Araç devri, vasiyetname, vekâlet vb. birçok işlem için sık sık noterleri ziyaret ediyoruz. Türkiye’de yaklaşık 2300 noter var, dolayısıyla yoğun bir talep görülüyor. Notere gitmeden önce noter ücretleri hakkında bilgi edinerek vereceğiniz ücreti önceden hazırlayabilirsiniz. Bu sayede işlemleriniz daha kısa sürede bitecektir. Aynı zamanda bazı noterlerde banka/ kredi kartı çalışmadığı için ilgili ücreti nakit olarak yanınızda bulundurmanız son derece önemli. 2021 noter ücretleri her noterde aynı olmakla birlikte Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Noter Ücretleri Neye Göre Belirleniyor?
Avukata vekâlet verme, genel vekâlet verme, araç satışı, silah devri, aslı gibidir vb. birçok evrak için notere başvurmalısınız. Aksi takdirde kanunlar önünde haksız bir duruma düşebilirsiniz. Noter ücretleri işlemin türüne göre belirleniyor. En düşük noter ücreti 6,93 TL iken en yüksek noter ücreti 1900 TL’ye kadar yükselmektedir. Aynı zamanda her yıl noter ücretleri belirli oranda zamlanır. Dolayısıyla yıl bitmeden noter işlemlerinizi tamamlayarak çok daha uygun bir fiyatla işleminizi sonlandırabilirsiniz.
2021 Noter Ücretleri Tarifesi
Aşağıda 2021 noter ücretleri tarifesi hakkında bilgi edinebilir ve işleminizle ilgili en doğru fiyat bilgisini bulabilirsiniz. İlgili noter fiyatları Resmi Gazeteden alınmıştır ve tüm noterlerde geçerlidir. Aşağıda konu ve türlerine yönelik noter ücretlerini inceleyebilirsiniz.
- Sıfır Araç Tescili: 230 TL
- Araç Satışı Noter Ücreti: (Belge baskı, noter ücreti, plaka değişikliği, evrak bedeli): 301 TL
- Araç Satışı İçin Noterden Vekâletname Verme Ücreti: 150 TL
- Noterden Genel Vekâletname Verme Ücreti: 550 TL – 1900 TL
- Noter Silah Devir Ücreti: 280 – 400 TL
- Noter İhtarname Ücretleri: 155 – 1000 TL
- Vasiyetname Ücreti: 700 – 3000 TL
- 1 Adet Çift Taraflı Aslı Gibidir Evrak: 80 – 120 TL
- 2 Adet Çift Taraflı Aslı Gibidir Evrak: 140 – 190 TL
- 1 Adet Tek Taraflı Evrak: 70 – 89 TL
- 2 Adet Tek Taraflı Evrak: 140 – 160 TL
- Noter Avukata Vekâlet Name Verme Ücreti: 192 TL
- Noterden Muhasebeci Vekâletname Ücreti: 192 TL
- 1 Sayfalık Standart Tercüme Onay Ücreti: 203 TL
- Tercüme – Diploma Noter Onayı Ücreti: 136 – 176 TL
- Aslı Gibidir – Diploma Noter Onayı Ücreti: 70 – 90 TL
- Noter Çeviri Ücreti Her Sayfa İçin: 78,65 TL
- Bildirim Yazı Ücreti: 2,97 TL
- Noter Tescil Ücreti Her İşlem İçin: 2,97 TL
- Defter Tasdik Onay Ücreti: 100 sayfa için 2,97 TL,
100 sayfadan çok her 100 sayfa için 1,11 TL onay ücreti - Noter Yol Ücreti Ödeneği Masrafa Ek Olarak Her Gün İçin: 37,65 TL
- Emanet Hesap Ücreti (Yıllık): 21,95 TL
- Noter Yazı Ücreti Sayfa Başına (fotokopiler dâhil) : 9,50 TL
- Aracılık Ücreti (İşlem Başına Masraflar Hariç): 2,12 TL
- Noter Defter Ara Ve Kapanış Tasdik Ücreti: 1,11 TL
Araç Satış Ücreti 2021 Noter Ücretleri
Noter araç satış ücreti en çok yapılan işlemlerin başında geliyor. 0 araç alımı veya 2. El araç alım / satımında aşağıdaki noter fiyatları geçerlidir.
- Noter Evrak Bedeli: 148,50 TL
- Araç Satışı Noter Ücreti: 54 TL
- Noter Araç Satışı Belge Baskı Bedeli: 22 TL
- Araç satışında ödemeniz gereken toplam noter ücreti: 301 TL
2021 yılında plaka değişikliği noter ücreti kaldırılmıştır. Araç satın alırken plakasını değiştirmek istiyorsanız noterden ücretsiz olarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ek olarak şoförler odasına 50 TL ödeyerek plakanızı değiştirmeniz mümkün.
Sıfır araç alımlarında noter ücret tarifesi:
- Sıfır Araç Tescili: 230 TL
Aynı zamanda motosiklet, kamyon, tır vb. farklı araçlar için de noter ücreti 301 TL’dir.
Noter Ücreti Tarifeleriyle İlgili Önemli Maddeler
Resmi Gazetede yayınlanan noter ücreti tarifesi maddeleri aşağıda yer alıyor. Aşağıdaki maddelere göz atarak noter ücret tarifeleriyle ilgili en önemli konuları inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda aşağıda belirtilen maddeler tüm noterlerde geçerlidir.
Noter Ücreti
Noterler tarafından gerçekleştirilen işlemlerde, Harçlar Kanunu’na göre harçların %30’u oranında noter ücreti alınır. İlgili ücret, noter işleminde en az 6,93 TL olarak tahsil edilir. Daha az ücret alınmaz.
Noter Yazı Ücreti
Noterlerde sebebi fark etmeksizin dairede kalan nüsha ve kişiye verilen asıl ve örneklerin her sayfası için 9,50 TL oranında yazı ücreti alır. Kişinin onayı veya istemesi halinde fotokopi ile çoğaltılması söz konusuysa yine 9,50 TL oranında ücretlendirme geçerlidir. Harç, vergi, damga vergisi muafiyeti ile ilgili noterin yazdığı yazılar içinde ilgili ücret alınır. Bununla birlikte onama ve tanıklık şerhlerinden noter yazı ücreti tahsil edilmez.
Dosya, Belge ve Vasiyetname Düzenleme Ücreti
Noterlerde yapılan vakıf senedi, dosya, belge, vasiyetname düzenlemelerinden 313,53 TL düzenleme ücreti alınmaktadır. İşlemin iptal olması, vazgeçilmesi, değiştirilmesi ya da feshedilmesi durumunda ilgili ücretin üçte biri tahsil edilir. Birden fazla düzenleme ücreti söz konusuysa en yüksek ücret alınır.
Noter Çeviri Ücreti
1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 103 üncü maddesi gereğince bir dilden diğer dile çevrilen sayfaların her biri için 78,65 TL noter çeviri ücreti alınmaktadır. Çevirinin yer aldığı kağıtlarda 10 ve daha az satır için 3,46 TL tahsil edilir.
Noter Emanet Eşyaların Muhafazası Ücretleri
Noterde muhafaza edilen eşya ya da kıymetli evrak için yıllık 21,95 TL ücret alınır. Tutanakla belirtilen emanetler birden fazla ise, yine tek saklama ücreti tahsil edilir. Bununla birlikte emanetlerin saklanması ve yapılan giderler için de ilgili kişi/kişilerden ücret alınır. Birden fazla kişi emanette söz sahibi ise ve muhafaza edilmesi için notere başvurmuş ise ilgili ücret eşit oranda kişilere bölüştürülür. Eşyaların saklanması ücreti pelin olarak tahsil edilir.
Karşılaştırma Ücreti
Asılları hariç dışarda yazılan veya tebliğ için notere getirilen kağıtların karşılaştırılması için sayfa başına 9,50 TL ücret alınmaktadır. Özel kanunlarla damga ve harç vergisinden muaf tutulan işlemler için de ilgili ücret geçerlidir.
Noter Bildirim Yazı Ücreti
Kanunlar tarafından belirlenen ve öngörülen yükümlülükler için noter bildirim yazı ücreti olarak 2,97 TL alır.