Kripto Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır? (En Önemli Bilgiler!)

Kripto para ile para kazanmak istiyorsanız, ticaret yerine üretimi de tercih edebilirsiniz. Bitcoinin çıkışından beri başlayan kripto para madenciliği, özel donanım ve yazılımlarla yapılıyor. Ancak bitcoin üretimi oldukça zor ve yüksek miktarda maliyet harcamanız gerekebilir. Diğer birimler için kripto para madenciliği yapabilir ve kısa sürede kazanmaya başlayabilirsiniz.

Kripto para madenciliği her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Bu yöntem ile üreticiler, ödüllendiriliyor ve para kazanıyor. Aynı zamanda kripto para madenciliği herkes tarafından yapılabilir. Gelin, birlikte kripto para madenciliği ile ilgili en önemli konulara göz atalım!

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, en basit tanımıyla kripto para üretimidir. Özel donanım, yazılım ve ekipmanlar kullanılarak kripto para birimi üretilir ve yapılan işlemler blockchain sisteminde onaylanır/doğrulanır. İşlem sırasında donanım veya yazılım araçlarıyla karmaşık matematik problemleri çözülür, her çözüm yeni bir birimi üretir ve üretici kripto para ile ödüllendirilir.

Kripto para madenciliği, bitcoinin varlığından beri gelişmeye devam ediyor. Örneğin, bitcoinin ilk senelerinde standart bir bilgisayar ile üretim yapmak mümkündü. Günümüzde ise bitcoin üretimi özel ASIC cihazlarıyla gerçekleştirilebiliyor.

Bitcoin madenciliği yapmak, kriptoyla yeni ilgilenen biri veya maddi olarak yüksek yeterliliğe sahip olmayan kişiler için pek mümkün değil. İşte, bu noktada diğer kripto para birimleri ön plana çıkıyor. Kripto para madenciliği için verilen ödüller, birer teşvik olarak düşünülebilir. Ancak daha da önemlisi, mining yapan kişiler, blockchain ağındaki işlemleri de onaylar.

Bitcoin siteleri sayfamızdan güvenilir borsaları bulup borsalardan da coinlerinizi stake edip gelir elde edebilirsiniz.

Kripto Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto madenciliği için tercih edebileceğiniz üç yöntem:

  • GPU Madenciliği,
  • Bulut madenciliği,
  • ASIC Madenciliği.

Bireysel yatırımcılar daha düşük maliyet ile kazanmak için GPU madenciliğini tercih ediyor. 2011 – 2012 yıllarında CPU madenciliği ile bitcoin üretilmekteydi. Günümüzde çok daha güçlü işlemciler ve donanım gerekiyor. İşte, bu noktada da GPU madenciliği ön plana çıktı.

GPU Madenciliği Nasıl Yapılır?

GPU madenciliği, bireylerin evde yapabileceği en kolay ve en kazançlı kripto mining yöntemi olarak tanımlanabilir. Ekran Kartı İşlemcileri veya yaygın ismiyle GPU ile kriptografik problemleri çözebilir, işlemleri doğrulayabilir ve en önemlisi para kazanabilirsiniz. GPU madenciliği için ihtiyacınız olan en önemli şey, kaliteli bir ekran kartı. Aynı zamanda birden fazla ekran kartı kullanarak kazanç oranını artırabilirsiniz.

Ekran kartı alırken gücü haricinde bellek miktarına da dikkat etmelisiniz. Daha sonra kripto cüzdanına sahip olmanız gerekir. Öte yandan Binance üzerinden nano cüzdan hesabı oluşturarak mining hesabına bağlayabilirsiniz.

Tüm işlemleri hallettikten sonra madencilik havuzuna katılabilirsiniz. Madencilik havuzları, bireysel madencilerin hash güçlerini birleştirerek daha kısa sürede daha iyi kazanç elde etmesini sağlar. Mining ile kazanılan kar, madencilere eşit olarak dağıtılır ve kazanç elde edilir.

Tercih edebileceğiniz bazı madencilik havuzları:

  • F2Pool
  • Ethermine
  • SparkPool
  • 2Miner
  • PandaPool

Madencilik havuzuna katıldığınızda her gün farklı miktarlarda kazanç elde edebilirsiniz. Örneğin, bir gün çok yüksek miktarda kazanırken ertesi gün düşük miktarlar kazanılabiliyor. Ayrıca şans faktörünü de eklemek gerek.

Madencilik havuzlarının esas amacı hash gücünü birleştirmektir. Bu sayede ödül kazanma ihtimali artar. Ayrıca bu sistemler, madencilerin ödemelerini yapmaktan sorumludur. Dolayısıyla bilinen ve güvenilir madencilik havuzlarını seçmenizi öneririm.

GPU madenciliği bireysel olarak da yapılabilir. Ancak ilk etapta yeteri kadar teknik bilgi ve uzmanlığa erişene kadar madencilik havuzlarına katılabilirsiniz.

ASIC Madenciliği Nasıl Yapılır?

ASIC madenciliği, başta bitcoin olmak üzere diğer kripto para birimlerinin üretimi için tercih edilen en maliyetli ve en kazançlı yöntemdir. Özel cihaz ve ekipman gerekir dolayısıyla ilk etapta yüksek miktarda para harcamalısınız. ASIC cihazlarının başlangıç fiyatı 5000 Euro’dan başlar ve özellikleri/gücü arttıkça fiyat yükselir.

Hashing sürecini hızlandıran ASIC cihazlar, madenciliğin en kolay yöntemidir. Ayrıca enerji tasarrufuna sahiptir ancak yüksek güçleri nedeniyle elektrik faturalarını bir hayli artırır.

Bulut Madenciliği Nasıl Yapılır?

GPU madenciliği ve ASIC madenciliği yüksek miktarlarda para harcamanıza sebep olabilir. İşte, bu noktada bulut madenciliği ön plana çıkmıştır. Bulut madenciliği, özellikle başlangıç seviyesindeki madenciler için karlı olabilir.

Bu yöntemde, dikkat etmeniz gereken en önemli konu güvenilir ve en iyi bulut madenciliği şirketini bulmaktır. En iyi ve en güvenilir olarak öne çıkan bulut madenciliği şirketleri:

  • BitDeer
  • CCG Mining
  • IQ Mining
  • Hashflare
  • Genesis Mining
  • ECOS

Bulut madenciliği şirketlerine haftalık, aylık veya yıllık olarak ödeme yapabilirsiniz. Örneğin, aylık ödeme yaptığınızı düşünelim. Bu sayede bir ASIC cihazı bir aylığına kiralamak mümkün olur. Kazanılan ödüller, belirli bir komisyon kesintisinden sonra size gönderilir. Kesinti veya komisyon oranları her site için farklıdır.

Kripto Madenciliği Yasal Mı?

Kripto madenciliği, Türkiye’de yasaldır. Ancak Türkiye’de madencilik ve kripto para birimleriyle ilgili herhangi bir yasa ya da düzenlemenin olmadığını belirtmek gerek. Dolayısıyla ilerleyen dönemlerde yasaklanabilir veya aynı şekilde devam edebilir.

Kripto madenciliği, Çin, Katar, Mısır, Cezayir vb. ülkelerde yasaklanmıştır. Özellikle yüksek elektrik faturası nedeniyle mining yapan kişileri bulmak devletler için kolaydır. Türkiye’de böyle bir durum için endişelenmenize gerek yok.

Kripto Madenciliğinin Dezavantajları Nedir?

Kripto madenciliği ile ilgili en önemli dezavantaj, yüksek maliyettir. Örneğin, GPU madenciliğinin artmasıyla birlikte ekran kartları dünyanın birçok yerinde yüksek fiyatlara satılıyor veya stok bulunamıyor. Öte yandan ASIC madenciliği, dünyanın her yerinde maliyetlidir ve genellikle zengin kişi ya da şirketler tarafından yapılabilir.

Kripto madenciliği ile ilgili en önemli diğer bir dezavantaj da yüksek elektrik faturasıdır. Öte yandan cihazlar için bir soğutucu ekipman/teçhizat sağlamak gerekir. Bu da elektrik faturalarını artırırken maliyeti yükseltir. Öte yandan çevresel etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Bir yıl boyunca ASIC madenciliği yapmak, beş milyonluk nüfusun bir yıllık elektrik tüketimine eşdeğerdir.

Kripto madenciliği hiçbir zaman yatırım getirisi sunmaz. Bu nedenle kazanma ve kazanamama durumları neredeyse eşittir. Örneğin, uzun süredir solo madencilik ile uğraşıyorsanız madencilik havuzlarına şansınızı deneyebilirsiniz. Bu sayede hash gücü artacak ve kazanma ihtimaliniz yükselecektir.

Kripto Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

Kripto madenciliği ile kazanabileceğiniz miktar, elektrik tüketim miktarı, cihazlar için harcadığınız oran, birimin zorluk oranı, verimlilik vb. faktörlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle bazı kişiler için kripto madenciliği ile para kazanmak çok kolaydır. Ancak özellikle başlangıç seviyesindeki madenciler, sadece birkaç ayda harcadıkları miktarı kazanabilir.

Bireysel madencilerin kazanç oranı çok düşüktür. Özellikle yeterli ekipmana sahip olmayan yatırımcılar için sadece vakit ve bütçe kaybeder. Öte yandan bir süre sonra cihaz performansları düşebilir ve yenilemek gerekir.

Kripto madenciliği ile kazanç elde etmek istiyorsanız Hisse Kanıtı madenciliğine yönelebilirsiniz. Proof of Stake (Hisse Kanıtı) ile enerji tüketimi daha düşük miktarda olacaktır.

Kripto madenciliği ile kazanabileceğiniz miktar ortalama 50 dolardan başlar. Çok yüksek kazanç elde eden kişiler için bir sınır yoktur. Örneğin, ayda 20.000 dolar ve üstü kazanan kripto madencileri var.

 

Kripto madenciliği nedir? İçeriğini beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla içeriği paylaşarak bizi destekleyebilir veya madencilik hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın