Vitalik Buterin Kimdir? (ETH Kurucusu Hakkında Her Şey!)

Twitter kullanıyorsanız geçtiğimiz günlerde Vitalik Buterin’in İstanbul’a geldiğini belli eden tweete mutlaka denk gelmişsinizdir. Rus asıllı ve Kanadalı olan Vitalik Buterin, bitcoinden sonra en önemli görülen ethereum’un kurucularından biri. Üstelik kripto para ve blockchain teknolojisinin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Peki, Vitalik Buterin kimdir? Gelin, birlikte inceleyelim!

Kripto para ekosisteminde adından sık sık söz edilen birkaç isim bulunuyor. Elbette en meşhuru hala kim olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto. Ancak merak edilen tek isim o değil. Vitalik Buterin, genç ve dolar milyarderi olması nedeniyle en çok merak edilen isimlerden biri.

En iyi bitcoin siteleri arasında 1 numara olan Binance’ye buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.

Vitalik Buterin Kimdir?

31 Ocak 1994 Rusya doğumlu Vitalik Buterin, Ethereum blok zincirinin ve Bitcoin Magazine dergisinin kurucuları arasında yer almaktadır. Henüz 21 yaşındayken Ethereum’u üretti ve birkaç yıl sonra dünyanın en genç zenginleri arasında yer edindi. Forbes verilerine göre Buterin 800 milyon doların sahibi. Ancak günümüzde bir milyar doları aşkın bir servete sahip olduğu biliniyor.

Vitalik Buterin, Rusya’da Moskova yakınlarında küçük bir kasabada doğdu. Anne ve babası bilgisayar mühendisi olarak çalışıyordu. Buterin 6 yaşına geldiğinde, annesi ve babası daha iyi yaşam koşulları için Kanada’ya göç etti. Okula başladıktan kısa süre sonra özellikle matematik alanındaki başarıları sayesinde özel bir eğitim almaya başladığı biliniyor.

Buterin’in babasının açıklamasına göre Vitalik Buterin, dört yaşındayken çizgi film izlemek yerine Excel kullanmayı tercih ediyordu. 10 yaşına geldiğindeyse C++ program dilini kullanmaya başladı.

Yüksek IQ sahibi olan birçok çocuk gibi Buterin, üst sınıfa geçtiğinde asosyal bir kişiliğe büründü. Bu durum onun bilgisayar ve bilgisayar oyunlarına yönelmesine sebep oldu. Öyle ki, Vitalik Buterin özellikle 2007 – 2010 yılları arasında World of Warcraft oyununa bağımlı olduğunu birkaç kez dile getirdi.

Vitalik Buterin’in henüz ilkokul çağlarında yaşıtlarına göre iki kat daha hızlı şekilde üç basamaklı sayıları kafasından çarpabiliyordu. Ayrıca bir röportajında çocukluğuna dair hatırladığı en büyük anılarından birinin kendisi hakkında sık sık ‘matematik dehası’ olarak bahsedildiğini anlatıyor.

2011 yılında ise bitcoin yatırımcısı babası sayesinde bitcoin blok zinciri ve arkasındaki teknoloji ile tanıştı. Günümüzde Buterin, ileri matematik konusunda oldukça başarılı ve altı dili akıcı olarak konuşabiliyor.

Vitalik Buterin ve Bitcoin İlişkisi

Vitalik Buterin, bitcoine ilk başta şüpheyle baktığını ve anlamlandıramadığını ifade ediyor. Ancak daha sonra bitcoin ve bitcoinin ardındaki teknoloji Buterin’in epey ilgisini çekmiş. 2011 yılında bitcoin ve kripto para birimlerinin ekonomik, sosyolojik vb. yönlerini araştırmaya başladı.

Buterin, bitcoin alabilecek paraya ve üretebilecek ekipmana sahip olmadığı için bitcoin kazanmak için farklı bir yola girdi. Bir blog sitesinde makale yazmaya başladı ve her makale için 5 bitcoin kazanıyordu. Ayrıca forum sitelerinde de sık sık yazılar yazmaya devam ediyordu.

Yazdığı makaleler ve forum mesajları, Romanya’da yaşayan ve bitcoine ilgi duyan Mihai Alisie’nin dikkatini çekti. İkili 2011 yılının sonlarında bir araya gelerek Bitcoin Magazine dergisini çıkarmayı başladı.

Buterin’in Eğitim Hayatı

Vitalik Buterin, Toronto’da özel bir lise olan Abelard School kurumunda eğitim aldı. Daha sonra Waterloo Üniversite’sinde eğitim hayatına devam etti. Üniversitede ünlü kriptograf Ian Goldberg’in asistanlığını yaptı.

Bu süre içinde kripto paralarla ilgilenmeye, araştırma yapmaya ve makale yazmaya devam ediyordu. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerine seyahat ederek kripto paralarla ilgili konferanslara katılmakta ve projelerini farklı kişilere tanıtmaktaydı. Bu süreçte bitcoinden kazandığı paraları kullanıyordu.

2013 yılının sonlarında Ethereum fikrini buldu ve çalışmalarına daha fazla zaman ayırmak için üniversiteyi bıraktı.

Vitalik Buterin ve Ethereum’un Doğuşu

Vitalik Buterin, uzun bir süre bitcoin block chainini kullanarak projeler geliştirmeye ve denemeye devam etti. Bu sırada Turing program dilini kullanarak yeni bir proje üretmeyi başarmıştı: Ethereum. Projenin teknik aşaması hazır olsa da sunum yaptığı birkaç kişi bunun yetersiz olduğundan bahsetti. Ayrıca Ripple ile çalışmak üzere başvuru yapmıştı ancak vize şartlarını taşımadığı gerekçesiyle iptal oldu.

Buterin, 2013 yılında ethereum ile ilgili White paper’ı birkaç arkadaşı ve bazı profesyonellerden oluşan 30 kişi ile paylaştı. Proje ilk etapta bir para birimi olarak geliştirilse de daha sonra ethereum blok zincirinin temelleri atılmaya başlandı.

Vitalik Buterin de dahil olmak üzere toplam altı kişilik bir ekip kuruldu. Ethereum’un kurucu ortakları ise Vitalik Buterin, Gavin Wood, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie ve Joe Lubin.

Ocak 2014 yılında Miami’de düzenlenen bir konferansta Vitalik Buterin Ethereum’u tanıttı ve yaklaşık 25 dakikalık bir konuşma yaptı. Aynı zamanda konuşma sonrasında Buterin, bir kurumdan 100.000 dolarlık bir burs almıştı.

Konferans sonrasında ethereum, bitcoin karşılığında satıldı. Ekip kısa sürede 31.000 BTC topladı. Ekip yaklaşık 18 milyon dolar kazanmıştı. Kısa süre sonra bitcoindeki sert düşüş ekibin de zarara uğramasına neden oldu.

Vitalik Buterin, İsviçre merkezli ve kar gütmeyen bir kuruluş olarak Ethereum Foundation’u kurdu. Bu vakıf, ethereum blok zincirinin geliştirilmesi, uygulamaların üretilmesi vb. amacıyla kurulmuştu. Günümüzde hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir.

Ethereum Nedir?

Ethereum’un açık kaynak kodlu olması ve merkeziyetsiz oluşu birçok altcoinin üretilmesini sağladı. Ayrıca ERC-20 belirteci ile birlikte kripto para ekosistemi önemli gelişmeler yaşamıştır ve hala devam ediyor.

Ethereum’un kripto para birimi Ether veya Ethereum (ETH) ise bitcoinden sonraki en önemli kripto para birimi olarak kabul ediliyor. 30 Temmuz 2015 yılında ETH, ön madencilik yöntemiyle kamuya sunuldu. 2017 yılındaysa ETH piyasa değeri %13,000 büyüme yaşayarak bir rekora ulaştı. Ayrıca bir ETH 4891 dolara ulaşarak tarihinin en yüksek zirvesini gördü.

Ethereum ile ilgili en önemli gelişme ise 1.0 ve 2.0 arasındaki geçiş olarak kabul edilebilir. Buna göre Ethereum 1.0, 1 saniyede 15 işlem imkanı tanıyordu. Dolayısıyla gönderim ücreti 10 doları aşarken transfer işlemlerinin çok uzun sürmesine sebep olmaktaydı. Bu nedenle Ethereum 2.0 geçişi başladı.

Ethereum 1.0 ile Ethereum 2.0 arasındaki en önemli fark ise Proof of Work (iş ispatı) algoritma protokolünden Proof of Stake (pay ispatı) algoritmasına geçiş yapılması. Bu sayede daha güvenilir işlem avantajı sağlanırken enerji ve zaman tasarrufuna da ulaşılıyor. Geçişin ilk aşaması 1 Aralık 2020’de başladı, üçüncü ve son aşamanın ise 2022 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ethereum’un Geleceği

Vitalik Buterin ve ekibi aktif olarak ethereum protokolü üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ayrıca Buterin sık sık Ethereum’un gelecekte en önemli kripto para birimleri ve blok zincirleri arasında yer alacağına dair ifadeler kullanmaktadır.

Bitcoin, kripto para birimleri arasında dijital altın veya güvenli liman olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla BTC’nin en yakın rakibi olarak da Ethereum ön plana çıkmaktadır. Ethereum, De-Fi ya da Türkçesiyle merkeziyetsiz finansında temel taşları arasında görülüyor. Ayrıca Buterin’e göre, metaverse ekosisteminde de ethereum baskın bir rol oynayacak.

Ethereumun geleceği hakkında birçok uzman ve analist pozitif görüşlere sahip. Ancak hiçbir kripto para biriminin sıfır risk ile ön plana çıkmadığını belirtmeliyim.

 

Vitalik Buterin kimdir? İçeriğini aşağıdaki butonlara tıklayarak arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın