Yeni bir iş yeri veya dükkan açmak istiyorsanız ve finansal desteğe ihtiyaç duyuyorsanız kredi veren kuruluşları tercih edebilirsiniz. Devlet destekli girişimci yatırımları ve bankalar tarafından verilen krediler ile son yıllarda binlerce kişi hayalindeki işe başladı. Doğru adımlar ve tercih ile siz de iş yeri açma kredisi veren kuruluşlar yardımıyla hayalinizdeki işe sahip olabilirsiniz.
Pek çok kişi kendi işinin sahibi olmak istiyor. Ancak sermaye eksikliği bu durumun önündeki en büyük engeli oluşturuyor. İçeriğimizde devlet destekli girişimci yatırımlarından Türkiye’nin en iyi bankalarına kadar kredi haklarınızı inceleyebilirsiniz.
Devletin Sağladığı İş Yeri Açma Kredisi Veren Kuruluşlar
Günümüzde girişimci ve işletmecilere devlet kaynaklı iş yeri açma kredisi verilir. Bu kredilerin bir kısmı hibe olarak sağlanırken bir kısmı faizsiz veya düşük faizli kredilerdir. Üretimin desteklenmesi, küçük esnafın kalkınması ve yeni iş olanaklarının açılması amacıyla sağlanan kredilerle binlerce kişi iş yeri sahibi olmuştur. Başta TÜBİTAK ve KOSGEB olmak üzere pek çok kuruluş yüz binlerce TL kredi desteği sağlar. Öte yandan bankaların ilgili kuruluşları da girişimcilere 50.000 TL’ye kadar destek vermektedir.
KOSGEB Kredisi Nedir? Kimlere Verilir?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan KOSGEB, 50.000 TL’ye kadar kredi vermektedir. Öte yandan hibe ve düşük faizli kredi avantajları da bulunuyor. KOSGEB kredisi almak için öncelikle KOSGEB’in resmi web sitesinden veya E-Devletten online başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra sermaye ihtiyacı duyduğunuz iş ve iş alanı ile ilgili bilgiler de isteniyor. İş yeri açmak istediğiniz alan KOSGEB tarafından onaylanırsa, eğitime yönlendiriliyorsunuz. Özellikle üretim alanları desteklenirken perakende satış için de destek veriliyor. İş alanınızın KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları için buraya tıklayabilirsiniz.
KOSGEB Kredi başvuru şartları:
- 18 yaşından büyük olmak,
- Daha önce KOSGEB kredilerinden faydalanmamış olmak,
- KOSGEB tarafından verilen 32 saatlik “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi”nin tamamlanması,
- PKK, FETÖ vb. terör örgütleriyle ilgili suç kaydının bulunmaması.
Binlerce girişimci, finans desteğinin bulunmaması sebebiyle KOSGEB başvurusu yapmaktadır. KOSGEB, özellikle 30 yaş altı genç girişimcilere kolay finans desteği sunuyor. Aynı zamanda kadın girişimciler de KOSGEB kredilerinden kolayca yararlanabilir.
KOSGEB performans, kuruluş ve sermaye olmak üzere üç farklı alanda kredi desteği sağlar. Kuruluş desteği 5000 TL’dir, bununla birlikte sermaye ve performans desteklerinden de yararlanılabilir.
KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?
İş yeri açma kredisi veren kuruluşlar arasında önemli bir yere sahip olan KOSGEB, birtakım şartların yerine getirilmesini talep eder. Örneğin, açacağınız iş yeri için bir ortağınız varsa, hem ortağınızın hem de sizin KOSGEB kredilerinden yararlanmamış olması gerekir.
KOSGEB kredisi almak için şu adımları takip edin:
- KOSGEB web sitesinden, E-Devletten veya İŞ-KUR sitesinden “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine” başvuru yapılması,
- Kurum tarafından belirlenen tarihlerde gerçekleştirilen eğitimlerin tamamına katılmak,
- Eğitimin başarıyla tamamlanması ve sertifika alınması,
- Sertifikanızı aldıktan sonra E-Devlet üzerinden ‘Girişimcilik Eğitimine Katılım Sağlanması’ kısmında sektörünüzü seçin,
- Sektörünüz burada yer almıyorsa KOSGEB kredisinden faydalanamazsınız, bunun için NACE kodlarını dikkatli araştırın,
- İş alanınızı seçtikten sonra iş projenizi hazırlayın ve KOSGEB web sitesinden yükleyin veya KOSGEB birimlerine elden teslim edin,
- İşinizi kurun ve KOSGEB Veri Tabanına kaydınızı gerçekleştirin,
- KOSGEB yetkilileri kısa süre içinde iş yerinizi ziyaret edecek ve gerekli incelemeleri gerçekleştirecektir,
- Son olarak iş yeriniz için harcadığınız miktarı ve faturaları göstererek KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilirsiniz.
KOSGEB, geleneksel girişimci desteği olarak 65.000 TL, ileri düzey girişimci desteği için 365.000 TL kredi sağlamaktadır.
TÜBİTAK: Girişimci Destek Programı
Teknoloji, yazılım, yenilik, sanayi vb. alanlarda yeni bir fikriniz varsa ve iş yeri açmak istiyorsanız TÜBİTAK girişimci destek programına başvurabilirsiniz. Bu program 200.000 TL’ye kadar kredi ve hibe desteği sunmaktadır.
TÜBİTAK’tan kredi almak için açacağınız iş yerinin teknolojik ve yenilikçi olması gerekiyor. Öte yandan KOSGEB’te olduğu gibi perakende satış, küçük esnaf vb. alanlarda kredi desteği verilmemektedir. Ancak fikriniz teknolojik bir iş yeriyse TÜBİTAK desteği sizin için iyi bir tercih olacaktır.
TÜBİTAK girişimci destek programı hakkında detayları incelemek ve başvuru yapmak için tıklayın.
İşKur: Engellilere İşyeri Açma Hibesi
%40 oranında bedensel, zihinsel, sosyal engeli bulunan kişiler İşKUR engellilere iş yeri açma hibesi avantajından yararlanabilir. Engel raporunun belgelenmesi halinde ve aşağıdaki şartların karşılanması durumunda bu destekten faydalanabilir. Engellilere hibe olarak verilen iş yeri açma desteği 65.000 TL’dir.
- 18 yaşından büyük olmak,
- İşKur engelli kaydının bulunması,
- %40 iş kaybının olduğunu belgeleyen raporun bulunması,
- Girişimcilik eğitim programı sertifikasının alınması,
- Başvuru yapan kişinin herhangi bir işletme sahibi olmaması.
İşKur, kuruluş, işletme giderleri ve son aşama için üç ayrı adımda kredi vermektedir. Buraya tıklayarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
İş Yeri Açma Kredisi Veren Bankalar
Devlet kuruluşlarının yanı sıra iş yeri açma kredisi veren bankalar da sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle şartların daha kolay olması nedeniyle tercih edilen bankalar, geri ödemesiz kredi vermiyor. Ancak uzun vade ve düşük faiz sebebiyle iş yeri açma kredisi veren bankaları ön plana çıkartmaktadır. Bununla birlikte faizsiz iş yeri açma kredisi veren tek banka Halkbank’tır. Halkbank, girişimcilere, zanaatkârlara ve esnaflara 100.000 TL’ye kadar faizsiz kredi verebiliyor.
Halkbank 0 Faizli Destek Kredisi
Sıfır faizli kredi sunan tek banka Halkbank’tır. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için sağlanan bu kredi ile 225.000 TL’ye kadar kredi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda %50 faiz indirimli destek kredisi sunan Halkbank, kolay ödeme fırsatı ile girişimcilere hitap etmektedir.
Halkbank 3 farklı grupta kredi verir:
- Ustalık belgesi gerektiren iş yerlerini açmak için,
- 30 yaş altı genç girişimciler,
- Kaybolmaya yüz tutan meslek grupları (çini, çömlekçilik, yorgancılık vb.)
30 yaş altı genç girişimcilerin iş projeleri KOSGEB tarafından onaylanırsa Halkbank, 150.000 TL’ye kadar %50 faiz indirimiyle kredi desteği sağlar. Bununla birlikte ustalık belgesi gerektiren işler için kredi almak istiyorsanız belgenizin en az 1 yıllık olması gerekmektedir.
Halkbank ESKKK Kefaletiyle Krediler
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) kefaletiyle Halkbank’tan 225.000 TL’ye kadar kredi kullanabilirsiniz. Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve en az 3 ay faaliyet gösteren kişiler bu krediyi alabilir. Ancak ESKKK’nın risk grubuna göre kredi limiti belirlenmektedir. Dolayısıyla bağlı olduğunuz kooperatif ve Halkbank ile direkt görüşme yapmanız gerekiyor.
Halkbank Cesur Girişimci Kredisi
İş yeri açmak isteyen kişiler için en fazla finans desteği Halkbank tarafından karşılanıyor. Yukarıdaki gruplara ek olarak Halkbank, farklı meslek ve iş kolları için de kredi desteği sağlamaktadır. En çok tercih edilen kredilerden bir ise Cesur Girişimci Kredisidir.
Halkbank cesur girişimci kredisi ile 225,000 TL’ye kadar destek alabilirsiniz. Cesur girişimci kredisi başvuru şartları:
- 45 yaşından küçük olmak,
- Yüksekokul veya fakülte mezunu ve kendi iş alanında en az 2 yıl deneyim kazanan kişiler.
Lisans ve önlisans mezunları cesur girşimci kredisine başvurabilir. Bunun için belirli bir sınırlandırma yoktur. Avukat, öğretmen, diş hekimi, biyolog vb. farklı mesleklere sahip olanlar kendi iş yerlerini açmak için bu krediyi alabilir. 60 ay vade avantajı sağlar.
Halkbank Genç Girişimci Kredisi
Genç Girişimci Kredisi, 35 yaş altındaki kişiler için veriliyor. Önlisans ve lisans mezunu olanlar, kendi iş alanlarına yönelik herhangi bir tecrübeye sahip değilse ve iş yeri açmak istiyorsa Genç Girişimci Kredisi alabilir. 200.000 TL’ye kadar 60 ay vade ile kredi sağlanıyor. Örneğin, mimarların mimarlık bürosu açması, anaokulu öğretmenlerinin anaokulu açması vb. alanlarda kullanılabilir.
Halk Girişimci Kredisi
Üniversite veya yüksekokul mezunu değilseniz ya da farklı bir alanda iş yeri açmak istiyorsanız Halk Girişimci Kredisi alabilirsiniz. Bu kredi en az ilkokul mezunu olan ve 18 – 45 yaş aralığında bulunan kişiler için veriliyor. Örneğin, uzun yıllar lokantada çalıştıysanız girişimci kredisi ile kendi iş yerinizi açabilirsiniz.
Halk girişimci kredisi, 150.000 TL’ye kadar verilebiliyor. Kişinin şehit ve gazi yakını olması durumunda 200.000 TL’ye kadar kredi desteği sağlanmaktadır. Ayrıca şehit ve gazi yakınları için yaş sınırı 55’tir.
Halkbank Usta Girişimci Kredisi
İş kolunda deneyim sahibi olan, sertifikası bulunan ve yeterliliğini belgeye dayalı ispatlayabilen kişiler Halkbank Usta Girişimci Kredisi alabilir. Usta girişimci kredisi 175.000 TL’ye kadar kullanılabilir ve 60 ay vade avantajı vardır. Halkbank usta girişimci kredisi başvuru şartları:
- 18 – 45 yaş aralığında olmak,
- En az ilkokul mezunu olmak,
- İş yeri açmak istediği alanda en az 3 yıl çalıştığını belgeye dayalı ispatlayabilmek,
- Mesleki oda ve kuruluşlardan ya da KOSGEB, İşKur, Halk Eğitim Merkezleri vb. kuruluşlardan Mesleki Yeterlilik Belgesi almak.
Tekno Girişimci Kredisi
Halkbank Tekno Girişimci Kredisi, 300.000 TL’ye kadar kullanılabiliyor. Bilişim, teknoloji, yazılım vb. alanlarda çalışan veya Teknokent vb. alanlarda faaliyet gösterenler Tekno Girişimci Kredisi alabilir. Aynı zamanda bu kişilerin TÜBİTAK, KOSGEB veya ilgili bakanlıklarda projelerini onaylatması gerekmektedir.
Ziraat Bankası Bireysel İşyeri Kredisi
İş yeri açmak için Ziraat Bankası Bireysel İşyeri Kredisi kullanabilirsiniz. 120 aya kadar vade fırsatı sunan Ziraat Bankası, satın alınacak iş yerinin expertiz değerinin %75’i oranında kredi vermektedir. Ayrıca Ziraat Bankası Bireysel İşyeri Kredisi %1,39 faiz oranıyla da kolay ödeme avantajı sunuyor. Büro, dükkan, muayehane, anaokulu, mağaza vb. iş yerleri için geçerlidir. Aynı zamanda satın alınan iş yerine Ziraat Bankası ipotek koydurmaktadır.
İş Bankası İş Yeri Kredisi
Müşterilerine farklı avantajlar sunmayı başaran İş Bankası, iş yeri kredisiyle de pek çok avantajı bir araya getiriyor. İş Bankası İş Yeri Kredisi ile satın almak istediğiniz iş yerinin %75 expertiz değerine kadar kredi kullanabilirsiniz. Mağaza, dershane, büro vb. iş yerleri için veriliyor. Aynı zamanda tıpkı Ziraat Bankasında olduğu gibi 120 aya kadar vade seçeneği sunulmaktadır.
ING KOBİ Hızlı Kredi
%1,80 faiz oranıyla 100.000 TL’ye kadar ING KOBİ Hızlı Kredi desteğinden yararlanabilirsiniz. ING müşterisi olan veya olmayan kişiler için sağlanan bu kredide en önemli şart, vergi levhanızın bulunmasıdır. Bu krediyi minimum 6 ay maksimum 36 ay vade ile kullanabilirsiniz. Ayrıca kefil veya teminat istenmiyor.
Vakıfbank Bireysel İş Yeri Kredisi
İş yeri açma kredisi veren kuruluşlar arasında yer alan Vakıfbank, uygun faiz oranlarıyla ön plana çıkıyor. Dükkan, depo, mağaza, etüt merkezi vb. farklı iş kolları için kullanılabilir. İş yeri açmak istediğiniz yerin expertiz değeri belirlenir ve bu oranın %75’i kadar kredi alabilirsiniz. Ancak iş yeri ipoteklenir ve kişiye hayat sigortası yapılır.
İş yeri açma kredisi veren kuruluşlar içeriğini beğendiniz mi? İçerikle ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlarda belirtebilir veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz! İçeriği beğendiyseniz aşağıdaki paylaşım butonlarına tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarınızdan duyurabilirsiniz!
Kredi için eğitime gitmemiz mi gerekiyor. Online olarak bu eğitimi alamıyormuyuz. Diyelimki eğitimi aldık başarılı olduk krediyi de aldık ve 1 sene sonra işlerimiz iyi gitmedi iflas ettik bu kredi başımıza bela mı olur.