Kilitli Staking Nedir? (Nasıl Yapılır? Artıları & Eksileri Nedir?)

Kripto para yatırımlarına yeni başladıysanız veya başlamayı düşünüyorsanız kazanmak için birkaç farklı yöntem olduğunu fark etmişsinizdir. Son zamanlarda popüler hale gelen kazanç yöntemlerinden biriyse kilitli staking. Özellikle Binance aracılığıyla sağlanan bu özellik, pasif gelir elde etmek isteyen ve uzun vadeli yatırım yapanlar için iyi bir tercih olarak kabul ediliyor.

Kilitli staking nedir ve kilitli staking riskleri nedir? Sorularını yakından incelemek için içeriğimizi okumaya devam edin!

Dünyanın en büyük borsası Binance’ye üye olmak için burayı tıklayın!

Staking Nedir?

Staking, esnek ve kilitli olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilen ve seçtiğiniz ağı desteklerken özel ödül kazanmanızı sağlar. Seçtiğiniz coini cüzdanınızda tuttuğunuz sürece coin miktarı ve ödül tutarına göre pasif gelir elde edebilirsiniz. Stake etme işleminin temel amacı ağın güvenliğini de operasyonlarını desteklerken para kazanmaktır.

Staking, geleneksel bankacılık sistemindeki vadeli mevduat hesaplarına benzer. Ancak tamamıyla aynı değildir. Proof of Stake (PoS) blok zincirlerinde ödül kazanma üzerine kuruludur. Stake ettiğiniz coin miktarı ne kadar çok olursa doğrulanma ihtimali ve ödül miktarı artış gösterir. İlk başta karışık bir süreç olarak görülebilir ancak birkaç kolay adımda staking tamamlanabiliyor.

Kilitli Staking Nedir?

Kilitli staking, önceden belirlediğiniz süre içinde coinleri cüzdan hesabınızda kilitlemenizi ifade eder. Kilitleme süresi bir hafta ile üç ay arasında seçilebilir, sürenin uzun olması daha fazla kazanç elde etmenizi sağlar.

Kilitli staking boyunca cüzdanınızdaki coini çekmediğiniz sürece faiz kazanmaya devam edersiniz. Ayrıca kilitli staking süresince dilediğiniz zaman paranızı çekmeniz de mümkün. Ancak bu durumda kazandığınız ödül ve faiz getirileri verilmez, sadece ana paranızı alabilirsiniz.

Kilitli staking özellikle uzun vadeli yatırımcılar ya da diğer bir deyişle HODL’ler için iyi bir kazanç sunar. Ancak seçtiğiniz coin ve proje hakkında detaylı bir araştırma yapmanız önemlidir. APY (yıllık getiri yüzdesi) her coin için farklıdır üstelik sürekli değişir.

Kilitli Staking Ne Kadar Kazandırır?

Kilitli staking kazanç miktarı birçok farklı faktöre göre farklılık gösterir:

  • Kilitleme süresi,
  • Kilitlenen coin miktarı,
  • Tercih edilen ağ/coin,
  • Stake için tercih edilen platform.

Coin kilitleyerek para kazanmak için mutlaka tahmini APY oranlarını göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, bazı coinlerde 30 günlük APY oranları %2 – 50 aralığında değişir. Kilitli staking kazanç oranı ortalama %30 civarındadır.

Kripto paralardaki artış dönemi stake ile kazanacağınız miktarı yükseltir. Ayrıca uzun vadeli yatırımcılar stake ile düşüşlerden daha az etkilenir.

Kilitli Staking Nasıl Yapılır?

Kilitli staking yapmak için en kolay yöntem, borsalardır. Kripto para borsaları, birkaç kolay adımla staking işlemini tamamlamanızı sağlar ve detaylı grafiklerle piyasayı takip etmeniz açısından avantajlıdır.

Stake işlemi için 30 – 60 – 90 – 120 gibi farklı günleri belirleyebilirsiniz. Genellikle 30 gün tercih edilirken projeye güvenen ve destek olmak isteyen yatırımcılar için ortalama süre 90 – 120 gündür.

Kilitli staking için tercih edebileceğiniz en iyi platformlar:

  • Binance
  • Kraken
  • Coinbase
  • KuCoin
  • Gate io

Kilitli staking için platformları detaylı incelediğimiz yazımıza güvenilir kripto para uygulamaları linkinden ulaşabilirsiniz.

Binance Kilitli Staking Nedir? Nasıl Yapılır?

Kilitli staking için tercih edebileceğiniz en iyi platform Binance borsasıdır. Günlük işlem hacmi, üye sayısı ve coin çeşitliliğiyle dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, stake için sayısız avantaj sunar.

Binance ile 100’ü aşkın coin için kilitli stake yapabilirsiniz. Aynı zamanda diğer borsaların aksine stablecoinler için de kilitli staking avantajına sahip. Ancak stablecoinlerin getiri oranları diğer coinlere oranla daha düşük. Platformun diğer bir avantajı ise diğer borsalara oranla kilitli staking coin listesinin neredeyse düzenli olarak güncellenmesi. Bu sayede bir projeyi kaçırdığınızda yakın zamanda daha yeni bir projeyi görebilirsiniz.

Binance kilitli staking için öncelikle bir Binance hesabı açıp kimlik doğrulaması yapmalısınız. Daha sonra Binance hesabınıza giriş yaparak şu adımları takip edin:

  • Türkçe kullanıyorsanız “Kazan” kısmından Staking bölümünü seçin,
  • İngilizce kullanıyorsanız “Earn” kısmından Staking bölümünü seçin,

Staking kısmına geldiğinizde iki farklı yöntem göreceksiniz:

  • Kilitli Staking
  • De-Fi Staking

Kilitli Staking kısmında coinler listelenir. Daha fazla coin görmek için tablonun altında yer alan tümünü göster butonuna tıklayın,

Coinleri, staking sürelerini ve APY oranlarını inceleyerek seçim yapın ve “Hemen Stake Et” butonuna tıklayın,

Karşınızda seçtiğiniz coin ve stake süreleri ile ilgili bilgi sayfası gelecektir; vade süresi, coin miktarı vb. seçimleri yaptıktan sonra onayla butonuna basın,

*İçeriğin yazıldığı sırada en üstte FIO yer aldığı için ekranda FIO stake miktarı, süresi vb. bilgiler yer alıyor. Yatırım tavsiyesi değildir.

İşlemi onayladığınızda Binance kilitli staking süreciniz tamamlanacak.

Türkiye saati ile 03:00 itibariyle staking işleminden elde ettiğiniz miktarlar, Spot cüzdanınıza yatırılıyor. Kazandığınız miktarı ve diğer bilgileri yakından görmek için Cüzdan > Kazan > Kilitli Staking sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kilitli Staking Avantajları Nedir?

Kilitli staking işleminin en önemli avantajı, uzun vadeli yatırımcılar için pasif gelir fırsatı sunmasıdır. Örneğin, seçtiğiniz coin için 90 günlük kilitleme süresince %5 gelir ve %10 faiz kazanabilirsiniz. Ancak her coin için kazanç oranlarının farklı olduğunu belirtmekte fayda var.

Kriptoya yeni başlayan kullanıcılar da profesyonel yatırımcılar da kilitli staking ile kazanç elde edebilir. Aynı zamanda dünyanın en büyük borsaları, kripto kredisi sağlayarak stake yapma fırsatı da sunabiliyor.

Staking işleminin temel hedefinin, projeyi desteklemek ve güvenirliğini artırmak olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla özellikle güvendiğiniz ve desteklediğiniz bir proje varsa stake ile katkıda bulunabiliyorsunuz. Ayrıca esnek staking işlemine göre daha fazla kazanç getirdiğini de söylemek mümkün.

Kilitli Staking Dezavantajları Nedir?

Kilitli staking için en önemli dezavantaj, kilitlediğiniz coinleri çekemiyor olmak. Örneğin, kilitlediğiniz coin ani bir düşüş yaşadığında kazancınızı ve ana paranızı kaybedebilirsiniz. Dolayısıyla en büyük risk ve dezavantaj bu noktada başlıyor.

Bazı kripto para borsaları, kilitli staking için erken ayrılma fırsatı tanıyabilir. Ancak bu durumda kazandığınız faiz geliri kadar olan miktar, ana paradan düşer. Bu nedenle kilitli staking özellikle acil kullanmanız gereken paralarla yatırım yaptığınızda maddi kayıp yaşamanıza neden olur.

Stake ettiğiniz coinleri, erken almak için ortalama 24 saat beklemeniz gerekebiliyor. Özellikle bazı borsalarda bu süre 72 saate kadar uzayabilir. Dolayısıyla kilitli staking süreci boyunca yaşayabileceğiniz riskleri minimuma indirgemek için mutlaka özenli bir seçim yapmalısınız.

Kilitli Staking Erken Ayrılma Nasıl Yapılır?

Kilitlediğiniz coinleri, belirlediğiniz süreden daha önce çekmeniz mümkün. Borsa hesabına giriş yaparak spot cüzdan kısmına gelin, Kazan sayfasını ziyaret ettiğinizde “Geri Al” butonuna tıklayarak kilitli stake işleminden ayrılabilirsiniz.

Kilitli stake işleminden ayrıldığınızda Binance, ortalama 2 gün içinde coinleri hesabınıza yatırır. Aynı zamanda kazandığınız getirilerin düşeceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Binance kilitli staking için ana paranızı kaybetmeden işlem yapma fırsatı sunar. Ancak her borsa için geçerli olmayabilir.

Her yatırımda olduğu gibi kilitli staking için de bazı dezavantajlar bulunuyor. Kilitli staking artıları ve eksilerini göz önünde bulundurarak yatırımlarınızı değerlendirmenin en iyi yöntemini bulabilirsiniz.

 

Kilitli staking nedir? İçeriğini beğendiniz mi? İçeriği beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşabilir ve kilitli stake hakkında en önemli bilgileri incelemelerini sağlayabilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın