Golden Cross Nedir? (Nasıl Anlaşılır? Death Cross Nedir?)

Emtia, hisse senedi, kripto vb. birçok finans alanında teknik analiz, grafik ve veriler, yatırım stratejilerini belirlemekte kullanılır. Birçok yatırımcı, risk toleransını en iyi şekilde yönetmek için bu analizlere başvurur ve profesyonel yatırımcılar sık sık grafiklere göz atar. İşte, bu noktada dikkat çeken bir ifade golden cross olarak ön plana çıkıyor. Golden cross özellikle kripto yatırımcılarının dört gözle beklediği ve gerçekleşmesini umduğu bir süreci ifade edebiliyor.

Kripto para analistlerinin veya uzmanlarının açıklamalarını dinliyorsanız sık sık golden cross ya da death cross gibi kavramları kullandığını fark edersiniz. Birçok uzman her iki verinin de kripto piyasası ve diğer finans alanlarında önemli bir etken olduğunu düşünüyor. Gelin, golden cross ve death cross kavramlarını yakından inceleyelim!

Dünyada en çok kullanılan ve en güvenilir site olan Binance’ye buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.

Golden Cross Nedir?

Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarıdan aşağıda doğru kestiğini belirten grafik, golden cross olarak adlandırılır. Türkçesiyle “altın kesişim” piyasanın iyi yönlü bir havaya döneceğinin habercisi olarak kabul edilir. Söz konusu kısa vade ve uzun vade dönemleri ise yatırımcılarının stratejisine göre farklılık gösterse de genellikle 50 ve 200 gün esas alınır.

Kripto para piyasaları her gün sert ve ani dalgalanmalar yaşayabilir. Dolayısıyla yatırımcılar, kendi stratejileri doğrultusunda golden cross periyotlarını belirleyebiliyor. Örneğin, günlük yatırımcılar saatlik periyotlarla altın kesişim noktasını bulmaya çalışırken uzun vadeli yatırımcılar 50 – 200 günlük periyotlara dikkat ediyor.

Golden cross, birçok uzman için boğa piyasası habercisi olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte sadece golden cross modeli ile yatırım yapmak doğru değil. Altın kesişim noktasını bulduğunuzda mutlaka piyasadaki işlem hacmine de dikkat etmeli ve diğer yatırım analizlerinizle birlikte değerlendirme yapmalısınız.

Golden Cross Nasıl Anlaşılır?

Golden cross noktasını bulabilmek için mutlaka grafikler hakkında az da olsa bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Ayrıca grafik ve teknik analizleri de yatırımlarınızda mutlaka kullanmalısınız. Uzmanlara göre golden cross üç temel aşamadan oluşuyor:

  • Birinci Aşama: Kısa vadeli hareketli ortalamanın (MA), uzun vadeli hareketli ortalamanın altında kaldığı yer. Bu aşama düşüş trendinin en dipte olduğu yer olarak da kabul edilebiliyor.
  • İkinci Aşama: Kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üstünde yer alır ve piyasa terse döner. Kesişim bu noktada gerçekleşir.
  • Üçüncü Aşama: Son aşamada kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üstünde seyretmeye devam eder. Piyasada olumlu bir hava vardır ve yükseliş trendi başlamıştır.

Golden cross modelinde kısa vadeli hareketli ortalamanın 50 günü, uzun vadeli hareketli ortalamanın ise 200 günü esas aldığından söz etmiştik. Ancak yatırım stratejiniz doğrultusunda periyotları belirleyerek kesişim noktasını bulabilirsiniz. Örneğin, bir dakikalık periyotlarla da altın kesişim bulunabilir ancak periyotların uzun olması daha güvenli noktayı bulmanıza yardımcı olur.

Hareketli Ortalama Nedir?

Golden cross ve diğer teknik analizlerde sıklıkla hareketli ortalama kullanılır. Teknik analizler için olmazsa olmaz bir veri olarak kabul edildiğini de eklemek gerekiyor. Hareketli ortalama, geçmiş fiyat verilerinin incelenmesiyle elde edilir. Dolayısıyla farklı seviyedeki her yatırımcının dikkate aldığı veriler arasında yer alır. Ayrıca destek ve direnç noktalarını görmek için hareketli ortalama verilerine ihtiyaç vardır.

Hareketli ortalama (Moving Averages – MA), belirlenen süre fiyat ortalamalarının hesaplanmasıyla elde edilir. Örneğin, 5 günlük veya 200 günlük MA verisinin incelenmesi trend takibinde önemli bir rol oynar. Hareketli ortalamanın farklı çeşitleri vardır ancak en yaygın olanları:

  • Basit Hareketli Ortalama
  • Ağırlıklı Hareketli Ortalama
  • Üssel Hareketli Ortalama

Golden Cross modeli için basit hareketli ya da ağırlıklı hareketli ortalama verilerini kullanabilirsiniz. Basit, anlaşılabilir ve pratik bir analiz yapmanıza yardımcı olur.

Death Cross Nedir?

Söz konusu golden cross olduğunda death cross modelinden de bahsetmek gerekiyor. Death cross, adından da anlaşılacağı üzere altın kesişimin tam zıttı. Aynı zamanda golden cross gibi emtia, Forex, hisse senedi, kripto vb. birçok piyasada kullanılabiliyor.

Death cross kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düştüğü grafik verisidir. Türkçesiyle “ölüm kesişimi” veya “ölümcül kesişim” olarak adlandırılır. Golden Cross grafiğinde yukarıdan aşağı doğru kesen çizgi, yukarı yönlüyken death cross için tam tersidir. Dolayısıyla ayı piyasasının başlangıcı olarak da kabul edilebiliyor.

Death cross modeli de tıpkı altın kesişim modelinde olduğu gibi kısa vade için 50 gün, uzun vade için 200 gün dikkate alınır. Ancak her yatırımcı kendi zaman aralığını belirleyebilir.

Golden cross modeli sonrası kısa zaman içinde death cross modelinin görülmesi genellikle golden cross’un yanıltıcı olduğuna işaret eder. Bu nedenle yatırımcıların farklı grafik ve veriler eşliğinde yatırım yapması gerekir.

Death Cross Nasıl Anlaşılır?

Death cross modeli de tıpkı golden cross gibi üç aşamada gerçekleşir:

  • Kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerindedir ve piyasa yükseliş trendindedir,
  • Kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düşer,
  • Düşüş trendi başlar.

Golden Cross ve Death Cross Güvenilir Mi?

Golden cross ve death cross %100 güvenilir veriler olarak kabul edilmez. Bunun en önemli nedeni gecikmeli verilerin esas alınmasıdır. Aynı zamanda birçok uzman ve analist golden cross ya da death cross ile ilgili farklı fikirlere sahiptir.

Bazı analistler golden cross veya ölüm kesişiminin dikkate alınması gereken veriler olduğunu ifade eder. Öte yandan bazı analistler her iki verinin de gerçeği yansıtmadığını dile getirebiliyor. Bu nedenle yatırımlarınız için sadece golden cross ve death cross modellerini dikkate almamak doğru bir stratejiye ulaşmanızı sağlayabilir.

Teknik verileri analiz etmeyi öğrenmek, grafik okumak ve piyasayı yakından takip etmek başta kripto olmak üzere birçok alanda en iyi stratejiye kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

 

Golden Cross nedir? İçeriğini beğendiniz mi? Size özel hazırladığımız içeriği beğendiyseniz aşağıdaki paylaşım butonlarına tıklayarak bizi destekleyebilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın