Ekonomik koşulların zorlaşması birçok kişinin finansman desteğine ihtiyaç duymasına sebep oldu. İstatistik verilerine göre geçtiğimiz sene yaklaşık yirmi milyon kişi kredi kullanmıştır. Dolayısıyla artık düşük faizli kredi veren bankalar daha fazla tercih edilmeye başlandı. Uygun ödeme koşulları, uzun vade ve düşük faiz gibi sebepler ise devlet bankalarının tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Üstelik devlet bankaları yüksek oranlı kredileri, düşük kredi puanına sahip olan kişilere de verebiliyor.
İçeriğimizde devlet bankaları hangi bankalardır sorusunun cevabını ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda düşük faizli kredi veren devlet bankaları ve en iyi devlet bankaları gibi konular da içeriğimizde yer alıyor.
2021 Devlet Bankaları
Türkiye’deki devlet bankaları özel bankalara oranla daha uygun kredi faizi sunuyor. Aynı zamanda yüksek faizli mevduat hesapları da birçok kişinin devlet bankaları ile çalışmasını sağlıyor. Öte yandan yüz binlerce kişi kamu bankalarının daha güvenilir olduğu düşünerek bu alanda yatırım/ birikim yapmaktadır. Kamu bankaları, köklü geçmişleri ve sağladıkları avantajları sayesinde tercih ediliyor.
Türkiye’deki devlet bankaları:
- Ziraat Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Vakıf Katılım Bankası
- Türkiye Emlak Katılım Bankası
- Türk Eximbank (Türkiye İhracat Kredi Bankası)
- İller Bankası
- Türkiye Kalkınma Bankası
- Birleşik Fon Bankası
- Adabank
Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası, bireysel tüketicilere kredi vermektedir. Bu bankaları kullanarak ihtiyaç, konut, taşıt vb. alanlarda finans desteği alabilirsiniz. Diğer devlet bankaları ise belediye, kamu kurum ve kuruluşları vb. alanlarda kredi desteği sağlar.
Ziraat Bankası
Kamu bankaları arasında önemli bir yere sahip olan Ziraat Bankası, çiftçiden emekliye, işçiden memura farklı meslek grupları için kredi desteği sağlıyor. 1863 yılında kurulan banka dönem dönem çeşitli destek kampanyaları da sunmaktadır. Aynı zamanda düşük faizli kredi veren devlet bankaları arasında ilk sırada yer alır. Ziraat Bankası’nın diğer bir avantajı ise Türkiye’nin neredeyse her ilçesinde şube bulundurmasıdır. Bu sayede yüz yüze şube görüşmelerinde birçok kişi kredi alabiliyor.
Ziraat Bankası güncel faiz oranları:
- Tüketici Kredisi: %1,59
- Konut Kredisi: %1,37
- Taşıt Kredisi: %1,59
Özel bankalara oranla daha düşük faiz sunan Ziraat Bankası, en çok tercih edilen devlet bankasıdır. Bununla birlikte mevduat ve birikim hesaplarında yüksek faiz ile kazanç elde edebilirsiniz.
Ziraat Bankası kredi hesaplama aracı için tıklayın.
Ziraat Katılım Bankası
2015 yılında faaliyetine başlayan Ziraat Katılım Bankası, faizsiz bankacılık alanında tercih edilmektedir. Ziraat Katılım Bankası’nda faiz yoktur. Geleneksel bankacılık sistemine göre müşterilerden elde edilen kar, bu bankalarda kullanılmaz. Buna göre, banka ev, araba, arsa vb. mal veya mülkleri, satıcısından peşin olarak alır. Bankanın satın aldığı mal, uygun kâr payı oranı ile banka müşterisine vadeli olarak satılır.
Ziraat Katılım Bankası, finansman desteklerinde uygun kâr payları ile ön plana çıkmayı başarmıştır. Türkiye genelinde 45 şubeye sahip olan Ziraat Katılım Bankası, telefon ve internet kanallarıyla da finans desteği sunar.
Ziraat Katılım Bankası kâr payı oranları:
- Konut Finansmanı: %1,41
- Arsa Finansmanı: %1,54
- İhtiyaç Finansmanı: %1,60
- Taşıt Finansmanı: %1,54
Ziraat Katılım Bankası finansman hesaplama aracı ve detayları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
Halkbank
Türkiye Halk Bankası veya bilinen ismiyle Halkbank, dünyadaki en büyük ilk iki yüz banka içinde yer almaktadır. Aynı zamanda son zamanlardaki destek paketleriyle en çok tercih edilen devlet bankalarından biridir. 1938 yılında kurulan banka, esnaf ve sanatkârlara destek sağlamak amacıyla açılmıştır. Günümüzde ise serbest meslek, çiftçi, memur, işçi vb. farklı meslek gruplarından kişilere destek olmaktadır. Aynı zamanda kurumsal firmalara, şirketlere ve tüzel kişiler de Halkbank’ın kredi, kredi kartı, yatırım hesabı vb. hizmetlerinden yararlanabilir.
Halkbank’ın Türkiye’de 1000’i aşkın şubesi bulunmaktadır. Aynı zamanda yurtdışında birçok ülkede de Halkbank şubeleri vardır. Kredi, kredi kartı vb. ihtiyaçlarınız için Halkbank’a başvurabilirsiniz. Kredi puanı düşük olanlara kredi veren kamu bankaları arasında yer alır.
Halkbank faiz oranları:
- Taşıt Kredisi: %1,54
- Konut Kredisi: %1,38
- İhtiyaç Kredisi: %1,63
- Gayrimenkul Arsa: %1,54
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Vakıfbank
Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı veya bilinen ismiyle Vakıfbank, 1954 yılından beri hizmet vermektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üçüncü bankasıdır. (Özel ve kamu bankaları dâhil) Vakıfbank’ın Türkiye’de dokuz yüzü aşkın şubesi vardır, ABD’de ise 3 şube ile çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca yurtdışında Almanya, Bahreyn vb. ülkelerde de Vakıfbank bulunuyor. Bununla birlikte enerji, sigorta, gayrimenkul vb. farklı alanlarda iştirakleri bulunur. Dolayısıyla en iyi kamu bankaları arasında yer almaktadır.
Vakıfbank düşük faizli kredileri ile finans desteği sağlıyor. Ayrıca kredi puanınız düşük olsa bile ipotekli veya teminatlı olarak kolayca kredi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte ara dönem getirili vadeli hesap, cazip faiz oranları, Vbanko gibi avantajları da bulunmaktadır. Vakıfbank’ın öne çıkan diğer bir özelliği ise büyük e-ticaret siteleri ve perakende mağazacılık alışverişlerinde finans desteği sunmasıdır. KOBİ, bireysel, ticari ve kurumsal müşterilerine finans desteği sağlayan Vakıfbank, emeklilere özel kampanyalar da yürütmektedir.
Vakıfbank faiz oranları:
- Konut Kredisi: %1,37
- İhtiyaç Kredisi: %1,59
- Araç Kredisi: %1,50
Vakıf Katılım Bankası
Vakıfbank ile Vakıf Katılım Bankası’nın arasında herhangi bir ilişik yoktur. Her iki banka da ayrı bir sistemle çalışmaktadır. Vakıf Katılım Bankası’nın %100 hissesi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir. Dolayısıyla katılım kamu bankaları arasında yer almaktadır. Devlet bankaları arasında yer alan Vakıf Katılım Bankası, faizsiz bankacılık sistemiyle hizmet verir.
2015 yılında kurulan Vakıf Katılım Bankası, uygun kâr payı oranları ile kısa sürede müşteri sayısını arttırmayı başarmıştır. 45 şehirde 118 şube ile faizsiz bankacılık ilkelerine bağlı olarak finans desteği sunmaktadır. Dolayısıyla en iyi kamu bankaları arayışında olanlar için iyi bir tercihtir.
Vakıf Katılım Bankası kâr payı oranları:
- Konut Finansmanı: %1,43
- Araç Finansmanı: %1,55
- Arsa Finansmanı: %1,55
Vakıf Katılım Bankası finansman hesaplama aracı için tıklayın.
Türkiye Emlak Katılım Bankası
Kuruluşu 1926 yılına kadar uzanan Türkiye Emlak Katılım Bankası, bugüne kadar farklı sistemler ve isimlerle hizmet vermiştir. 2019 yılında ise BDDK izniyle birlikte Türkiye Emlak Katılım Bankası ismini almış ve katılım bankaları arasına girmiştir. En yeni kamu bankası olan Türkiye Emlak Katılım Bankası, masrafsız ve faizsiz bankacılık hizmetleriyle ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda dijital bankacılık alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor.
Ödeme hizmetleri ve nakit yönetimi, sigorta, kart, emeklilik, dış ticaret, finansman vb. alanlarda hizmet veren Türkiye Emlak Katılım Bankası, farklı ihtiyaçlara yönelik destek sunmaktadır. Evlilik, iş yeri, dış ticaret, konut vb. ihtiyaçlarınız için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nı tercih edebilirsiniz.
Türkiye Kalkınma Bankası
Turizm, sağlık, eğitim, yenilenebilir enerji, sanayi vb. alanlarda faaliyet gösteren bir işletmeniz varsa Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla kredi alabilirsiniz. En iyi devlet bankaları arasında yer alan Türkiye Kalkınma Ve Yatırım Bankası, 1975 yılında kurulmuştur. Günümüzde işletmelere ve KOBİ’lere finans desteği sağlamaktadır.
Türk Eximbank
Türkiye İhracat Kredi Bankası veya diğer ismiyle Türk Eximbank, yurtdışı üretim, ihracat, uluslararası yatırım vb. alanlarda kredi desteği vermektedir. Bireysel tüketiciyseniz Türk Eximbank’tan kredi almanız mümkün değil. Türk Eximbank, 1987 yılından itibaren yurtdışında iş yapan veya iş yapacak olanlara kredi sağlar.
Kısa, orta ve uzun vadeli kredilere ek olarak döviz kazandırıcı faaliyetler için finansmana ihtiyaç duyuyorsanız Türk Eximbank’a başvurabilirsiniz. Yurtdışında faaliyet gösteren müteahhit, şirket, girişimci vb. alanlar için kolay kredi veren Eximbank, bir kamu bankasıdır.
İller Bankası
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren İller Bankası, kalkınma ve yatırım bankaları arasında yer alır. Mevduat fonu kabul etmez ve kamu kuruluşlarına ek olarak belediyelere finans desteği sağlar. 1933 yılında kurulan İller Bankası, 3216 belediyeye hizmet verir.
En Avantajlı Devlet Bankaları Hangisidir?
Bireysel tüketiciyseniz ve acil nakit ihtiyacınız varsa en iyi devlet bankaları ile çözüm bulabilirsiniz. En iyi devlet bankaları bireysel tüketiciler için Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tır. Bununla birlikte faizsiz bankacılığa önem veriyorsanız Ziraat Katılım Bankası’nı kullanabilirsiniz. Kamu bankaları ülkenin güçlendirilmesi ve ekonomiye katkı sağlamak adına kolay kredi verir. Örneğin, özel sermayeli bankalar kredi puanınız düşük olduğu için kredi vermiyorsa mutlaka devlet bankaları ile görüşmelisiniz.
Ayrıca devlet bankaları belirli dönemlerde düşük faizli veya faizsiz kredi desteği sağlamaktadır. Bankaların web sitelerini takip ederek faizsiz kredi avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Kredilerimi genellikle vakıfbank ve ziraat bankasından çekiyorum. Özel bankalarda faiz oranları çok yüksek olduğundan devlet bankaları bana daha cazip geliyor. Ev kredisi alacaksanız ziraat bankasına başvurun.