Coin Yakılırsa Ne Olur?

Kripto para dünyasına adım attığınızda coin burn ya da coin yakımı gibi ifadelerle karşılaşmanız çok uzun sürmez. Özellikle altcoinler için coin yakımı oldukça popülerdir. Coin yakılırsa ne olur? Sorusu ise yeni yatırımcıların stratejisini belirlerken merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kripto para madencileri ve geliştiricileri zaman zaman coin yakarak fiyatları değiştirmeye çalışır.

Geçtiğimiz günlerde oldukça popüler bir altcoin için coin yakımı gerçekleşti. Dolayısıyla birçok kullanıcı da coin burn ya da coin yakımı gibi konuları merak ediyor. Ben de BuldumZ’de paylaştığım bir içeriğe gelen yorumlar sonucunda bu konuyu sizinle paylaşmak istedim. Hazırsanız, coin yakımı ile ilgili detaylara göz atalım!

Dünyada en çok kullanılan ve en güvenilir site olan Binance’ye buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.

Coin Yakımı Nedir?

Coin yakma, kripto para geliştiricilerinin coinleri dolaşımdan kalıcı olarak çıkartmasıdır. Dolaşımdan çıkarılan coin sonucunda toplam arz düşer ve coinin fiyatında yukarı yönlü değişim olur. Coinlerin dolaşımdan çıkartılması kalıcı bir işlemdir ve geri getirilemez.

Kripto para birimleri, fiziki bir varlığı temsil etmez. Bu nedenle ‘yakma’ işlemi de dijital araçlarla yapılan işlemi temsil ediyor. Coin yakımının gerçekleşmesi için kripto para geliştiricileri, yatırımcılar ya da madenciler; hiç kimsenin erişimi olmayan bir cüzdana transfer gerçekleştirir. ‘Yakıcı cüzdan’ olarak adlandırılan adresler, coinin sonsuza kadar dolaşımdan çıkartılmasını ifade ediyor. Diğer bir deyişle, coin yakımı, tokenlerin ‘çöpe atılmasıdır’.

Peki, yakıcı cüzdanları kim kontrol ediyor? Bu özel cüzdanlar, kripto para geliştiricileri tarafından takip edilir ve sürecin tamamen şeffaf olması sağlanır. Yatırımcılar ya da kripto para meraklıları tüm süreci yakından takip edebilir. Aynı zamanda cüzdan adresi, kripto para geliştiricileri tarafından duyurulur. Olası bir dolandırıcılık ya da suiistimale karşı güvenilir bir coinin sunduğu yakma sürecine dahil olmanız önemlidir. Aksi takdirde yakıcı cüzdan adresi yanıltıcı olabilir.

Coin Yakılırsa Ne Olur?

Coin yakılmasının temel amacı, coin fiyatının yükselmesidir. Arz sorunlarının olması piyasada kıtlığa sebep olur. Bu da coin fiyatlarında anlık ya da uzun süreli fiyat yükselmesiyle sonuçlanır.

Ancak coin yakımı her zaman fiyatı yükseltir algısı yanlıştır. Özellikle çok güçlü olmayan coinlerde yakım yapmak fiyatı yükseltmeyebilir ya da yapay bir artış sağlar. Aynı zamanda kripto para geliştiricileri fiyatı stabilize etmek için de coin yakma işlemine başvurur. Örneğin, stablecoinlerde sık sık coin yakma işlemi görülebilir. En büyük stablecoin olan Tether (USDT) belirli dönemlerde coin yakarak fiyatları dengelemekte ve 1 dolara sabit kalmasını sağlamaktadır.

Coin yakımı özellikle 2017’de popüler hale geldi. Dünyaca ünlü Binance borsası kendi coini, BNB tokenini yaktı ve arzı azaltarak fiyatın yükselmesini sağladı. Ayrıca bu yakım, bir etkinlik haline dönüştü. 2017’den 2021 yılına kadar otuz bini aşkın BNB coin yakıldı. Ayrıca Bitcoin Cash gibi birimlerde de coin yakımı gerçekleşmişti. Diğer bir örnek ise PancecakeSwap’ın kendi tokeni CAKE’i düzenli olarak yakması ve piyasadaki toplam arzı azaltmasıdır.

Coin yakımındaki diğer bir motivasyon da enflasyonu düşürmektir.

Neden Coin Yakılır?

Coin yakımı için en temel sebep fiyatların yükselmesini sağlamaktır. Ancak fiyatları sabitlemek, enflasyonu düşürmek ve mining gücünü artırmak için de coin yakılır. Bununla birlikte bazı coin geliştiricileri güvenliği sağlamak veya madencilik izni vermek için de coin yakma işlemine başvurur.

Proof of Burn

Yüksek enerji tüketiminin önlenmesi için Proof of Burn (PoB) protokolü kullanılmaya başlanmıştır. Buna göre protokole katılan kullanıcılar, blockchaine ait olan kripto paraları yakar. Yakım yapan kullanıcılar ise kripto para birimi için madencilik izni almaya hak kazanır. Ayrıca blok çıkarma ödülü de kullanıcılara verilir. Yakım miktarı ne kadar fazla olursa kullanıcıların sahip olacağı hak ve ödüller de fazla olur.

PoB protokolü, yakım işleminin doğrulanması için de gereklidir. Ayrıca bir tür konsensüs mekanizması olarak da çalışır.

Coin Yakımı ile Değer Artışı

Coin yakımı ile bir deflasyon ortamı oluşturulur ve değer artışı gerçekleşir. Örneğin, yeni bir kripto para birimi 1 trilyon tokeni piyasaya sürer ve her birimi 1 sent karşılığında satar. Düşük fiyat, yatırımcıları çeker ve bir trilyon tokenin satışı kısa sürede tamamlanır. Geliştiriciler daha sonra milyonlarca tokenin yakılmasını sağlar ve toplam arzın düşürülmesi sonucunda fiyat artışı gerçekleşir.

Ağın Güvenliği

Birçok coin, ağ güvenliğinin sağlanması, DdoS saldırılarına karşı koruma veya işlem hızının artırılması için coin yakma işlemine başvurur. Bu durumun en belirgin örneği ise Ripple. Örneğin, işlem ücretlerinden alınan miktar, yakım için kullanılır. Her işlemde XRP’nin yakılması, kullanıcıların ağa daha fazla güvenmesini sağlar.

Güncelleme

Coinler için gerçekleştirilen önemli ve büyük güncellemeler öncesinde de coin yakma faaliyetine başvurulur. Örneğin, Ethereum’un iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) geçiş aşamasında yakım yapılmıştı.

Uzun Vadeli Büyüme

Coin yakma, birçok geliştirici ve yatırımcı için uzun vadeli büyümeyi ifade eder. Fiyat istikrarının sağlanması ve projenin geliştirilmesi için yapılan coin yakımı, genellikle yatırımcılar tarafından olumlu karşılanır. Aynı zamanda kripto para yatırımcıları, çoğunlukla coin yakımını bir fırsat olarak kabul ediyor. Yakım öncesi yapılan duyurular sayesinde birçok yatırımcı, coini erkenden alarak fiyatın yükselmesini bekliyor ya da alım – satım ile kazanç elde ediyor.

ICO Sonrası Coin Yakımı

ICO sonrası coin yakımı en sık görülen işlemler arasında yer alır. Geliştiriciler, yatırımcıların güvenini kazanmak ve istikrarlı bir piyasa oluşturmak için ICO süreci sonrasında coin yakar.

Fan Tokenlerin Yakımı

Spor kulüplerini desteklemek ve taraftarların spor kulübünün önemli kararlarında etkin olmasını sağlamak için piyasaya sürülen fan tokenler de zaman zaman yakılır. Fan tokenler, ilk etapta yüksek miktarda piyasaya sürülür. Fiyat dengesinin sağlanması ve artışın gerçekleşmesi için yakım gerçekleşir. Örneğin, gol sayısına göre yakım yapılacak miktar belirlenebilir.

Coin Yakmak Zararlı Mı?

Coin yakmak genelde fiyat artışıyla sonuçlanır. Ancak her zaman avantaj sağlamayabiliyor. Örneğin, coin uzun zamandır çöküşteyse veya yeteri işlem hacmine sahip değilse olumsuz sonuçlara neden olur. Diğer bir deyişle, düşüşte olan bir coini yakmak gerçek anlamda kumar oynamaya benzer. Bu durumda geliştiriciler veya yatırımcılar, elindeki yüklü miktardaki coini kaybedeceği gibi önemli bir fiyat artışı gözlemlenmez.

Yanlış bir zamanda yapılan coin burn, kullanıcıların coine karşı olan güvenini kaybetmesine de neden olur. Örneğin, PoB protokolü dahilinde yapılan coin burn işlemleri genellikle yatırımcılara daha fazla güven aşılar. Sonucundaysa hem yeni hem de eski yatırımcılar için çeşitli avantajlar sağlanır.

Madeni paraların yakılması arz – talep dengesini korumak için gerçekleştirilir. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar, coin yakımı sonrasında önemli kazançlar elde eder. Öte yandan yeni yatırımcılar, coin burn işlemine karşı daha mesafeli olabiliyor. Ani bir yükselişi kaçırdığını düşünen birçok yatırımcı, diğer coinlere yatırım yapmayı tercih etmektedir.

Coin yakımı, geleneksel piyasalardaki hisse senedi geri alımı sürecine benzer. Piyasa arzının düzenlenmesi temel amaçtır. Ancak coin için yeterli destek yoksa bu süreç daha kötü bir gidişe sebep olabilir. Dolayısıyla yatırım yaparken coinin yakım prosedürlerini de incelemeniz önemlidir.

 

Coin yakılırsa ne olur? İçeriğini beğendiyseniz sevdiklerinizle paylaşabilir ve coin burn ile ilgili detayları incelemelerini sağlayabilirsiniz!

 

 

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın