En İyi 16 Dergi Tavsiyesi (Edebiyat & Sanat & Tarih & Bilim!)

Dijitalleşen dünya dergi, kitap vb. okuma alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Artık birçoğumuz e-dergiler üzerinden istediğimiz yazılara ulaşabiliyoruz. Ancak siz de benim gibi dergiye dokunmayı ve uzun uzun incelemeyi seviyorsanız e-dergiler hoşunuza gitmeyecektir. Dergiler hemen hemen her zevk ve ilgi alanına göre çeşitleniyor. Ancak bazı dergiler yıllara meydan okuyan tarzları ve içerikleri ile en iyiler listesinde bulunuyor. En iyi dergiler listemi hazırlarken tür, değerlendirme, içerik ve kalite gibi faktörleri göz önünde bulundurdum. Ayrıca kendi okuduğum ve çok beğendiğim dergileri de listeledim.

En İyi Edebiyat Dergileri

En iyi edebiyat dergileri köklü yayın ve güçlü yayınları ile milyonlarca okura hitap ediyor. Birçok edebiyat dergisi sadece şiir, roman vb. yayınların yanı sıra gündem, karikatür, genel kültür vb. konularda da ön plana çıkıyor. İşte en iyi edebiyat dergileri:

Kafa

Kafa

2014 yılında Candaş Tolga Işık kurulan Kafa dergisi, Türkiye’nin en fazla satan edebiyat dergileri arasında bulunuyor. Aylık olarak yayınlanan dergi genellikle edebiyat, kültür & sanat, film, gündem vb. konulara yönelik yazılar paylaşıyor. Ayrıca İlber Ortaylı, Ataol Behramoğlu, Sunay Akın ve Enis Batur gibi önde gelen yazarların yazılarını dergide bulabilirsiniz. Okurken eğlenebileceğiniz ve çoğu zaman düşüneceğiz dergilerden biri. Türk Edebiyatı’nın en önemli konuları ve değerlerine dair bilinmeyenleri dergide okuyabilirsiniz. Her ay farklı konulara yönelik kapakları adeta bir poster özelliğini taşıyor. Daha önce okumadıysanız mutlaka bir göz atmanızı öneririm.

Ot

Ot

1996 yılında ‘Öküz’ ismiyle daha sonra ise ‘Hayvan’ ismiyle çıkartılan dergi son olarak ‘Ot’ adını almıştır. 2013 yılında yayın hayatına başlayan Ot dergisi, Türkiye’nin en önemli dergileri arasında yer alır. Okurken keyif alabileceğiniz ve günlük yaşama farklı pencerelerden bakabileceğiniz dergilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Birol Tezcan, Burak Aksak, Ali Lidar, Kaan Boşnak ve Tuna Kiremitçi gibi isimlerin bulunduğu önemli bir yazar kadrosu var. Mizah, spor, siyaset, edebiyat, felsefe vb. farklı alanlara yönelik çarpıcı yazılar için Ot en iyilerden biridir.

Kafka Okur

Kafka Okur

Kafka Okur sürükleyici yazıları ve gündeme dair yaklaşımları ile en fazla okunan dergiler arasında bulunur. Özellikle son dönemde yazıları, yazar kadrosu ve içerik kalitesi ile sıklıkla tercih ediliyor. ‘Yılın En Başarılı Edebiyat Dergisi’ gibi büyük bir ödüle sahip olduğunu da söylemeliyim. 2014 yılında yayın hayatına başlayan dergi amatör yazarlardan profesyonellere kadar geniş bir edebiyat incelemesi yapıyor. Ayrıca her sayıda öne çıkan isimlerin illüstrasyonları okuyucuyla paylaşılıyor. Şiir, roman, öykü vb. türleri incelemek ve okurken heyecanlanmak istiyorsanız Kafka Okur’u incelemelisiniz.

Muhit

Muhit

2020 Ocak Ayı’nda yayın hayatına başlayan Muhit dergisi kısa süre içinde en çok okunan dergiler listesine girdi. Fikir ve Edebiyat dergisi olan Muhit, İslami bir çizgide yayın yapıyor. Genel Yayın Yönetmeni ise şair ve yazar İbrahim Tenekeci. Aylık olarak okuyucuyla buluşuyor. Her yaştan okuyucu kitlesine ulaşabilmeyi başaran sayılı dergiler arasında yer aldığını da söyleyebilirim. İslam dinine ait yazılar, deneme, öykü vb. türlere ilgi duyuyorsanız Muhit dergisi iyi bir tercih olabilir.

Kafasına Göre

Kafasına Göre

Kafasına Göre dergisi edebiyat – mizah türlerindeki başarısıyla yüz binlere hitap ediyor. Dergide eğlenceli ve farklı bilgilerden deneme yazılarına kadar birçok içeriği okuyabilirsiniz. Güçlü sesi ve çarpıcı anlatımları dergi dünyasına yeni bir bakış açısı getirdiklerini söyleyebilirim. Eğer siz de amatör bir yazarsanız Kafasına Göre’ye mail atabilir ve sonucu bekleyebilirsiniz. Kültür sanat, felsefe, sosyal medya, gündem vb. pek çok konuya dair yazı yazmanız mümkün. Usta ve amatör yazarları bir araya getiren yayınları ile her ay en fazla okunan dergiler arasında bulunuyor.

En İyi Tarih Dergileri

Tarih dergileri, ülkemizde çok az bir sayıya hitap ediyor. Pek çok kişi tarih dergisi okumaktan kaçınıyor. Bunun en büyük sebebi ise yayıncının ideolojik / siyasi görüşlerinin yazılara yansıtılması. Sizin için objektif bakış açısıyla ön plana çıkan en iyi tarih dergileri ve yazarlarını aşağıda listeledim. İşte en iyi tarih dergileri:

#tarih

#tarih

#tarih dergisi 2014 yılında kapatılan NTV Tarih kadrosuyla yayın hayatına başladı. Kısa sürede Türkiye’nin en fazla satılan tarih dergisi olma başarısını yakaladı. Gerçek tarihi anlatan dergi zaman zaman gündemde ön plana çıkan konulara da değiniyor. Sade ve anlaşılır anlatımları ile tarihe ilgisi olmayanların da seveceğini düşünüyorum. İnceledikleri konulara dair gerçek belgeleri ve zengin görsellerini de dergide inceleyebilirsiniz.

Atlas Tarih

Atlas Tarih

Türkiye’nin en iyi tarih dergileri arasında her zaman kendine yer edinmeyi başarmış nadir dergilerden biri. 2010 yılında yayın hayatına başlayan Atlas Tarih, bugüne kadar bilinmeyen ve hiç duyulmayan konuları belgelerle paylaştı. Aynı çizgide devam eden dergi, aylık olarak yayınlanıyor ve her ay tarihe dair görsel şölenleri ile ön plana çıkıyor. Yakın geçmiş ve öncesine dair gerçek olayları öğrenmek için Atlas Tarih dergisini incelemenizi öneririm.

Toplumsal Tarih

Toplumsal Tarih

Toplumsal Tarih dergisi Tarih Vakfı tarafından aylık olarak yayınlanıyor. Henüz çok popüler değil ancak gerçek bir okuyucu kitlesine sahip. 1983 yılında yayın hayatına başlayan Toplumsal Tarih Türkiye’nin en eski tarih dergileri arasında yer alıyor. Dili, diğer tarih dergilerine göre daha ağır ve akademik bir dil içeriyor. Aynı zamanda her ay başarılı akademisyenler ve uzmanlarla röportajlar yayınlanıyor.

En İyi Kültür & Sanat Dergileri

Türkiye’de kültür sanat dergileri genellikle birçok konuyu ele alıyor. Felsefe, sosyal hayat, sağlık, gezi vb. birçok konuyu bu dergilerde okuyabilirsiniz. İşte en iyi kültür sanat dergileri:

Tuhaf

Tuhaf

‘Tuhaf, sana da öyle gelmiyor mu?’ mottosuyla 2017 yılında yayın hayatına başlayan Tuhaf dergisi en iyiler arasında yer alıyor. Kısa sürede binlerce okuru etkilemeyi başardı. Son aylarda yeni bir sayısı çıkmamakla birlikte herhangi bir açıklama da yapmadılar. Ancak eski sayılarını internet üzerinden satın alarak inceleyebilirsiniz. Ot, Kafa gibi dergilerle benzer bir çizgileri var. Edebiyat, kültür sanat, mizah, tarih vb. birçok konuda özgün yazıları bulunuyor. Yazar kadrosunda Ahmet Mümtaz Taylan, Zülfü Livaneli, Mazhar Alanson, Burak Aksak gibi ünlü isimler yer alıyor.

Masa

Masa

2016 yılında yayın hayatına başlayan Masa dergisi, kültür sanat, edebiyat, müzik, resim, tiyatro vb. birçok alana dair yazılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca ünlü isimlerle röportajlar, deneme, şiir ve öyküleri ile geniş bir kitleye hitap ettiğini söyleyebilirim. İki ayda bir çıkan dergi gündeme dair çarpıcı röportajlar ve yazılar da paylaşıyor.

Bavul

Bavul

Bavul dergisi Birgün Medya tarafından kuruldu. ‘Hayat bir yolculuktur, yanınızda bulunsun’ sloganıyla en sevilen dergiler arasında bulunuyor. Her ay farklı bir kişiyle röportaj yapılıyor. Edebiyat, müzik, bilim, tarih vb. konularda öne çıkan kişilerle yapılan röportajlar bir biyografi özelliği de taşıyor. Dergi, farklı türlerde yazılar yazsa da genellikle edebiyat ve kültür sanat içeriğiyle biliniyor.

En İyi Bilim Dergileri

Bilim dergileri çoğunlukla genel okuyucu kitlesine hitap ediyor. Anlaşılır ve sade bir dille yazılan dergileri yediden yetmişe herkes okuyabilir. Aynı zamanda yoğun bilimsel terimlerin kullanıldığı ve genellikle konunun uzmanlarına hitap eden bilim dergileri de var. Ben, herkesin severek okuyabileceği dergileri paylaşmak istiyorum.

Popular Science

Popular Science

1872 yılında yayın hayatına başlayan Popular Science, 45 ülkede en fazla satılan bilim dergileri arasında yer alıyor. Otomobil, teknoloji, uzay, eğitim, sağlık vb. neredeyse her alanda ilginizi çekebilecek makaleler bulabilirsiniz. İki ayda bir okuyucuyla buluşan Popular Science, herkesin anlayabileceği sade ve anlaşılır bir dil kullanıyor. Bilime yönelik bir ilginiz varsa mutlaka bu dergiyi incelemenizi öneririm.

All About Space

All About Space

Astronomi ve uzay ağırlıklı bir dergi arıyorsanız en iyisi All About Space’dir. 2012 yılından beri yayınlanan dergi detaylı açıklamaları ve çarpıcı fotoğraflarıyla aylık olarak yayınlanıyor. Genel olarak uzay bilimleri, astronomi ve kozmolojik olaylar işin uzmanları tarafından aktarılıyor. Aynı zamanda hemen hemen her sayıda uzaya dair muhteşem posterler hediye ediliyor.

National Geographic

National Geographic

Dünyada aylık kırk milyon okuyucu sayısına ulaşan nadir dergilerden biri National Geographic’dir. Sadece bilim değil coğrafya, gezi, sağlık, keşif vb. birçok alanda öncü olduğunu söylemek mümkün. Her ay 33 dile çevrilen dergi uluslararası alanlarda popüler konulara dair bilinmeyenleri anlatır. Ayrıca her sayıda belirli bir konuya yoğunlaşmakla birlikte ilginizi çekebilecek birçok farklı makaleye de erişebilirsiniz. Kusursuz fotoğraflar ve illüstrasyonları ile yediden yetmişe hitap ediyor.

Bilim Ve Teknik

Bilim Ve Teknik

1967 yılından beri TUBİTAK tarafından yayınlanmaya başlayan Bilim Ve Teknik özellikle genç okuyucu kitlesine hitap ediyor. Gençlerin ilgisini çekebilecek konular anlaşılır bir dille anlatılıyor. Ayrıca bilim meraklısı her yaştan kişi hiç bilmediği bir dünyanın kapısını arayabilir. Lise çağından itibaren gençler için en fazla tavsiye edilen dergilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca her ay takvim, poster, ayraç vb. farklı hediyeler veriliyor.

Yeni bir dergi arayan arkadaşlarınızla bu içeriği aşağıda yer alan paylaşım butonlarından paylaşın!
Sen de okuduğun dergi hakkında yorum yaparak binlerce okur severle fikir alışverişi yapabilirsin!

Paylaşmak Önemsemektir!

“En İyi 16 Dergi Tavsiyesi (Edebiyat & Sanat & Tarih & Bilim!)” üzerine 3 yorum

  1. Bir Edebiyat öğretmeni olarak yıllarca Edebiyat dergileri biriktirdim ve o dergileri canım sıkıldıkça açar okurum. Memduh Şevket Esendal dan Orhan Veli’ye Halikarnas Balıkçısı’ndan Ziya Paşa’ya bir çok eseri hafızamda ruhumda yaşattım. Bu dergilere bakmak bana müthiş bir keyif veriyor. Şimdi yenilenen dergileri alıyorum onlardan da vazgeçmiyorum ama o zamanki dergilerin havasını vermiyor.

    Cevapla

Yorum yapın