Her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinen NFT art, kimileri için bir kazancı ifade ederken kimileri için hala karmaşık bir konu. Peki, milyonlarca dolara satılan NFT’ler, geleceğin bir parçası mı yoksa dolandırma yöntemi mi? Bu konuda tartışmalar sürerken NFT sanatıyla kazanç sağlayan milyonlarca kişinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kabul edelim ya da etmeyelim, önümüzdeki uzun yıllar boyunca NFT ve NFT sanatının etkilerini hissedeceğiz.
“Non Fungible Token” ya da Türkçesiyle “Değiştirilemez Token” olarak bilinen NFT, bir ürün değeri görür. Bu durum kripto para birimlerinden farklıdır. Bir müzik, fotoğraf, resim ve hatta bir tweet bile NFT olarak satılabilir. Peki, NFT Art nedir ve nasıl yapılır? Gelin, birlikte göz atalım!
NFT satın almak istiyorsanız buraya tıklayarak Binance hesabı açabilirsiniz.
NFT Art Nedir? Ne İşe Yarar?
NFT art, bir dijital sanatı ifade eder. Dijital ortamlarda oluşturulan veya sanal ortama yüklenen resim, GIF, müzik vb. her bir dosya NFT sanatı olabilir. NFT, farklı dosya türlerinde olabilir ve dosyanın orijinalini satın alan kişi, ilgili ürünün sahibi olur. Bu durum ekran görüntüsü almak ya da dosyayı cihazınıza indirmekle eşdeğer değildir.
NFT eserleri, Binance gibi güvenilir kripto para borsaları aracılığıyla alınabilir veya satılır. Örneğin, Binance aracılığıyla NFT satmak/almak istediğinizde pazaryeri teklifleri, etkinlik veya gizemli kutu seçenekleri vardır.
NFT, blok zinciri (blockchain) teknolojisiyle korunur ve eserlerin her birini benzersiz kılar. Blockchain ile oluşturulan NFT’leri değiştirmek veya taklit etmek imkansızdır. Bu da NFT sahibinin, dosyayı korumasını kolaylaştırır ve sahipliğini ifade eder.
NFT Neden Önemli?
Bugüne kadar en pahalı NFT satışı anonim sanatçı Pak’ın 250 bin NFT’sinin 91.8 milyon dolara alınmasıyla gerçekleşti! Üstelik milyonlarca dolarlık satışlar, ilk değil. NFT değeri, farklı şartlara göre değişebilir, düşer ya da azalır. Ancak NFT’sini ya da eserini satan sanatçılar, artık eserin hak sahibi değildir. Yeni hak sahibi, NFT’yi satın alan kişidir. Aynı zamanda NFT’yi satın alan kişi esere ait ‘dijital token’e sahip olur ve blockchain teknolojisiyle korunur.
NFT, farklı teknolojilerde ön plana çıksa da günümüzde dijital sanatın adresi olarak biliniyor. Konvansiyonel sanat koleksiyonculuğuna göre daha fazla avantaj sağlar ve daha güvenilirdir. Bu da sanatçı, alıcı ve eserin sorunsuz bir şekilde korunmasını ifade eder.
Örneğin, Girl with a Pearl Earring (İnci Küpeli Kız) tablosunun milyonlarca kopyası varken orijinali bir tanedir. NFT sanatı da işte tam da bu noktada devreye girer. Milyonlarca kişi herhangi bir resmi, GIF’i, müziği indirebilir ancak hak sahibi bir tanedir. NFT ve blockchain teknolojisiyle, eserler mülkiyet altına alınır.
NFT Sanatı ve Alıcı – Satıcı İlişkisi
NFT’nin dijital sanat olduğundan bahsetmiştik. Peki, bu durum alıcı, satıcı ve koleksiyonerler için ne ifade ediyor? En kısa tabirle, herkes için sayısız avantaj sunduğunu söylemeliyim.
NFT eserini satan bir sanatçı, ilgili eserden kazanç elde eder. Üstelik bu kadarla sınırlı değil. Sanatçılar, sattıkları eser için belirli bir telif hakkı talep edebilir. Bu sayede eseri satın alan kişi, sanatçının eserinden gelir elde ettiğinde belirli bir yüzdesi sanatçının olur. Sanatçılar, NFT satış siteleri aracılığıyla eserleri için bir akıllı sözleşme oluşturabilir ve etkileşimli satış yapar.
NFT alıcıları, temelde iki gruba ayrılabilir. Birinci grup, sevdiği sanatçıları finansal olarak desteklemek isteyenler; ikinci grup ise koleksiyonerler. Her iki grupta satın aldığı NFT’den kazanç elde edebilir, sahipliğini tesciller ve blockchain ile garanti altına alır. Üstelik eserin telif hakkı da alıcıya aittir. Satıcıların elde ettiği diğer bir avantaj ise daha fazla gelir elde etme şansıdır.
Örneğin, 100 dolara satın aldığınız bir eseri bir süre sonra 10.000 dolara satabilirsiniz. NFT satış siteleri, bu durum için yüz binlerce farklı örneğe sahiptir ve bazı satıcılar gerçekten de çok yüksek kazançlar elde etmiştir. Dolayısıyla birçok satıcı, sonraki satışlar için telif hakkından gelir elde etme şartını koyabiliyor.
NFT Art Nasıl Oluşturulur ve Satılır?
NFT art için uygulamanız gereken ilk adım, kripto para cüzdanına sahip olmaktır. Kripto para cüzdanı, NFT pazaryerlerine girmenizi sağlar ve alım/satımdan elde edilen kazançlar cüzdanınızda depolanır. Örneğin, MetaMask, kripto para cüzdanını tercih edebilirsiniz. MetaMask ile cüzdan erişimi daha kolaydır ve kullanıcı bir dostu uygulamaya sahiptir.
NFT sanatı oluşturmak için uygulamanız gereken ikinci adım ise bir eser üretmektir. Örneğin, bir video, resim, GIF, müzik vb. dijital ortama yükleyebildiğiniz her dosya türü. Aynı zamanda dünyaca ünlü markalar, ürünlerini NFT olarak satışa çıkardı. Ancak NFT sanatı için bir eser yaratmanız şart.
NFT alım satımı için sayısız pazaryeri vardır. Ancak en önemli NFT satış siteleri Binance, OpenSea, Mintable, Super Rare gibi platformlardır. Bu platformlar eser, alıcı ve satıcının korunmasını sağlarken her iki taraf içinde birçok avantaj sunar.
NFT eserleri, genellikle açık artırma yöntemiyle satılır. Satıcı, en alt limiti belirler ve alıcılar, beğendiği eserler için teklif verir. Satıcı, beklediği teklifi aldığında eserini satabilir veya bir süre daha beklemek isteyebilir.
Eserinizi oluşturdunuz, satış yapacağınız platformu belirlediniz. Sonraki adım eseri, platforma yüklemek ve haklarınızı belirlemektir. Örneğin, eserinizi sattıktan sonra satıcıdan belirli bir telif hakkı talep edebilir veya doğrudan eserin tüm haklarını satabilirsiniz.
NFT Sanat Eseri Nasıl Alınır?
NFT sanat eseri almak için yine bir kripto para cüzdanına hesabına ihtiyacınız var. Ethereum, bitcoin vb. birçok kripto para birimiyle alım satım yapabilirsiniz. TL, Euro ya da Dolar gibi gerçek dünya para birimleriyle NFT alım satımı mümkün değil.
Kripto para cüzdanınızda yeterli miktarda para varsa OpenSea, Binance vb. platformlara girerek eserleri incelemeye başlayabilirsiniz. Her platform, farklı satış stratejilerine ve süreçlerine sahiptir. Bu nedenle güvenilirliğiyle ön plana çıkan NFT satış sitelerini tercih etmenizi öneririm.
Nasıl NFT Yapabilirim?
NFT yapmak için bir esere sahip olmalısınız. Video, resim, tweet, GIF vb. farklı dosya türlerini NFT satış platformlarına yükleyin. Alıcılar, eserlerinizi inceler ve bir değer biçilir. Örneğin, NFT denilince akla gelen ilk dosya türü resimlerdir. Ancak Twitter’ın kurucusu tarafından Twitter’da atılan ilk tweetin 2.5 milyon dolara satın alındığını da hatırlatmalıyım.
Özellikle NFT dünyasına yeni başlayan kişiler için en iyi seçenek, benzersiz ve harika bir eser üretmektir. Diğer bir yöntem ise popüler bir eser sahibi olmaktır. Örneğin, Instagram’da yüz binlerce veya milyonlarca etkileşime sahip olduğunuz bir görseli NFT olarak satabilirsiniz.
Türkiye’de NFT Sanatı
NFT, Türkiye’de kısa sürede popüler hale geldi. Ayrıca en tartışmalı konulardan biri olduğunu da söylemek mümkün. Ancak kimileri tartışmaya devam ederken Türkiye’de NFT sanatı popülerliğini artırmaya devam ediyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısının paylaştığı İstanbul fotoğrafı ve tweeti 860 dolara satın alındı.
Türkiye’de ilk NFT sanatı satışı ise Tarık Tolunay’ın Pandemi adlı eseriyle gerçekleşti. Bu eser, 36.000 dolara alıcı buldu. Aynı zamanda Cem Yılmaz, Refik Anadol ve Selçuk Erdem gibi ünlü isimlerde NFT satışı gerçekleştiren Türkiye’nin ilk isimleri. Galatasaray ise Ali Samiyen NFT Koleksiyonu’nu satışa çıkardı ve 59 saniyede 100 parçası, 185 bin Euro’ya satıldı.
NFT Art nedir? İçeriğini beğendiyseniz aşağıdaki paylaşım butonlarına tıklayarak sevdiklerinize gönderebilirsiniz! Ayrıca içerikle ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!