En büyük borsaların bile zaman zaman saldırıya / hack’e uğradığı kripto para dünyasında yatırımınızı korumak büyük önem taşıyor. Geçmişte Japonya merkezli kripto para borsası Mt.Gox(zamanında dünyanın en büyük kripto para borsalarından) hack ile karşıya karşıya kaldığı zaman yatırımım için endişelenmiş ve koruma yollarını araştırmaya başlamıştım. Kısa bir araştırma sonrası karşıma çıkan soğuk cüzdanları, kripto para dünyasında yatırımımı korumak için en iyi araç olarak seçmiştim. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan gelişmelerden sonra tüm yatırımcıların daha bilinçli ve güvenilir hareket etmesi için en iyi soğuk cüzdan listesini oluşturdum. Bitcoin cüzdanları olarakta bilinen bu cüzdanlar, yatırımınızı uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır.
En İyi ve Güvenilir 10 Soğuk Cüzdan
Kripto para biriminizi güvence altında saklamak, kolayca yönetmek için doğru soğuk cüzdanı seçmeniz gerekiyor. Soğuk cüzdanlar için en iyisine karar verirken ‘’erişilebilirlik, işlem gizliliği, platform destekleri vb’’ özellikler öne çıkar. Bu özellikler dışında saklanan kripto para birimi sayısı, kullandığı işletim sistemleri de önem taşır.
Gelin bugün sizinle beraber yatırımınızı daha güvenli yapacak, dijital para biriminizi yastık altı yapmanızı sağlayabilecek teknolojilere beraber bakalım. Sizin için en iyi soğuk cüzdan listesini oluşturdum.
Ledger Nano X
En iyi soğuk cüzdanlar listesine Ledger Nano X ile başlamamak büyük bir hata olurdu. Aynı özellikleri sunduğu rakiplerine göre daha makul fiyatlar sunması, fonksiyonel özelliklere sahip olması nedeniyle en çok tercih edilen soğuk cüzdanlardan biri olan Ledger Nano X listemizde ilk sırada yer alıyor.
Fransız şirket Ledger’e ait olan Nano X, son birkaç yıldır kripto para yatırımcıları arasında oldukça popüler. Bitcoin, Ethereum ve diğer birkaç farklı kripto para birimini Ledger Nano X içerisinde tutmak mümkün.
Bluetooth özelliği bulunan sayılı soğuk cüzdandan biri olan Nano X, kesinlikle memnun kalacağınız bir ürün.
Ben dijital para birimlerimi saklamak, muhafaza etmek için Nano X’i tercih ettim.
Ben satın alırken Türkiye’de stok bulunmadığı için yurt dışından hızlı kargo seçeneğiyle beraber toplam 166$ ödeyerek ürünü sipariş ettim. Tam olarak 1 hafta içerisinde gümrüğe geldi. Evraklarınızı online ortamda hazırlayarak göndermek gerekiyor. Bugün gönderimlerimi yaptım ve yaklaşık 2 saat sonra 187.23 TL’lik gümrük ödemem için mail geldi. Onu da ödedikten sonra 3 gün içerisinde elime ulaştı. Rahat kullanımı var yukarıya kendimin çektiği resmi de koyuyorum. En geç 2 hafta içerisinde geliyor. Kendi sitesinden almak her zaman daha güvenli diye düşünüyorum.
Ledger’i kendi kurumsal sitesinden almak için burayı tıklayabilirsiniz.
Artıları
- Oldukça kolay ve işlevsel bir kullanıcı arayüzü var.
- 100 farklı dijital para çeşidi saklayabilir.
- Popüler bir ürün olduğu için hakkında doküman çok. Youtube’de detaylı kullanım videoları bulunuyor.
- Bluetooth kullanım kolaylığı sağlıyor.
- 1500’den farklı kripto para birimini destekliyor.
Eksileri
- Sınırlı sayıda kripto para çeşiti (100) saklanıyor.
Ledger Nano S
Ledger Nano S için dijital para dünyasında ortaya çıkan ilk donanım cüzdanlarından biri diyebiliriz. 214 yılında piyasaya sürülen Nano S, bu zamana kadar hiçbir hack durumu ile karşı karşıya kalmadı. Nano X’e göre daha az özelliğe sahip olmasına rağmen sık sık tercih edilen bu ürün oldukça estetik bir görünüme de sahip. LED bir ekran ve PIN girişine sahip olan cüzdan, güvenlik yöntemi olarak 2 faktörlü kimlik doğrulama özelliği sunuyor. Dijital para biriminizi saklamak için uygun fiyatlı bir seçenek arıyorsanız Nano S’yi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Ledger Nano S’i kendi kurumsal websitelerinden satın almak için burayı tıklayabilirsiniz.
Artıları
- Kolay kullanıma sahip.
- Windows 7+, Mac (10.8+) ve Linux’u destekliyor. Ek olarak kendi işletim sistemi BOLOS’U kullanıyor.
- USB uyumluluğu ile hemen kullanım yapabilirsiniz.
- Fiyat olarak en iyi seçeneklerden biri. 59 Dolar civarında satın alabilirsiniz.(Kargo ve gümrük hariç)
- Ledger Live’a erişim.
Eksileri
- En fazla 18 farklı cüzdanı barındırabiliyor.
- Bluetooth özelliği bulunmuyor.
- Tüm özelliklerin çalışması için Google Chrome kullanma zorunluluğu bulunuyor.
İpucu: Nano S’de sakladığınız kripto para birimini silerseniz sildiğiniz kripto para birimini kaybetmezsiniz. Dijital para yatırımınız donanımda gözükmez fakat Ledger Live üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Yatırımınızı tekrar görmek için boş alan açarak ekleme yapabilirsiniz.
KeepKey
En iyi donanım cüzdanlar arasında en önemli cüzdanlardan biri Keepkey. Shaftshift Exchange tarafından oluşturulan bu ürün, rakiplerinden oldukça farklı bir teknoloji kullanıyor. Şirket piyasaya girdiği dönemlerde Trezor, Ledger gibi birçok donanımdan daha iyi olduğunu açık bir şekilde iddia etti. Ben bu ürünü kullanmadım fakat internette araştırırken hakkında oldukça iyi yorumlar gördüğümü söyleyebilirim. Hatta birkaç öne çıkan özelliği nedeniyle yeni cüzdan arayan bir arkadaşıma bu modeli tavsiye ettim. Kendisi 2 aylık kullanımdan sonra epey memnun olduğunu dile getirdi.
Artıları
- İşletim sistemi bulunmuyor. Rakiplerinden farklı olan bu özellik KeepKey’i daha krounaklı hale getiriyor.
- Özgün ve kullanıcı odaklı bir tasarım.
- En uygun fiyatlı donanımlardan biri. Güncel olarak 35$ civarında satın alınabiliyor.
Eksileri
- Sadece 35 farklı kripto para çeşidini destekliyor.
- Yazılım olarak rakiplerinden daha karışık. Kullanıma başlamak daha zor.
Trezor T
Trezor ile Ledger’in birbirine oldukça yakın ürünler çıkardığını söyleyebiliriz. Trezor T modeli Nano X ile oldukça fazla benzerlik gösteriyor. Fiyat olarak ise Nano X’den daha pahalı. Güncel olarak 190$ civarında satılıyor.(kargo gümrük hariç)
Xhangelly, Shapeshift gibi borsaları desteklemesiyle rakiplerinden öne çıkan Trezor T, dijital ekranıyla da kullanıcılara ciddi bir kolaylık sağlıyor. PIN kodu şifreleme, MicroSD gibi özellikleri bulunan bu model USB Typle C kablosuyla birlikte sipariş ediliyor. Bu modeli tercih etmeyi düşünüyorsanız benzer özellikler sunan ve daha uygun fiyata sahip olan Nano X’i mutlaka incelemenizi tavsiye ediyorum. Nano X Fiyat avantajının yanında ekstra Bluetooth’da sunuyor.
Artıları
- Borsa Desteği sunabiliyor.
- En fazla kripto para birimi sunan soğuk cüzdanlar arasında ilk sırada.
- Geniş bir topluluğu bulunuyor, aradığınız her konuda yardım dokümanları bulabilirsiniz.
Eksileri
- Ekranı oldukça küçük dokunmatik olduğu için kullanımı bazen zor olabiliyor.
- İlk kez donanım cüzdan kullananlar için kafa karıştırıcı özelliklere sahip.
- Fiyat olarak en pahalı soğuk cüzdanlar arasında.
BitBox02
Ben sahip olduğum dijital para birimini uzun yıllar hareket ettirmeden tutacağım diyenler için BitBox02’i önerebilirim. Rakiplerinden daha az özelliğe sahip fakat açık kaynak olması büyük bir güven sağlıyor. Çift yonga tasarımına sahip olan ürün, bağımsız denetleyiciler tarafından en güvenilir 5 kripto cüzdanı arasında gösteriliyor. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Chainlink gibi 1500 farklı kripto para birimini kolayla Bitbox02 ile saklayabilirsiniz.
Artıları
- Açık kaynak olması.
- MicroSD desteği.
- OLED ekrana sahip.
Eksileri
- Az özellikli uygulamaya sahip. Örneğin 1 BTC’nin güncel değerini hesaplama gibi özellikleri bulunmuyor.
- Bitbox uygulamasını kullanmak zorunda olmak.
Coldcard
Coldcard sadece Bitcoin yatırımı yapanlar için en iyi seçeneklerden biri. Tasarım olarak bir hesap makinesini andıran Coldcard, MicroSD destekliyor ve sadece Bitcoin saklamaya izin veriyor. Daha az özellikle daha güvenilir bir kripto para saklama yöntemi olan Coldcard, 2010 yılından beri piyasada ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamadı.
OPOLO Cosmos
3.2 İnç dokunmatik ekranıyla dikkatleri üzerine çeken Opolo Cosmos, 110 farklı kripto para birimi için saklama sunuyor. Sunduğu ekstra cüzdan uygulamasıyla ‘’kripto para > kripto para’’ takası sunan bu donanım, 127 karakterlik bir şifre ile çalışabiliyor. Yurt dışından 119 dolar gibi bir rakama satın alabilirsiniz. (Gümrük ve kargo bedeli hariç)
Cobo Vault
Parmak iziyle çalışan sayılı kripto para donanımından biri olan Cobo Vault, açık kaynaklı cüzdanlar arasında yer alıyor. Kendi uygulaması ve dışardan edineceğiniz uygulamalarla çalışan Cobo Vault majör coinlerin çouğunu fdestekliyor. Suya dayanıklı olan Cobo Vault’da kullanılabilen kripto para ibirmleri şunlar: BTC, ETH, BCH, DASH, LTC, ETC, TRX, EOS, USDT, XRP, XZC, IOST, DCR ve DOT
SafePal
Dijital para birimlerini DeFi ağırlıklı yapıyorsanız tercih edebileceğiniz en iyi donanımlar arasında Safepal yer alıyor. Dijital para biriminizi tamamen çevrim dışı bir şekilde saklamanızı sağlayan Safepal, CEX’e bağlanabiliyor ve Uniswap Compound destekleri sunuyor. 2021 itibariyle 40$ civarına satın alabiliyorsunuz. (Gümrük ve kargo bedeli hariç)
SatoChip
İleri düzey kripto para kullanıcıları için ucuz bir seçenek olan Satochip, tasarım olarak bir banka kartına benziyor. Tüm ERC – 20 coinlerinin yanında BTC, BCH, LTC, ETH destekleri bulunuyor. Kullanımı diğer donanım cüzdanlara göre daha karışık ve bilgi isteyen düzeyde. 25 Dolar civarı bir fiyatla satın alabilirsiniz.
Sevdiklerinizin yatırımını koruyabilmesi için en iyi soğuk cüzdan listesini hemen aşağıda yer alan butonlar üzerinden paylaş! Sen de tercih ettiğin soğuk cüzdan hakkında yorum yaparak binlerce dijital para takipçisine yardımcı olabilirsin.
Bitcoin veya diğer kripto paralarınızla ticaret yapacaksanız veya soğuk cüzdan kullanmayacaksanız güvenilir kripto para siteleri içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederim.
NOT: Unutmayın! Soğuk cüzdanlar hakkında tüm sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz. En kısa sürede dönüş yapacağım!
Kesinlikle soğuk cüzdan kullanılmasını öneriyorum bakım todex kurucusu 10 gr flaş içerisinde milyarları götürdü. Kendi paranızı soğuk cüzdanda saklamak çok sağlam bir fikir ama birde bunu kaybetmeden saklamak var işte o daha riskli.
Öncelikle Elinize saglik.. Feride hanim ledger 40 derece hava sıcaklığı için uygun değil yazıyor.. Bununla ilgili bilginiz varmı.. Ben akdenizde yaşiyorum.. Bu durumda ledger uygun değil burası için.. yorum bilgi ve öneriniz için şimdiden teşekkürler