Binance Futures Nedir? (Vadeli İşlem Nedir? Kaldıraç Oranları!)

Binance Futures veya Türkçesiyle Binance Vadeli İşlemler, düşük ücretle yüksek oranda kazanç sağlamak isteyenlerin dikkatini çekmeyi başardı. Küresel alanda milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başaran Binance Futures, riskli bir seçenek. Özellikle kripto paralardaki yüksek oynaklık ve futures işlemleri birçok insanın kazanmasını sağlarken birçok insanın da yüksek maddi kayıplar yaşamasına neden oluyor.

Forex piyasalarına hakimseniz kaldıraçlı işlemleri sık sık duyarsınız. Binance Futures platformu da kullanıcıların kaldıraçlı işlem yapmasını ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla short/long pozisyon almasını sağlıyor. Gelin, Binance Futures ya da Binance kaldıraçlı işlem nedir birlikte inceleyelim!

Dünyada en çok kullanılan ve en güvenilir site olan Binance’ye buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.

Binance Futures Nedir?

Binance futures, yatırımcıların ilgili kripto para birimini gelecekteki bir zamanda önceden belirlenen fiyatla satın alma işlemini sunar. Ayrıca Binance Futures platformu, yatırımcılara short veya long pozisyon alarak kaldıraçlı işlem imkanı da sağlamaktadır.

Binance Futures ile işlem yaptığınızda bir kripto para birimini satın almazsınız. Bunun yerine platform ile akıllı sözleşme imzalanır. Akıllı sözleşme aracılığıyla belirlenen coini, günü geldiğinde satın alırsınız.

Vadeli işlem ile:

  • Short/long pozisyon alabilir
  • Kaldıraçlı işlem yapabilirsiniz.

Binance futures genellikle kaldıraçlı işlem için kullanılır. Örneğin, cüzdanınızda 100$ dolar olduğunu varsayalım ve 10$ fiyatında coin aldınız. X10 kaldıraçla işleme girdiğinizde 1000 dolarlık işlem imkanı sunulur. Kazanmanız halinde 100 doların 10 katı sizin olur. Kaybetmeniz halinde 100 dolar teminat bedelinizi kaybedersiniz. Pozisyonu açık tutmak ve kaybınızı azaltmak için sürdürme teminatı eklemeniz gerekir. Aksi takdirde kripto piyasasında sık sık duyduğunuz liq olma durumunu yaşarsınız.

Liq olduğunuzda 100 dolarınız maddi kayıp olacaktır.

Binance Futures Short ve Long Nedir?

Binance futures platformunda short ve long pozisyonlar kazancınızı doğrudan etkiler. Short pozisyon ilgili kripto para biriminin ilerleyen zamanlarda düşmesinin beklenildiğini ifade eder. Long pozisyon ise tam tersi olarak, kripto para biriminin yükseleceğine dair olan beklentidir. Binance futures ve diğer kaldıraçlı işlemlerde short ve long pozisyonlar kazancı doğrudan değiştirir.

Binance vadeli işlem platformunu kullandığınızda short ya da long pozisyon açarak bir akıllı sözleşme satın alırsınız. Örneğin, kripto para biriminin ilerleyen dönemde düşeceğini düşünerek short pozisyon ile işlemi başlattığınızı düşünelim. Kripto para birimi düştüğü takdirde kaldıraç oranı kadar kazanç elde edersiniz. Ancak kripto para birimi yükselmiş ise kaldıraç oranı kadar kayıp yaşanır.

Binance Futures Hesabı Nasıl Açılır?

Binance futures hesabı açmak ücretsizdir ve halihazırda Binance üyeliğiniz varsa futures kısmını aktif hale getirerek işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Üyeliğiniz yoksa Binance platformuna üye olmanız gerekir.

Binance futures hesabı açmak için Binance web sitesine giriş yapın. En üst kısımda ‘Binance Futures’ kısmına tıklayın ve vadeli işlem üyeliğinizi aktif hale getirin. Ancak Binance platformunu Türkçe kullanıyorsanız futures ya da vadeli işlem seçenekleri görülmeyecektir. Bu nedenle platformu İngilizce ya da diğer dillerde kullanmanız gerekiyor.

Vadeli işlemlere ulaşmak için Binance > Derivatives / USDⓈ-M Futures kısmını kullanın.

Binance Vadeli İşlem Nasıl Yapılır?

Üyeliğinizi aktif ettikten sonra Binance vadeli işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle cüzdanınızda belirli miktar para bulunduğundan emin olun. Hesabınızda para yoksa kredi/banka kartı ile para yatırma işlemi yapabilirsiniz. Spot cüzdanınıza para transferi gerçekleştirdiğinizde vadeli işlem cüzdanına kolayca transfer gerçekleştirmek mümkün.

Binance vadeli işlemler USDT ile gerçekleştiriliyor bu nedenle cüzdanınızda Tether (USDT) bulunduğundan emin olmalısınız. Ayrıca BUSD ile de işlem yapılabiliyor. USDT transferini tamamladıktan sonra Binance futures platformunda işlem yapmaya hazırsınız.

Futures işlemlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri marj seçimidir:

  • Cross (çapraz marj): Hesabınızdaki tüm fonu kullanır. Temel amaç likidasyonu önlemektir.
  • Isolated (izole edilmiş marj): Hesabınızdaki tüm fon kullanılmaz. Pozisyon marjı izole edilir ve zararın sınırlandırılması amaçlanır.

İşlem yapmak istediğiniz coin, miktar, pozisyon, kaldıraç oranı ve emir türünü belirlemelisiniz. Emir türleri ile ilgili detaylar aşağıda yer alıyor.

Binance Vadeli İşlem Emir Türü Nedir?

Riskinizi asgari düzeyde sınırlandırmak ya da kayıp/kazançlarınızı kontrol etmek için emir türleri önemlidir. Binance vadeli işlem için altı farklı emir türü sunar:

  • Limit: Alım/satım fiyatları yatırımcı tarafından belirlenir. Örneğin, Bitcoin 60.000 dolara ulaştığında 1 BTC satmak için emir oluşturduğunuzda otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
  • Market: Piyasa ya da market emirleri en fazla kullanılan emir türleri arasında yer alır. Ancak işlem ücretleri yüksektir.
  • Stop – Limit: Zararınızı durdurmak ve kaybınızı azaltmak için kullanmanız gereken emir türlerinden biridir. Yatırımcı tarafından belirlenen fiyatın altına düştüğünde veya fiyatın üstüne çıktığında otomatik olarak pozisyon kapatılır. Stop fiyatları veya tetikleyici fiyat satış fiyatından biraz yüksek ya da alım fiyatından biraz daha aşağıda belirlenebilir.
  • Stop – Piyasa: Market fiyatının stop fiyatına ulaşması durumunda riski azaltmak için kullanılır.
  • Kar Al – Limit: Yaptığınız karı kilitlemek için en kullanışlı emir türlerinden biridir. Yatırımcı tarafından belirlenen kar oranına ulaşıldığında pozisyon otomatik olarak kapatılır.
  • Kar Al – Market: Yukarıdaki emir türünde olduğu gibi stop fiyatı, tetikleyici fiyat olarak belirlenir.

Emir türleriyle birlikte veya alternatif olarak kullanabileceğiniz diğer talimatlar:

  • GTC (İptale Kadar Geçerli): Teklif gerçekleştirilene kadar veya sizin tarafınızdan iptal edilmediği sürece aktif kalır.
  • FOK (Gerçekleşmezse İptal Et): Teklifin hemen gerçekleştirilmesi için kullanılır. Aksi takdirde otomatik olarak iptal edilir.
  • IOC (Kalanı İptal Et)

Likidasyon Nedir?

Binance futures işlemlerinin en büyük riski likidasyon veya liq olmaktır. Bu durumda paranızın tamamını kaybedersiniz. Girdiğiniz pozisyonun tam tersi bir fiyat hareketi olduğunda gerçekleşir. Dolayısıyla vadeli işlemlerin en tehlikeli kısmıdır.

Likidasyon, başlangıç teminatının sürdürme teminatının altına düşmesi haline gerçekleşir. Bu durumda öncelikle size bir uyarı gönderilir ve sürdürme teminatına para yatırmanız istenir. Para yatırdığınızda pozisyonunuz açık kalır ve işlem devam eder. Ancak para yatırmadığınızda pozisyonunuz kapanır ve liq olma durumu gerçekleşir.

Binance Futures Avantajları Nedir?

Binance futures işlemlerinin en büyük avantajı yüksek kazanç oranıdır. Birçok yatırımcı x125 kaldıraç oranı için futures işlemlerine başlar. Aynı zamanda Binance bu konuda yatırımcılara esnek bir özgürlük sunar. Örneğin, x3, x5, x10, x20 vb. farklı kaldıraç oranlarını belirleyebilirsiniz.

Binance ile vadeli işlem yapmanın diğer bir avantajı da platformun güvenilirliğidir. Ayrıca dünyanın en büyük kripto para borsası olması nedeniyle yatırımcı sayısı fazla ve işlem hacmi büyüktür. Öte yandan yatırımcı bakiyelerinin sıfırın altına düşmesini engelleyen ve kazanan yatırımcıların kazançlarını alabilmesini sağlayan bir sigorta fonu da vardır.

Binance Futures Riskleri Nedir?

Binance futures platformunun en büyük riski, kaldıraçlı işlemdir. Kripto, emtia, hisse senedi vb. fark etmeksizin kaldıraçlı işlem yapmak tüm paranızı kaybetmenizle sonuçlanabilir. Özellikle kripto gibi yüksek volatilitenin yaşandığı borsalarda yüksek miktarda para kaybetmek çok kolaydır.

Daha önce vadeli işlem yapmadıysanız ya da kaldıraçlı işlemlerle ilgili detaylı bilginiz yoksa Binance tarafından sunulan Binance Futures Testnet’i deneyebilirsiniz. Bu sayede para yatırmanıza gerek kalmadan deneyim kazanma imkanınız olur.

Kaldıraçlı işlem yapmadan önce piyasa hakkında detaylı araştırma yaptığınızdan ve teknik analizleri bildiğinizden emin olmalısınız. Özellikle yüksek kaldıraçlı işlemler milyonlarca kişinin maddi kayıp yaşamasıyla sonuçlanıyor.

 

Binance futures nedir? İçeriğini arkadaşlarınızla paylaşarak vadeli işlemler hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın