NFT Kullanım Alanları Nedir? (En Popüler 9 Alan!)

Söz konusu NFT olduğunda birçoğumuzun aklına sıra dışı resimler ve yüksek satış rakamları gelir. Özellikle sosyal medya ve haber siteleri aracılığıyla en pahalı NFT’ler sık sık yayınlanıyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Hollandalı bir gencin NFT ile ruhunu satması da epey gündem olmuştu. Ancak NFT kullanım alanları bu kadar sınırlı değil. NFT’ler birçok kişi için vazgeçilmez bir kavram ve ilerleyen yıllarda daha fazla etkinliğini sürdürecek.

NFT ve kripto para piyasasını takip etmek için dünyanın en büyük borsası Binance iyi bir seçenektir. Üstelik NFT veya kripto para alım/satımı için çok düşük komisyon oranlarından faydalanabilirsiniz.

Dünyanın en büyük borsası Binance’ye üye olmak için burayı tıklayın!

En Popüler NFT Kullanım Alanları!

NFT, 2017 yılıyla birlikte etkinliğini artırdı ve özellikle 2021 yılında herkese ulaşmayı başardı. Artık genç yaşlı fark etmeksizin birçok kişi NFT hakkında birkaç detay biliyor. Özellikle NFT satışlarındaki yüksek rakamlar birçoğumuzun dikkatini doğrudan çekti. Öte yandan NFT veya Türkçe karşılığıyla benzersiz tokenler, sadece bir mülkiyet tanımlama sunmuyor.

NFT’lerin günümüzde ve özellikle gelecek yıllarda finanstan eğitime, iş yaşantısından sosyal hayata kadar sayısız alanda varlığını sürdürmesi bekleniyor. Gelin, en popüler NFT kullanım alanları ve detaylarına göz atalım!

Sanat NFT’leri

Kripto sanatı veya NFT art olarak bilinen sanat NFT’leri, en yaygın kullanım alanını oluşturuyor. Örneğin, NFT denilince birçoğumuzun aklına sıra dışı resimler gelir. İşte, bu dijital tablolar sanat NFT’leridir. NFT, sanat eserlerinin sahipliğini ve orijinalliğini belirtir. Sanatçılar, blockchain tabanlı sistemler sayesinde eserin kendilerine ait olduğunu bildirirken kazanç sağlamak için satışını da yapabilir.

Sanatçının, NFT eserini satmasıyla birlikte yeni sahibi değişir. Peki, bu ne işe yarar? Örneğin, fotoğraf programları aracılığıyla çok güzel bir resim yaptığınızı düşünelim. Bu resim internette yayılmaya başladığında sahipliğini belirtmek oldukça zordur. Çünkü herkes kendi resmi olduğunu ifade edebilir. İşte, bu noktada blockchain tabanlı dijital sertifikalar devreye girer.

Sanat NFT’leri satılabilir, değeri artar ya da düşebilir. Aynı zamanda sanatçı, bir eserini sattığı zaman diğer satışlardan telif hakkı almaya devam ederek pasif gelire sahip olur. Örneğin, 93 milyon dolarla en pahalı NFT satışını gerçekleştiren Pak isimli sanatçı sanat NFT’si ile bir rekora imza atmıştır.

Oyun NFT’leri

En yaygın NFT kullanım alanları arasında oyun kategorisi yer alıyor. NFT oyunları, karakterinizi, arsanızı ya da kartlarınızı geliştirerek değerli NFT’ler üretmenizi sağlar. Bu NFT’ler oyunun kategorisine göre bir kutudan çıkabilir ya da kendi geliştirmelerinize olanak tanır.

NFT oyunu oynayan kullanıcılar, kazandıkları NFT’leri satabilir, kiralayabilir, takas edebilir ve hatta stake etme işlemine başvurabilir. Üstelik oyuncuları koruyan akıllı sözleşmeler de bulunur. Aynı zamanda oyun NFT’leri birçok kişinin üst seviyelerde kazanç elde etmesini de sağladı. Bu oyunlar, genellikle oyna – kazan prensibine sahiptir.

Koleksiyon NFT’leri

En popüler NFT kullanım alanları listesinde koleksiyon NFT’lerinden de bahsetmek gerekiyor. Koleksiyon NFT’leri, Twitter CEO’sunun ilk tweetini NFT haline getirip satmasıyla gündeme geldi. Daha sonra CryptoKitties isimli ethereum tabanlı sanal oyunun koleksiyon parçalarıyla hızlı bir yükselme yaşadı. Ancak en popüler NFT koleksiyonu NBA Top Shot kartlarıyla önemli bir yer edindi.

Koleksiyon NFT’leri, bir sanatçının özel koleksiyonunu içerebildiği gibi gerçek bir marka ya da kuruluşun kartlarından da oluşabilir. Bu özel nadide parçalar, NFT yatırımcıları için iyi bir seçenek sunabiliyor.

Emlak

NFT’lerin yaygın kullanım alanlarından biri de emlak sektörü oluyor. Dijital gayrimenkulünüzün ya da arsanızın mülkiyetini belirlemek için NFT teknolojisine ihtiyaç vardır. Öte yandan ilerleyen zamanlarda arsa kiralama seçeneğinin başlamasıyla birlikte NFT’lere daha fazla ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.

Emlak sektöründeki NFT kullanım alanlarından birini de aracılarla güvenli bir işlem yapmak. Tıpkı gerçek hayattaki gibi dijital evrende bir gayrimenkul almak istediğinizde birden çok aracıyla karşı karşıya gelebilirsiniz. NFT, bu alanlarda güvenli ve hızlı bir işlem yapmanızı sağlar.

Finans NFT’leri

En yaygın NFT kullanım alanı olarak öne çıkan diğer bir kategoride finans ve kredi. Yatırımcılar, NFT ile pasif gelir elde etme şansına ulaşıyor. Üstelik yakın bir zamanda NFT kredilerinin de yaygınlaşacağı düşünülüyor. Günümüzde ise finans NFT’leri arasındaki en yaygın kullanım NFT stake etmek.

Bu yöntemde, özellikle oyunlarda kazandığınız değerli NFT’leri, belirli bir platformda kilitleyerek faiz gelirinden faydalanabilirsiniz. Kilitleme süresinin uzun olması, kazancınızın artmasını sağlar.

Lisans, Sertifika ve Belgeler

NFT’nin hak sahipliğini belirttiğini mutlaka duymuş olmalısınız. İşte, tam da bu noktada NFT’ler sertifika, lisans vb. belgeler için de kullanılabiliyor. Doğum belgelerinden eğitim sertifikalarına, diplomadan kimliğe kadar geniş bir alanda NFT’lerin kullanılacağı öngörülüyor. Bu sistem için henüz erken olsa da önümüzdeki süreçte yaygınlaşacağı beklenmektedir.

Belgelerin, NFT ile doğrulanması sayesinde kimlik hırsızlığı, sahte belge düzenleme vb. suçların da önleneceği düşünülüyor. Ayrıca kayıt ya da belge doğrulama gibi sisteme ya da kişiye yük getiren işlemler de oldukça kolaylaşacak. Örneğin, San Marino’da NFT tabanlı dijital aşı belgelerinin kabul edilme süreci başlamıştı.

Müzik

NFT kullanımı için en yaygın alanlardan birini de müzik sektörü oluşturuyor. Müzik sektöründe NFT kullanımı henüz yeni bir uygulama olsa da ilerleyen dönemlerde hem sanatçıların hem de dinleyicilerin birçok avantaja sahip olması bekleniyor. Peki, nasıl?

Youtube Music, Spotify ya da Fizy gibi platformlarda amatör sanatçıların para kazanması oldukça zor olabiliyor. NFT tabanlı müzik uygulamaları ise sanatçı ve dinleyicileri herhangi bir aracı olmadan buluşturmaktadır. Uygulamanın farklı seçenekleri olsa da en popüler kazanç yöntemini telif hakkı oluşturuyor.

Örneğin, sanatçılar şarkılarının telif hakkını satarak doğrudan kazanç elde edebiliyor. Üstelik şarkının her satışından elde edilen kazancın belirli bir oranı da sanatçıya ödeniyor. Bu uygulamanın en önemli avantajıysa üçüncü taraf platformları aradan çıkarmak.

Moda

Dünyaca ünlü lüks giyim markalarından saat markalarına kadar birçok şirket, NFT dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Örneğin, birkaç ay önce Adidas, NFT olarak hazırladığı Into the Metaverse koleksiyonunu satışa çıkardı ve birkaç saat sonra 20 milyonu aşkın gelir elde etti. Aynı zamanda Gucci, Nike ve Louis Vuitton gibi ünlü markalar da NFT dünyasına hızlı bir giriş yaptı.

NFT, moda dünyasında farklı alanlarda kullanılabiliyor. Örneğin, markalar dijital koleksiyonlarını NFT olarak satışa sunarken kullanıcılara koleksiyon yapma fırsatı sunuyor. Aynı zamanda gerçek giysilere basılan NFT kodları ile giysilerin üretimi, zamanı, orijinalliği vb. birçok bilgiler anında listelenebiliyor. Ayrıca lojistik ve tedarik için de NFT’nin yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Bilet

Spor, müzik, sanat, gezi, müze vb. neredeyse her faaliyet için bilet satın alıyoruz. Ancak sahte bilet ya da biletlerin kara borsaya düşmesi gibi birçok sorun yaşanabiliyor. NFT ise farklı spor ve etkinlik dallarına göre düzenlenen biletlerin, orijinalliğini sorgulamak için iyi bir fırsat sunmaktadır.

Buna göre, her biletin benzersiz ve orijinal olduğu NFT ile kayıt altına alınacak ve bilet kayıtları herkese açık olarak düzenlenecek. NFT ve blockchain teknolojisini birleştiren bu sistem, sahte bilet alışverişinin sonlanmasını sağlayacaktır.

NFT satın almak için nft siteleri içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

NFT kullanım alanları içeriğini sevdiklerinizle paylaşabilir ve NFT hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz!

Paylaşmak Önemsemektir!

Yorum yapın