Ayrıca diğer markaya göre daha uygun fiyatlı olduğunu söyleyebilirim. Lehim işini önemsiyorsanız Kurtel alabilirsiniz. Bu üründe de %60 kalay ve %40 kurşun içeriyor. Lehimin daha iyi yapılabilmesi için pasta içeriyor. Dolayısıyla ekstra lehim pastası almanıza gerek yok. 0,3 mm – 1,75 mm aralığında farklı kalınlıkta lehim telleri satılıyor. Her biri de son derece kaliteli ve sağlam.

Kurtel 1.2mm Lehim Teli Tüp Lehim

Kurtel 1.2mm Lehim Teli Tüp Lehim

Tüp lehimlerin içindeki flux bir katalizör görevi görüyor. Profesyoneller tarafından tüp lehimlerin tavsiye edilmediğini söylemeliyim. Ancak kullanım kolaylığı sebebiyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Flux, lehim telinin daha iyi yapışmasını sağlıyor. Hızlı ve pratik bir lehimleme işlemi için kullanabilirsiniz. Eğer bir tüp lehim almayı düşünüyorsanız diğer markalara kıyasla daha kaliteli olduğu için Kurtel’i önerebilirim.

Feray Lehim Teli 0.75 mm

Feray Lehim Teli 0.75 mm

Feray lehim teli profesyoneller ve amatörler için en iyilerden biri. Piyasa ortalamasına göre fiyatı yüksek olsa da binlerce kişinin ilk tercihi olduğunu söyleyebilirim. Bunun en önemli nedeni ise çok kaliteli olması. Birinci sınıf hammaddelerle üretilen lehim teli %60 kalay, %40 kurşun içeriyor. Yerli üretim ve dünyanın birçok yerinde bu markanın lehim tellerini görebilirsiniz. Büyük fabrikalardan amatörlere kadar en çok kullanılan markalar arasında bulunuyor.

Soldex Kurşunsuz Lehim Teli

Soldex Kurşunsuz Lehim Teli

İnsan ve çevre sağlığı hakkında araştırmalar, kurşunsuz lehim teli kullanılmasını öneriyor. Bu ürünlerde kurşun olmadığı için çok kısa sürede eriyip yapışıyor. Ayrıca hassas elektronik devrelerde iletkenliği bozmuyor. Her amatör kullanıcıda bulunması gerektiğini düşünüyorum. Kurşunsuz olması sayesinde her türlü elektronik devrede ve gıda saklanılan yerlerde kullanılabilir. %99,3 oranında kalay %0,7 oranında bakır içeriyor.

Tayfun 1,2 Mm Lehim Teli

Tayfun 1,2 Mm Lehim Teli

Uygun fiyata pastalı lehim teli arıyorsanız bu ürünü tercih edebilirsiniz. 60 – SN, 40 – PB lehim teli ürünlerinden biri. 5 metre uzunluğunda, çok sık kullanmıyorsanız uzun bir süre yetecektir. Direnç değerinin düşük olması ve pastalı olması sayesinde kolayca yapışıyor. Herhangi bir kalitesiz bir lehim teli almak yerine bu ürün daha iyi bir seçenek. Fiyat / performans ürünü, hassas ve kaliteli elektronik devreler için farklı lehim tellerini inceleyebilirsiniz.

Elektro Market 0.75Mm Kurşunsuz Lehim Teli

Elektro Market 0.75Mm Kurşunsuz Lehim Teli

Kurşunsuz lehim teli seçenekleri arasında uygun fiyat sunan nadir ürünlerden biri. Lehim yaparken maske kullanmasanız bile zaman zaman gözleriniz kızarır ve kötü bir koku yayılır. Kurşunsuz lehim tellerinde bu durum daha az yaşanıyor. Sodex kurşunsuz lehim teline oranla fiyatı çok daha uygun. Erime sıcaklığı daha düşük ve yumuşak bir tel. Her türlü elektrik / elektronik devrede kullanabilirsiniz. 0.75 mm lehim telleri oldukça incedir, yapacağınız işe göre kalınlığını ayarlamayı unutmayın.

Qniay 60W Profesyonel Lehim Makinesi Kalem Havya + Lehim Teli + Pasta

Qniay 60W Profesyonel Lehim Makinesi Kalem Havya + Lehim Teli + Pasta

Lehim tellerinden bahsederken lehim makinesi de tavsiye etmek istiyorum. Qniay 60W lehim makinesi amatör ve profesyonel kullanıcılar için iyi bir seçenek. Lehim makinesi ortalama piyasa fiyatlarına göre daha uygun. Özellikle ev ve küçük tamirat işleri için yeterli olduğunu düşünüyorum. Lehim teli, havya ve pasta ile birlikte satılıyor. Satılan lehim teli Pinax marka ancak daha sağlam işler için lehim telini değiştirmenizi önerebilirim.

İşgör Kalem Havya Lehim Aleti Seti Lehim Makinesi 5’li

İşgör Kalem Havya Lehim Aleti Seti Lehim Makinesi 5'li

Oksidasyona karşı korumalı ucu bulunan ürün, beş parça olarak satılıyor. Lehim aleti, pasta, tel, lehim sehpası ve temizleme teli ürünleri var. Aynı markanın lehim teli ve pastası ürüne dahil. Daha önce bu markaya ait lehim telini deneyimleme şansım olmadı. Ancak lehim aletinin düzgün işler için iyi bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Lehim işleri konusunda acemiyseniz başlangıç seviyesi için yeterli olacaktır.

Pro’s Kit 9S001 Lehim Teli 1 mm

Pro's Kit 9S001 Lehim Teli 1 mm

%63 kalay, %37 oranında bakır içeriyor. Özel formu kolay bir kullanım sağlamaktadır. Bulunduğu fiyat skalasında alabileceğiniz en iyi ürünlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca fiyatına göre çok daha kaliteli işler yapabilirsiniz. Profesyoneller için uzunluğu yetersiz kalabilir ancak amatörler için uygun bir uzunluğu var. 1 mm olması sebebiyle küçük elektronik devrelerde kalın gelebilir. Ancak kolayca yapışıyor.

Class 0,75Mm İnce Lehim Teli 5 Metre

Class 0,75Mm İnce Lehim Teli 5 Metre

İnce ve detaylı lehim işleri için en iyi tellerden biri. Gerçek ve sağlam bir lehim teli, parlaklığıyla dikkat çeker. Makaraya sarılı olarak satılıyor, boyutu küçük ancak hobi ve ev işlerinde yeterli olur. Yerli üretim olduğunu da eklemeliyim. Sn 60 –  Pb 40 yumuşak lehimleme işleri için ideal. Çok kaliteli bir havyanız olmasa bile iş görecektir.

Meşem Lehim Havya Teli 50 g 40/60

Meşem Lehim Havya Teli 50 g 40/60

Devreleri birbirine tutturmak için kullanacağınız diğer bir lehim teli Meşem tarafından üretiliyor. İdeal bir kalınlığı olmakla birlikte pasta içermiyor. Bu nedenle daha iyi ve kolay lehim işi yapmanız için ekstra lehim pastası almalısınız. 1.2 mm kalınlığa sahip, büyük elektronik devreler, maket ve hobi işleri için kullanabilirsiniz.

Pinax Lehim Pastası 40 gr

Pinax Lehim Pastası 40 gr

Bazı lehim tellerinde pasta bulunmuyor. Lehim pastası, lehim yapılacak bölgenin daha temiz olmasına yardımcı olur. Ayrıca daha kolay bir tutunma sağlayarak işinizi kolaylaştırır. Her bölgede veya her lehim işini yaparken uygulamanıza gerek yok. Havya ucu zamanla kararır ve yeterli yapışmayı sağlamaz. Bu durumlarda havyanın ucunu temizleyerek lehim pastası (flux) kullanabilirsiniz. Son olarak lehim pastası içermeyen telleri kullanırken her seferinde pasta kullanırsanız işiniz kolaylaşacaktır.

En iyi lehim teli tavsiyeleri içeriğimizi sevdiklerinizle paylaşmak ister misiniz? Hemen aşağıda yer alan paylaşım butonlarını kullanın! Siz de kullandığınız lehim seti ve lehim havyarı konusunda yorum yaparak binlerce kişiyle fikir alışverişi yapabilirsiniz.

Paylaşmak Önemsemektir!

“En İyi Lehim Teli Tavsiyeleri” üzerine bir yorum

  1. Lehim teli kullanıyorsanız sağlığınız için kurşun oranı yüksek olan lehim tellerinden uzak durun. Üç beş kuruş fazla verin sağlığınızdan olmayın. Küçücük şey bana ne zarar verir demeyin kurşun oranı kanınızda fazla çıkarsa anlarsınız ne olacağını. Kurşun zehirlenmesi dediğimiz durum ileride ölümcül hastalıklara neden olabilir.

    Cevapla

Yorum yapın