En İyi 7 Literatür Tarama Sitesi (Güvenilir Literatür Siteleri!)

Akademik araştırmalarda, bir ödev hazırlarken ya da aklınıza gelen parlak tez fikrinin daha önce bir başkası tarafından yapılıp yapılmadığını öğrenmek isterken nereyi kullanıyorsunuz? Meraklanmayın, yalnızca bunun için hizmet veren ve içerisinde külliyat barındıran kapsamlı internet siteleri var. Ben de bu alanda sıklıkla kaynağa ihtiyaç duyduğum için en iyi literatür siteleri alanında bir araştırma yaptım. Yaptığım bu araştırma, yerli ve yabancı literatür tarama platformlarını kapsıyor. Bu sayede birini kullanarak bulamadığınız makaleyi diğerinde bulmanız mümkün olacak. Umarım listem işinize yarar ve güçlü bir akademik çalışma yapmanıza yardımcı olur. Hazırsanız birlikte başlayalım.

En İyi 7 Literatür Tarama Sitesi

Literatür tarama, üniversite öğrencilerinin dönem ödevlerinde, bitirme tezlerinde ve akademisyenlerin tez araştırmalarında hayati bir adım. Bu adımı mümkün olduğunca fazla kaynak sunan bir araç aracılığı ile yapmak da çok önemli. Literatür tarama sitelerinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey ise kolayca filtreleme yapılabilmesi ve mümkün olduğunca geniş bir veri tabanına sahip olmasıdır. Ben de sunduğum listede bu özelliklere dikkat ettim. İnceleyebilirsiniz!

Scopus

scopus

Dünyada en çok kullanılan literatür tarama sitelerinden biri olan Scopus, ücretli içeriklerin bile ön izleme versiyonlarını size veriyor. Ön izleme versiyonlarında ise genel olarak içerik referansları ve özet kısmı yer alıyor. Yani eğer amacınız ‘’böyle bir çalışma yapılmış mı?’’ diye bakmaksa, Scopus yararlı. Eğer ücretli makalelerde gerekli ödemeyi yaparsanız full versiyonu da görebiliyorsunuz. Elbette Dolar üzerinden yapılan ücretlendirmede bu seçeneği tercih etmek alışkanlık haline gelemez gibi görünüyor.

Scopus, aynı zamanda yazar araştırması da yapabileceğiniz bir platform. Yazar odaklı bir literatür taraması yapmak istiyorsanız bu platformun kitaplardan dergilere, akademik makalelerden derleme ve tezlere kadar yazara dair her şeyi ortaya çıkaracağına neredeyse eminim. Bu platformu denemek ve üyelik oluşturmak için buraya tıklayın.

Türkiye Belge Sorgulama Sistemi (TÜBES)

Türkiye Belge Sorgulama Sistemi (TÜBES)

Özellikle uluslararası alanda değil, yerel alanda bir çalışma yapıyorsanız tercih edebileceğiniz platformlardan biri olan TÜBES, kaynak sayısını arttırmak amacı ile kurulmuş bir platformdur. Burada literatür taraması yaparken özellikle bu topraklarda yaşayan yazar ve akademisyenlerin neredeyse her çalışmasına ulaşabileceksiniz. Bu özelliği ile TÜBES oldukça güvenilir bir seçenek. Ayrıca rakiplerinden farklı olarak TÜBES’te kaynakların fotokopisini çekme, kaynakları ödünç alma ya da belge alma hizmeti de verilmektedir. Eğer gerekli hiyerarşik otoriteye sahipseniz bu seçeneklerden de yararlanmanız mümkün.

Hemen buraya tıklayarak Türkiye Belge Sorgulama Sistemi (TÜBES)’e gidebilirsiniz. Entegre Kütüphane Sistemi ya da Türkiye Belge Sağlama Sistemi olarak da bilinen burada, sistem yönetimi ya da kütüphane yönetimi işlevleri de mevcuttur.

The Open University

The Open University

Dünyadaki akademik kaynakların tamamen ücretsiz olmasını kim istemez, öyle değil mi? Open University, tüm rakiplerinden farklı olarak yalnızca bir literatür tarama sitesi değil, aynı zamanda bir uzaktan öğrenim kursu sitesi. Burada bulunan farklı kursları alarak 200 yetenek arasından dilediklerinizi geliştirebilir, 400 modül arasından seçim yapabilirsiniz. Platformun yaptığı açıklamalara göre kullanıcıların yaklaşık yüzde 60’ı kurs ücretlerini öğrenim bursu ile ödüyor. Bu da platformun ‘’biz uygun fiyatlıyız’’ deme şekli olsa gerek.

Buradan çok sayıda habere, yayınlanmış akademik makaleye ya da bildiriye ulaşabilirsiniz. Ayrıca sertifikalar alarak kariyerinizi geliştirme ve özgeçmişinizi daha da güçlü hale getirme fırsatı da elde etmeniz mümkün.

Hemen Open University’i ziyaret etmek ve açık kaynaklı eğitimin keyfini çıkarmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Stanford Library

Stanford Library

Dünyada ünlü okulların kütüphaneleri, kendi elektronik kaynaklarını dünya çapında sorgulanarak kullanılabilir hale getiriyor ve bilimi erişilebilir kılıyor. Stanford Universitesi de bunlardan bir tanesi. Buradaki arama motorunu kullanarak bizzat Stanford Üniversitesi arşivinde bulunan sayısız kaynağı tarayabilirsiniz. Bu gerçekten inanılmaz bir literatür tarama fırsatı. Burada medya içerikleri, gazeteler, dergiler, video arşivleri, kitaplar, makaleler, akademik yayınlar, tezler ve çok daha fazlası sizleri bekliyor. Üstelik tüm bunlar uluslararası alanda yayınlanmış kaynaklardan oluşuyor.

Stanford Üniversitesini dilerseniz çeşitli bağışlar ile destekleyebiliyorsunuz. Eğer bir akademisyenseniz bunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca bir hesap açarak işlem yapabilirsiniz. Gerekli koşullar ve daha fazlası için buraya tıklayarak web sitesini ziyaret edin!

Google Scholar

google scholar

Türkiye’de en çok tercih edilen literatür tarama platformlarından biri olan Google Scholar, Google’in akademik sonuçlara odaklı bir yan arama motoru olarak tanımlanabilir. Yazar adı, içerik konusu, alıntı adı, yayınlanma tarihi ya da içerik adı veya DOI’sini kullanarak Google Scholar üzerinden kolayca tarama yapabilirsiniz. Özellikle anahtar kelime ya da konu üzerinden arama yapılabiliyor oluşu, belli bir alanda hiç haberiniz olmayan yazarların bile içeriklerini görüntüleme imkanını size verecek. Bu özelliği dolayısıyla akademisyenler ve öğrenciler tarafından sıklıkla Google Scholar kullanılıyor.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu platform tamamen ücretsiz. Fakat literatür taraması sonucunda incelemeye karar verdiğiniz makalenin linkine tıkladığınızda eğer o makale internette ücretli olarak yayınlanıyorsa, satın almadan içeriği görüntüleyemiyorsunuz. Eh, bu da Google’ın suçu değil gibi görünüyor.

EThOS

EThOS

İngiltere menşeili bir literatür tarama ve kütüphane sitesi olan EThOS, gelişmiş arama filtreleri ile hiçbir platformda bulamadığınız belgeleri bile bulmanıza yardımcı oluyor. Hem akademik makalelerin he de tezlerin bulunduğu alt yapıda tam 500.000 doktora tezi yer aldığı platform tarafından belirtilmiş. Bu, uluslararası alanda bir araştırma yapan akademisyen için gerçekten harika bir fırsat. EThOS üzerinden bulduğunuz bir içeriği kolayca görüntüleyip PDF olarak kaydedebiliyor ve araştırma sürecinize dahil edebiliyorsunuz. EThOS tarafından sunulan avantaj ve kolaylıkları kaçırmamak için platformun resmi Twitter hesabını takibe alabilirsiniz.

Ayrıca EThOS’un tamamen ücretsiz olduğunu da ekleyelim. Burası bir kar amaçlı kuruluş değil, daha çok bir eğitim platformu. Eğer daha fazlasını keşfetmek ve araştırmanıza başlamak istiyorsanız EThOS’a gitmek için hemen buraya tıklayabilirsiniz.

YÖK Ulusal Tez Merkezi

YÖK Ulusal Tez Merkezi

Özellikle doktora ve bitirme tezi arayanların Türkçe dilinde birinci tercihi olan YÖK Ulusal Tez Merkezi, tüm dosyayı rahatlıkla görüntülemenizi ve tamamen ücretsiz olarak indirmenizi sağlamaktadır. Akademik çalışmalarda kullanmak için harika bir literatür tarama aracı olan YÖK Ulusal Tez Merkezi yabancı kaynakları bulmak konusunda yetersiz kalabilir. Yine de çok geçmişte olan bir kaynak bile devletin kendi veri tabanı üzerinden kolayca karşınıza çıkarılabiliyor. Dolayısıyla bir uluslararası kaynak tarama aracı ile YÖK Ulusal Tez Merkezini dönüşümlü olarak kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

Hemen tez merkezine gitmek ve literatür taraması yapmaya başlamak için buraya tıklayabilirsiniz. Elbette bir devlet kurumunun web sitesi olan bu platform tamamen ücretsizdir ve her zaman ücretsiz kalacaktır.

İçeriği beğendiyseniz, arkadaşlarınızla sosyal paylaşım butonlarını kullanarak paylaşırsanız çok mutlu olurum! Ayrıca ek öneri ve yorumlarınızı aşağıya eklemeyi unutmayın!

Paylaşmak Önemsemektir!

“En İyi 7 Literatür Tarama Sitesi (Güvenilir Literatür Siteleri!)” üzerine bir yorum

  1. Çok teşekkür ederim sayenizde uzun süredir ödevim için gerken bilgiyi sitenizin sayesinde buldum. Bu sitelerin hiçbirini bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum Tekrardan Teşekkürler.

    Cevapla

Yorum yapın