En İyi 6 Makale Okuma Sitesi (Makale Okuma Siteleri!)

Akademik bir araştırma yaparken ya da bir konuda en çok işinize yarayacak kaynakları taramak istediğinizde hangi platformu tercih ediyorsunuz? Günümüzde hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin yoğun olarak kullandığı, kullanıcı dostu çok sayıda makale okuma sitesi var. Ben de kendi alanımda bu tür sitelere çok sık ihtiyaç duyduğum için detaylı bir araştırma yaptım. Makale okuma sitelerini varsa talep ettikleri ücretler, sundukları erişim kolaylıkları bakımından detaylıca inceleyerek size bir liste sundum. Umuyorum bu liste araştırmalarınızda size yardımcı olur. Dilerseniz hemen başlayalım!

En İyi 6 Makale Okuma Sitesi

Akademik makale okuma sitesi olarak da adlandırabileceğimiz bu siteler, aynı zamanda eğer bir akademisyenseniz kendi çalışmalarınızı da ekleyebileceğiniz platformlar oluyorlar. Bu yüzden hangisini kullanacağınıza özen göstermek, kendi kariyeriniz için de oldukça değerli. Makaleleri okurken onları PDF indirme kolaylığı size belli aralıklarla e-posta göndererek sizi okumaya teşvik edecek bir sisteme sahip olmaları da önemli olabiliyor. İşte listemi tüm bu detayları göz önünde bulundurarak oluşturdum. Hemen bir göz atın!

Academia

Academia

Türkiye’de ve dünyada çok sayıda akademisyen ve öğrenci tarafından kullanılan Academia, ücretli ya da ücretsiz versiyonundan yararlanabileceğiniz bir platform. Eğer ücretsiz versiyonunu kullanırsanız size gelen ‘’biri makalesinde sizi referans olarak gösterdi’’ gibi bildirimleri açamıyorsunuz. Bu özellikler için Premium versiyonu satın almanız gerekiyor. Fakat PDF olarak makale indirmek, makale yüklemek ya da makale aramak için Basic, yani ücretsiz versiyonu size yetecektir. Academia, kolay ara yüzü ile kolayca aradığınız içeriği bulabileceğiniz, kategori bazlı incelemeler yapabileceğiniz ve belirli yazarları takip ederek bir ağ oluşturabileceğiniz bir platform.

Eğer siz de okumalarınızı ve araştırmalarınızı Academia üzerinden yapmak istiyorsanız hemen buraya tıklayabilirsiniz.

  • Platform ücretli mi: Hem ücretli hem de ücretsiz versiyonu bulunuyor
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Evet, akademik içeriklerinizi kolayca yükleyin
  • Sosyal olanaklar: Dilediğiniz kullanıcıları takip edebiliyorsunuz

YÖK Tez

Ulusal Tez Merkez olan YÖK Tez, üniversite öğrencileri arasında bir akademik makale değil, bitirme tezi ya da uzmanlık çalışması bulmak istendiğinde sıklıkla kullanılıyor. Diğer platformlarda bu tür kapsamlı çalışmalar bulunamazken YÖK Tez’de bunları kolayca bulmak mümkün. Platfomda doğru arama terimleri ile ve filtreleme seçeneklerine dikkat ederek arama yapmanız yeterli. Özellikle eğer sizin araştırmanıza uygun bir ölçek arıyorsanız buradaki tezler işinize yarayacak. Çünkü tezlerin son kısımlarındaki eklerde ve kaynakçada kullanılan ölçek bilgisi de yer alıyor. Ayrıca, tezler üzerindeki kapak sayfasından yazarlarla iletişime geçip kullanım izni de alabilirsiniz.

Siz de YÖK tez üzerinden akademik makale ve tez araştırması yapmak isterseniz hemen buraya tıklayabilirsiniz.

  • Platform ücretli mi: Hayır, platform tamamen ücretsiz
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Sizin yayınladığınız içerikler de belirli kriterler çerçevesinde yayınlanabiliyor
  • Sosyal olanaklar: Platforma üye olabilir, Yüksek Öğretim Dergisini takip edebilirsiniz.

Sci-Hub

Sci-Hub

Sci-Hub, ücretsiz bir şekilde ücretsiz versiyonları internette bulunamayan makaleleri bulup indirebileceğiniz bir platform. Üniversite öğrencileri tarafından çok sık kullanılan bu site, ‘’bilimin önündeki bariyerleri kaldırmak’’ sloganı ile öne çıkıyor. Ücret vererek makaleleri indiremeyen ve eğitimin tekelleşmesine karşı olan pek çok kişi Sci Hub üzerinden makaleleri DOI numarası ya da URL’sini kullanarak kolayca aratıyor. Birkaç saniye içerisinde içeriği bulan Sci-Hub, onu tek tıkla indirmenize izin veriyor. Üstelik sizden hiçbir ücret talep etmeden.

Bu pek de legal bir oluşum olmadığından belli aralıklarla sitenin uzantısı değişebiliyor. Şu an size en güncel versiyonu vereceğiz. Hemen buraya tıklayarak sci-hub’a ulaşabilirsiniz. Unutmayın: yapmanız gereken tek şey varsa DOI numarasını, yoksa internette makalenin özetinin yayınlandığı URL’yi arama çubuğuna yapıştırmak.

  • Platform ücretli mi: Hayır, platform tamamen ücretsiz
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Eğer bir akademisyenseniz ve makale yayınlarsanız bu platform da otomatik olarak içeriğinizi yayınlayacaktır.
  • Sosyal olanaklar: Herhangi bir sosyal olanak bulunmamaktadır.

Google Scholar – Google Academic

Google Scholar – Google Academic

Dünyanın en popüler arama motoru Google’ın akademik araştırmalara odaklanmış ayrı bir alanı olduğunu biliyor muydunuz? Google Scholar, gelişmiş filtreleme seçenekleri ile sonuçları yayın yılı, yayınlayan kişi sayısı, alıntı kaynakları gibi detaylar ile arama yapabileceğiniz bir alt yapı sunuyor. Buradan çıkan sonuçlar sizi makalenin yayınlandığı ilgili internet sitesine gönderiyor. Bu platformun en sevilen avantajı ise her bir içeriğin altındaki tırnak işaretine tıkladığınızda beş farklı formata göre referans biçiminin size verilmesi. Bu formatlar ise tahmin edebileceğiniz gibi APA, MLA, Chicago, Harvard ve Vancouver. Pek çok öğrenci ödevinin kaynakça kısmında bu alandan yararlanıyor.

Bir negatif özellik: Eğer makale sahibi içeriği para ile yayınlamışsa siz de sınırlı versiyona erişebiliyorsunuz. İçeriği tam olarak görüntülemek için satın almanız gerekiyor.

  • Platform ücretli mi: Hayır, platform tamamen ücretsiz
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Eğer bir akademisyenseniz ve makale yayınlarsanız bu platform da otomatik olarak içeriğinizi yayınlayacaktır.
  • Sosyal olanaklar: Bu bir arama motorudur ve herhangi bir sosyal olanağı bulunmaz.

Hemen buraya tıklayarak Google Akademik’e gidebilirsiniz.

Dergi Park

Dergi Park

Şu ana kadar incelediğimiz alternatiflerden farklı olarak bir Türk akademik makale okuma sitesi olan Dergi Park, Türkiye’de en az rakipleri kadar ünlü. Burada kategori bazlı bir araştırma ile binlerce farklı makaleye ulaşabilir, dergi taraması yapabilir ve araştırmacılar üzerine yoğunlaşarak kişilerden çalışmalara gidebilirsiniz. Dergipark, ücretsiz şekilde makale ve dergilerin PDF’lerini indirebileceğiniz bir web sitesi. Elbette platform tamamıyla legal, yani aradığınız makale yalnızca ücretli olarak yayınlanıyorsa onu yine buradan indiremeyeceksiniz.

Platform üzerinden yayınlarını görebileceğiniz araştırmalar üniversite, TUBİTAK, meslek odası, vakıf, EAH, kamu ya da dernek gibi çok sayıda yerde çalışan akademisyenler ve bilim insanları tarafından hazırlanıyor.

  • Platform ücretli mi: Hayır, platform tamamen ücretsiz
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Eğer bir akademisyenseniz ve makale yayınlarsanız bu platform da otomatik olarak içeriğinizi yayınlayacaktır.
  • Sosyal olanaklar: Herhangi bir sosyal olanağı bulunmamaktadır.

Daha fazlasını keşfetmek, giriş yapmak ve akademik kaynaklara erişmek için hemen buraya tıklayabilirsiniz.

ScienceDirect

ScienceDirect

Hem herkese açık içerikleri hem de ücretle alınabilecek içerikleri kapsayan bir platform olan Science Direct, çok kapsamlı bir alt yapıya sahip. Burada genellikle anahtar kelime, başlık ya da yazar adı ile araştırma yaparak aradığınız makaleye kolayca ulaşabiliyorsunuz. Kaydolarak avantajlı satın alımlar yapabiliyor, düzenli mail alarak akademik yayınlar konusunda kendinizi daima güncel tutabiliyorsunuz. Ne var ki, özellikle üniversite öğrencileri için bu platform oldukça pahalı bir alternatif. Pek çok kişi burada ücretli olan bir makalenin DOI’sini kopyalayıp sci-hub üzerinden onu indirmeyi tercih ediyor.

Eğer siz de bu ayrıcalıklı platformu yakından tanımak ve keşfetmek isterseniz hemen buraya tıklayabilirsiniz.

  • Platform ücretli mi: Evet, platform ücretli versiyona sahiptir.
  • Siz de içerik yükleyebiliyor musunuz: Evet, onaylanmış yazarlar içerik yükleyebiliyor. Elbette akademik içerikleri.
  • Sosyal olanaklar: Herhangi bir sosyal olanağı bulunmamaktadır.

Akademik araştırma süreçlerinde size yardımcı olacak altı farklı kaynak sıraladım. Eğer liste hoşunuza gittiyse öğrenci ve akademik arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın. Ayrıca ek önerileriniz varsa aşağıdaki yorumlara sizi bekliyorum.

Paylaşmak Önemsemektir!

“En İyi 6 Makale Okuma Sitesi (Makale Okuma Siteleri!)” üzerine bir yorum

  1. YÖK tez bana yetiyor aradığım her tezi bulabiliyorum bu sitede Ali Kemal Sunal’ın tezinide bulabilirsiniz. Bütün halinde verilmiş. Okuyun bence çok güzel. Allah rahmet eylesin. Tez numarası 744951

    Cevapla

Yorum yapın