Önceliği merkeziyetsiz finans sistemini geliştirmek olan Fantom, giderek artan bir ilginin odak noktasında bulunuyor. Kısaca bir tanım yapacak olursak; Fantom DAG tabanlı bir akıllı sözleşme platformu olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.
DAG Nedir? Sorusunun cevabına da kısaca yer vermemiz gerekirse: Türkçesi Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik anlamına gelen bir veri yapısıdır. Bu veri yapısı içerisinde asla tekrarlanma mümkün olmaz. DAG içerisinde bulunan her node farklı bir işlemi sembolize eder. Ağın izlenebilirliği bu sayede güvence altına alınır. Aynı zamanda DAG güvenilirlik bakımından da son derece başarılır.
Sizin için FTM Coin hakkında merak edilenler, nasıl satın alınır, hangi borsalarda var ve yarını hakkında ufak yorumları bir araya topladık. Hazırsanız başlayalım…
FTM Coin Nedir?
Fantom genel anlamda bir protokol olarak dikkat çekiyor. FTM ise bu protokolün yerel tokeni olarak geliştirilmiş. Kısaca FTM, merkeziyetsiz finans sistemi ile hızlı ve güvenli transfere olanak sağlayan bir sistem olarak tasarlanmıştır. Fantomun avantajları: Madenciliği için pahalı donanımlara ihtiyaç yoktur. Üst düzey güvenlik ile işlem yapılmasına olanak sağlar. Bu da FTM için, pek çok büyük firmanın dikkatini çeken bir özelliktir. Defi paketlerinde de teminat olarak FTM’den destek alabilirsiniz.
Fantom ve FTM, Güney Kore’li Dr. Ahn Byung Ik ve Micael Kong tarafından geliştirilmiştir. Projenin sunduğu yenilikler göz önüne alındığında FTM’nin ilerleyen dönemlerde daha fazla alıcıyı ve işlem hacmini karşılayacağını ön görebiliyoruz.
FTM Coin Hangi Borsalarda Var
Türk yatırımcılar tarafından da fark edilen bir coin olduğu için bilindik borsaların tamamında görmek mümkün oluyor. Kısa bir araştırma sonrasında FTM Coin’in yüzün üzerinde borsada işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Aynı zamanda vadeli işlemler yapmak isterseniz de onlarca farklı borsada bu coin ile kaldıraçlı işlem yapabilirsiniz. FTM coin hangi borsalarda var dersek:
- Binance ve Trbinance
- Bitfinex
- com Exchange
- Delta Exchange
- KuCoin
- MEXC
- OKX
- Gate
Borsalarında işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Güvenilir kripto para uygulamaları sayfamızı incelemenizi tavsiye ederim.
FTM Coin Nasıl Alınır?
FTM Coin almak için yukarıda altını çizdiğimiz borsalardan bir tanesine üye olmanız gerekmektedir. Çoğunlukla Binance üzerinden alım yapıldığı için işlemi biz Binance üzerinden anlatacağız. Binance’ye üye olmak için burayı tıklayabilirsiniz. Binance’e üye olduktan sonra Binance TR’ye direk uygulamadan geçiş yapabilirsiniz. Diğer borsalara üyeliğiniz bulunuyorsa oralardan da işlem yapabilirsiniz. Biz burada tüm borsaların isimlerini geçirmedik. Çoğunlukla bilinen ve güvenilirliğini kanıtlamış adresleri yazmaya çalıştık.
- Adım TRBİNANCE Hesabınıza Para Yükleyin
Bu işlem için herhangi bir bankadan eft yapmanız yeterli olacaktır. Ziraat Bankası, VakıfBank, Akbank, Fibabanka üzerinden 7/24 anlık işlem yapabilirken, diğer bankalardan da mesai saatleri içerisinde para yüklemeniz mümkün olmaktadır.
Buraya Dikkat: Yatırma işleminin başarılı olması için hesap sahibi ile TrBinance hesap sahibinin aynı kişiler olması gerekmektedir. Aksi takdirde paranız hesabınıza geçmez.
- Adım Piyasalar Bölümünü Ziyaret Edin
Aşağıdaki görselde bilgisayar üzerinden yapılan bir işlem örneği gösterilmiştir. Cep telefonu uygulamasından yada Binance Global üzerinden işlem yapmanız durumunda da izleyeceğiniz yol aynıdır. Piyasa bölümünü tıklayın.
- Adım FTM Coini Bulun
Bilgisayar üzerinden işlem yapıyorsanız sağ tarafta, mobil uygulama üzerinden işlem yapıyorsanız ana ekranda bir arama bölümü karşınıza çıkacaktır. Oraya “FTM” yazmanız yeterlidir. Yazımı tamamladığınızda Fantom’un işlemleri karşınıza çıkar. Örneğin TrBinance de FTM/TRY Binance Global üzerinde ise FTM/USDT gibi işlemler karşınıza çıkacaktır. Rezerv paranız hangi para biriminde ise ona göre işlem yapabilirsiniz.
- Adım Satın Alın
Artık para yükleyip FTM’yi bulduğumuza göre sıra satın almaya geldi. Coininize çok güveniyor ve daha agresif yükseleceğini düşünüyorsanız piyasa üzerinden, emir verip istediğiniz rakamdan satın almayı düşünüyorsanız da limit üzerinden emir girebilirsiniz.
Limit İle Piyasa’nın Farkı Nedir?
Biraz önce de altını çizdiğimiz gibi bir coini mevcut piyasa rakamından satın almak isterseniz Piyasa bölümünü seçip paranızın % kaçı ile alışveriş yapacağınızı seçmeniz gerekir.
Çok dalgalanan bir coin ile işlem yapıyorsanız fazla zarar etmemek için bir Fiyat belirleyebilir ve o fiyat için emir koyabilirsiniz. Her iki işlem için de her borsada farklı vergilendirmelere tabii tutulacağınızı unutmamanız gerekir.
Destek/direnç noktaları hakkında kısa bir araştırma yaparak coinlerin ilgili noktalarına emir girmeyi deneyebilir ve bu şekilde kazancınızı artırabilirsiniz.
Farklı Piyasalardan Nasıl Alım Yapılır
Eğer Trbinance yada Binance üzerinde hesabınız bulunmuyorsa hesap açarak satın almaya başlayabilirsiniz. Başka bir borsadan alım satım yapmak için de, öncelikle hesap açmanız ve para aktarmanız gerekir.
Türk borsaları hariç, borsaların büyük bir kısmında Türk Lirası ile işlem yapılmamaktadır. Bu sebeple dolar olarak alım yaparak paranızı USD üzerinden işleme açmanız gerekir. Bu borsaların çok büyük bir kısmı Türk Lirası ile banka havalesi kabul etmez. O sebeple dilerseniz Türk borsaları üzerinden USDT satın alıp transfer yapabilir yada diğer coinler üzerinden aktarım yapabilirsiniz.
Bu şekilde istediğiniz borsadan hızlı bir şekilde alım satım işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır. Yine de güven unsurunun oluşması için bilindik borsalardan şaşmamanız gerektiğini hatırlatalım.
FTM Coin Yorumları
FTM Coini hem geçmiş hareketleri ile hem de geleceğe yönelik beklentileri ile incelemenin doğru bir karar olacağını düşünüyoruz. FTM arkasında gün içerisinde %10’un üzerinde kazandırıp – kaybettirdiği pek çok grafik görseli bırakmış.
Keşfedilmesi ve aktif olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte daha standart bir kalıba bürüneceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şahsi yorumumuz uzun vadede FTM hem çok kazandıracak hem de çok konuşulacağa benziyor.
Öncelikle FTM Coin başarılı bir alt metne sahiptir. Solana ve Cardano’nun ardından olumlu yorumlar alan bir coindir. Büyük kripto para yorumcuları FTM için 2023 – 2025 yılı içerisinde “ethereum katili olabilir” demektedir. Bu tarz bir hareketin olup olmayacağını şimdilik söylemek pek mümkün değil…
Şahsi yorumumuz uzun vadede pek çok düzeltmeler alacak olsa da istikrarlı hareketlerine devam edeceği yönündedir.
FTM Coin Geleceği
Fantom’un 2021 yılı tahminlerinin ötesinde bir ilgi ile büyüdüğünü söyleyebiliriz. Yatırımcıların 2022 – 2023 yılı için tahminlerinin ötesine geçtiğini de belirtmek gerekiyor. Özellikle Cryptoglobal bu senenin altıncı ayından itibaren FTM’nin gelecek vaat eden bir coin olacağını belirliyor. Yalnız bu aralar Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalar düşünüldüğü zaman net bir yorum yapmak pek mümkün görünmüyor.
FTM nerelerde kullanılacak? Coin dünya üzerinde ölçeklendirilebilen hızlı DAG teknolojisinden destek alıyor. Bu da öncelikle lojistik ve telekomünikasyon başta olmak üzere, elektrikli araç ve araç temini, finans ve bilindik endüstriyel üretim alanlarında aktif olarak kullanılması planlanmaktadır.
Platforumun açık kaynaklı olması ve dijital anlamda güven oluşturması da diğere artıları arasında yer alıyor. FTM için işlem ücretlerinin çok düşük olması da sistemin en büyük avantajları arasında yer almaktadır. Orta vadede FTM, Fantom ile birlikte büyümeye ve istikrarlı bir fiyat aralığı belirlemeye devam edecektir. Uzun vadede ise pek çok büyük şirketler tarafından kullanılması ile birlikte hem ayrıcalıklı hem de aranan bir coin olarak ön plana çıkması söz konusu olabilir.
Bir coinin geleceği hakkında %100 net yorumda bulunabilmek mümkün değildir. Yalnız yatırımcıları, protokolü, kitlesi, işlem gördüğü borsalar, toplam arzı gibi pek çok değişkeni birlikte incelemek gerekebilir.
FTM coin hangi borsalarda var ve nasıl alınır gibi başlıkları inceledik umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Beğendiyseniz FTM coin almak isteyen arkadaşlarınıza yazıyı aşağıdaki butonları kullanarak paylaşabilirsiniz.