Son yılların favori meslekleri arasında yer alan psikolog olmak statü ve prestiji bir arada getiriyor. Ayrıca ortalamaya göre yüksek psikolog maaşları da pek çok öğrencinin bu bölümü tercih etmesini sağlıyor. Öte yandan insan davranışlarını ve ruh bilimini konu eden psikologluk, devlet ve kamuda farklı maaş oranlarıyla da dikkat çekmektedir. Kamuda psikolog maaşları yeni mezunlar için yüksek kabul edilebilirken özel sektörde psikolog maaşları pek çok kişiyi tatmin etmeyebiliyor.
İçeriğimizde psikologların çalışma yerleri ve alanlarına göre maaşlarını inceleyebilirsiniz.
Psikolog Nedir? Ne İş Yapar?
Ruh bilimcisi olarak da tanımlanabilen psikologluk, kişilerin davranışlarını inceler. Ruhsal ve sosyal anlamda desteğe ihtiyaç duyan kişiler psikolog yardımıyla hayata veya topluma tutunabilir. Bununla birlikte aile terapisi, çocuk terapileri, çift terapileri vb. farklı alanlarda da psikologlara ihtiyaç vardır.
Psikolog olmak için üniversitede 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanması gerekiyor. Mezuniyetin ardından psikologlar, kendi kariyerleri için farklı alanları tercih edebilir. Klinik, adli, spor vb. farklı alanlarda yüksek lisans yapan mezunlar, meslek hayatında önemli bir kariyere sahip olur.
2021 Psikolog Maaşları Ne Kadar?
Psikolog maaşları pek çok farklı kritere göre belirlenir. Diğer meslek gruplarında olduğu gibi meslekte geçirilen süre maaşı doğrudan etkileyebilir. Bu durum kamuda çalışan psikologlar için de özel sektörde çalışan psikologlar için de geçerlidir.
Devlet Hastanesi Psikolog Maaşları Ne Kadar?
Kamuda çalışan psikolog maaşları derece ve kademe göre hesaplanır. Buna göre meslekte uzun yıllar geçiren bir psikolog, işe yeni başlayan psikologdan daha fazla maaş almaktadır. Aynı zamanda psikoloğun evli ve çocuklu olması da maaşı doğrudan etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Evli ve çocuklu psikologlar ile bekar psikolog maaşları arasında 500 TL civarında fark vardır.
Devlet hastanesinde PDR mezunları ve Psikoloji mezunları psikolog olarak çalışabilir. Psikolog maaşları özel sektörde olduğu gibi mezun olunan üniversite ve dereceye göre hesaplanmaz. Türkiye’nin her noktasında işe yeni başlayan psikolog maaşları aynıdır. En önemli fark ise döner sermayeden alınan oranlardır.
Devlet hastanesinde çalışan psikolog maaşları en düşük 4500 – 5000 TL aralığında farklılık gösterir. Psikologun evli ve çocuklu olması durumunda maaşı 5500 TL’ye yükselecektir. Bununla birlikte döner sermayeden gelen katkı ile birlikte psikolog maaşı 7000 TL’ye kadar artabiliyor.
Özel Sektörde Çalışan Psikolog Maaşları Ne Kadar?
Devlet hastanelerinde mezun olunan üniversite ve derece önemli değilken, özel sektörde son derece önemlidir. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden dereceyle mezun olan psikologlar 4500 TL maaş ile işe başlayabilir. Ancak sıradan bir üniversiteden mezun olan psikolog maaşları en düşük 2900 TL’den başlarken 4000 TL’ye kadar yükselebilir.
Meslekte uzun yıllar geçiren ve deneyim sahibi olan psikolog maaşları ise 9000 – 15.000 TL’ye kadar yükselir. Ancak yüksek psikolog maaşı için uzun süre tecrübe kazanmak gerekir.
Özel sektörde çalışan psikolog maaşları görev yapılan merkezin konumu ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin, İstanbul’da iyi bir lokasyonda çalışan psikolog, Konya’daki bir psikologdan daha fazla kazanabilir.
Kendi Kliniğini Açan Psikologlar Ne Kadar Kazanır?
4 yıllık Psikoloji lisansından sonra iki yıl Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapan kişiler ‘Klinik Psikolog’ olarak adlandırılır. Klinik psikologlar kendi kliniğini açabilir. Kendi kliniğini açan bir psikolog, hasta sayısına göre farklı oranlarda kazanç elde etmektedir. Günümüzde psikolog ve danışma merkezlerinde seans ücreti 200 TL’den başlıyor. Ortalama ücret ise 300 TL civarında.
İyi bir lokasyonda açılan ve tanıtılan klinik, hasta sayısını doğrudan etkiler. Ayı zamanda kliniğin de iyi yönde duyurulması gerekir. Kendi kliniğini açan bir psikolog ortalama 8000 TL kazanç elde edebilir. Ancak vergi ve stopaj giderleri, kira, SGK gibi masrafları da unutmamak gerekiyor.
Klinik Psikolog Maaşları Ne Kadar?
Kliniklerde çalışan psikologlar alanlarına göre farklı maaşları alabilir. Ayrıca tecrübe, üniversite mezuniyeti ve kişilerle doğru iletişim psikolog maaşlarını belirleme konusunda oldukça etkilidir. Bununla birlikte güçlü bir özgeçmişe sahip olan ve kendini geliştiren psikologlar 15.000 TL’ye kadar maaş alabilir.
Klinik psikolog maaşları ortalama 5000 – 7000 TL aralığında farklılık gösterir.
Uzman Psikolog Maaşları Ne Kadar?
4 yıllık Psikoloji lisansı sonrasında iki yıl ilgili bölümlerde yüksek lisans yapan kişiler uzman psikolog olarak adlandırılır. Klinik psikolog alanında yüksek lisans yapılması halindeyse Uzman Klinik Psikolog olunur. Kısacası, uzman psikologlar terapi tekniklerini uygulayabilir. Ancak ilaç yazma ve reçete etme yetkileri yoktur. Bu yetki sadece psikiyatrilere aittir.
Uzman psikolog maaşları 6000 TL’den başlayarak 14.000 TL’ye kadar yükselebilir. Meslekte 15 – 20 yıl geçiren uzman psikologlar 20.000’den daha fazla maaş almaktadır.
Gelişim Psikologları Maaşı Ne Kadar?
İnsanlar, bebeklikten itibaren gelişir ve büyümeye devam eder. Gelişim psikologları bebeklik, çocukluk, ergenlik, genç yetişkinlik, orta yaş vb. evrelerinde etkindir. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan sağlık problemlerinde gelişim psikologlarına başvurulur. Aynı zamanda yaşlı bakım evleri, okul, sevgi evleri, huzur evleri vb. alanlarda da gelişim psikologları çalışabilir.
Gelişim psikologları maaşı 4500 TL’den başlamaktadır. Bununla birlikte kendi alanında akademik başarısını yükseltmiş ve ismini duyurmuş kişiler 10.000 TL’nin üstünde maaşla çalışabilir.
Okulda Çalışan Psikologların Maaşları Nedir?
Günümüzde devlet ve özel okullarda PDR veya psikoloji mezunu kişiler çalışıyor. Okulda çalışan psikologlar, öğrencilerin derslere odaklanmasını, sınavlara yaklaşımını, akran ilişkilerini, aile ve çocuk iletişimini kısacası öğrenciyle ilgili pek çok konuyu değerlendiriyor. Öte yandan öğretmen ve üst kadro arasındaki ilişki için de okul psikologlarına başvurulabiliyor.
Okulda çalışan psikolog maaşları 5000 TL’den başlıyor. Ancak en yüksek 7000 TL civarına çıkıyor. Bununla birlikte özel okullarda ve devlet okullarında çalışan psikolog maaşları arasında 500 – 1000 TL aralığında bir fark oluşabiliyor.
Endüstriyel Psikolog Maaşları Ne Kadar?
İş verimini arttırmak, personel denetimi, personel seçim, işçi ve yönetici kadro arasındaki iletişimi güçlendirmek veya sorunları minimuma indirgemek için endüstriyel psikologlara ihtiyaç duyulur. Günümüzde büyük şirket ve fabrikaların tamamında endüstriyel psikologlar çalışmaktadır. Endüstriyel psikolog olabilmek için 4 yıllık lisans bölümünden sonra ilgili alanda yüksek lisans yapmak gerekiyor. Ayrıca endüstriyel psikologlar, mühendislik psikoloğu olarak da adlandırılabilir.
Endüstriyel psikolog maaşları ortalama 5000 – 7000 TL aralığında farklılık gösteriyor.
Danışman Psikologlar Ne Kadar Kazanır?
Klinik psikologlar ve danışman psikologlar birbiriyle oldukça benzerdir. Ancak danışman psikologlar yoğun tedavi gerektiren, ciddi ruhsal problemleri olan ve öneriden daha fazlasına ihtiyaç duyan kişilerle ilgilenmez. Danışman psikologlar, akademik, sosyal, iş, kültür vb. alanlarda sorun yaşayan kişilerle ilgilidir. Bu alanda psikoterapi etkilidir.
Danışman psikolog maaşları yıllık 55.000 – 60.000 TL aralığında değişmektedir.
Cinsel Terapist Maaşları Ne Kadar?
Seksolog veya cinsel terapist olarak adlandırılan bu alanda kadın ve erkek ayrı ayrı veya çift terapisi olarak danışma hizmeti verilir. Kişilerin veya çiftlerin cinsel yaşamındaki sorunlar, libido eksikliği, erektil disfonksiyon vb. problemler için cinsel terapistlere ihtiyaç vardır. Cinsel terapist olabilmek için 4 yıllık psikoloji lisansından sonra yüksek lisans yapmak gerekiyor. Aynı zamanda tıp bölümünden mezun olan kişiler de cinsel terapist olabiliyor.
Cinsel terapist maaşları 6500 – 9000 TL civarında farklılık gösteriyor. Bununla birlikte alanında uzmanlaşan kişiler yıllık 90.000 TL civarında kazanç sağlayabiliyor.
Psikolog maaşları içeriğini beğendiniz mi? İçeriği beğendiyseniz aşağıdaki paylaşım butonlarına tıklayarak bizi destekleyin! İçerikle ilgili görüş ve önerilerinizi ya da merak ettiklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Sorularınızı en kısa sürede cevaplandıracağız!
2 Yıl sonra mezun olacağım bu mesleği seçmekte iyi mi yaptım kötü mü yaptım bilemiyorum. İnsanların dertlerini dinleyip dert sahibi olacağım diye korkuyorum 🙂 Dışarıdan basit gibi görünse de aslında çok zor bir meslek. İnsanların beyninde ki hassas düğmelerle oynuyorsunuz.
Şu an İstanbul da yaşıyorum ve psikolog olarak çalışıyorum sizler dışarıdan bakarak off ne kadar maaş alıyorlar bu kadar para alıp anlat dinliyorum diyorlar. Bu lafları inanın her zaman duyuyoruz evet güzel maaş alıyoruz hemde çift hane ama bu parayı sonuna kadar hakettiğimizi ancak psikolog olursanız anlarsınız. İnsanlarla uğraşmanın ne kadar zor olduğunu biliyormusunuz. Bazı hastaların size kafayı taktığına hiç şahit oldunuz mu? insanları dinleye dinleye Güzin ablaya dönüyoruz buna ne diyeceksin. Evet güzel maaş alıyoruz hemde çift hane anamın ak sütü gibi helal.